Jadłospis - Żłobek 30 | Żłobek nr 30

Jadłospis 14.06. – 18.06.2021

Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

PONIEDZIAŁEK

14.06.2021

Kasza manna bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, mozzarella, ogórek małosolny krojony w słupki.

Herbatka owocowa.

II śniadanie: borówka, winogrono.

DBM: kaszka ryżowa, pieczywo z szynką.

 Młode ziemniaki z koperkiem, roladka z schabu i szynki wieprzowej w sosie warzywnym. Brukselka na ciepło, surówka z kapusty czerwonej,

jabłka, pestek dyni i słonecznika.

Kompot malina – morela.

 

Zupa pomidorowa z makaronem, koperkiem i natką pietruszki.

 

Budyń waniliowy, herbatniki bio.

DBM: kisiel czereśniowy, herbatniki bez jaj i mleka.

 

ALERGENY laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica, żyto) Seler, gluten (pszenica), laktoza (mleko)
 

WTOREK

15.06.2021

Płatki orkiszowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor koktajlowy.

Herbata z cytryną.

II śniadanie: banan, truskawka.

DBM: kaszka bezmleczna.

DBJ: pieczywo z dżemem.

Kasza jęczmienna mazurska perłowa, pulpecik z dorsza w sosie koperkowym.

Kalafior świeży gotowany na parze.

Surówka z ogórka kiszonego i jabłka.

Kompot wiśniowo – ananasowy.

 

 

 

Zupa krem z dyni z ziemniakami i

 mlekiem kokosowym.

 

Sałatka owocowa,

wafelek orkiszowy bio.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ),laktoza (mleko),jajko. Ryba, gluten (jęczmień)  Seler,
 

ŚRODA

16.06.2021

Kakao. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów, sałata lodowa, paseczki papryki żółtej.

II śniadanie: gruszka, brzoskwinia, borówka.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna , herbata.

Zapiekanka makaronowa z warzywami, posypana wiórkami sera żółtego i polana sosem pomidorowym. Surówka z selera, rodzynek z jogurtem greckim.

Kompot kiwi – czereśnia

Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki.

Musli z owocami, (morela, żurawina, pestki dyni i słonecznika) polane jogurtem naturalnym.

DBM: bez jogurtu.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) Laktoza (jogurt), gluten (pszenica) seler, laktoza (jogurt).
 

CZWARTEK

17.06.2021

Płatki żytnie na mleku. Pieczywo mieszane z masłem twarożek z ziołami, rzodkiewka, sałata rukola. Mięta z limonką.

II śniadanie: truskawka, nektarynka.

DBM: kaszka ryżowa z owocami.

DBJ: pieczywo z szynką.

 

Młode ziemniaki z koperkiem, medalion z fileta z indyka. Marchewka z groszkiem na ciepło. Surówka z kapusty kiszonej z oliwą z oliwek.

 

Kompot borówkowy.

 

Zupa ryżanka z natką pietruszki.

 

Placuszki z jabłkiem posypane cukrem pudrem. Mleko modyfikowane do picia.

DBJ: placuszki bez jajka.

ALERGENY laktoza (mleko) gluten (pszenica, żyto). gluten (pszenica), seler, jajko.
 

PIĄTEK

18.06.2021

Makaron ryżowy na mleku. Pieczywo mieszane z masłem nutella (miód, awokado, kakao), chipsy marchewkowe.

 Napój owocowy.

II: śniadanie: kiwi, winogrono.

DBM:  kaszka bezmleczna

Mix ryżów (biały, czerwony, jaśminowy) kuleczka z dorsza . Cukinia świeża na ciepło, surówka z pomidora malinowego, cebulki dymki, sałaty rukoli z oliwą z oliwek.

Kompot wiśniowy.

 

Zupa z groszku z ziemniakami i koperkiem.

Jogurt naturalny z musem owocowym

Biszkopty.

DBM: napój migdałowy z musem owocowym, herbatniki bez jaj i mleka.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto). ryba laktoza (jogurt), seler.

Woda firmy  Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień . Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przewiń do góry
Przejdź do treści