Śniadanie | Drugie danie | Zupa /Podwieczorek | |
PONIEDZIAŁEK 15.03.2021 |
Płatki owsiane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, wiórki sera żółtego, ogórek świeży, rzodkiewka. Herbata owocowa do picia.
II śniadanie: winogrono, gruszka. DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami, pieczywo z szynką z kurczaka. |
Ziemniaki z koperkiem, roladka ze schabu wieprzowego w sosie kokosowym. Marchewka krojona w kostkę gotowana na parze. Surówka wiosenna (seler, por, marchew, kukurydza) z orzeszkami nerkowca i jogurtem greckim.
Kompot malinowo – brzoskwiniowy. |
Zupa kalafiorowa z kaszą pęczak bio, koperkiem i natką pietruszki.
Kasza manna polana musem truskawkowo- czereśniowym. DBM: kasza manna na wodzie.
|
ALERGENY | gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko, ser) | laktoza (jogurt) | gluten (pszenica), seler , laktoza (mleko) |
WTOREK 16.03.2021 |
Płatki orkiszowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane na twardo, szczypiorek, pomidor malinowy. Herbata z cytryną do picia.
II śniadanie: pomelo, mango, melon. DBM: kaszka ryżowa bezmleczna DBJ: pieczywo z szynka z kurczaka. |
Bataty z wody, pulpecik z mintaja. Cukinia świeża na ciepło, surówka z marchewki bio z ananasem i orzeszkami pini. Kompot borówkowy. |
Zupa szpinakowa z makaronem bez jajecznym.
Kaszka z owocami bobovita na mleku modyfikowanym posypana wiórkami czekolady gorzkiej. |
ALERGENY | gluten (pszenica, żyto ), laktoza (mleko) | ryba | kakao, gluten (pszenica), seler. |
ŚRODA 17.03.2021 |
Kasza jaglana na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów, sałata lodowa, paseczki papryki żółtej i czerwonej. Mięta z limonką do picia.
II śniadanie: kiwi, gruszka, banan. DBM: kaszka bezmleczna. |
Makaron pełnoziarnisty, potrawka z fileta z indyka w sosie chrzanowym. Buraczki na ciepło, mizeria z jogurtem greckim. Kompot ananasowo- porzeczkowy. |
Zupa z zielonego groszku z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki. Ryż zapiekany z brzoskwinią i jabłkiem, herbatka owocowa. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) | Gluten (pszenica), laktoza(jogurt) | seler |
CZWARTEK 18.03.2021 |
Płatki jęczmienne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem. Twarożek z ziołami, kalarepka, cykoria, kiełki słonecznika.
II śniadanie: melon, winogrono. DBM: pieczywo z dżemem. |
Kasza jęczmienna wiejska, medalion z fileta z kurczaka . Dynia świeża na ciepło, surówka z ogórka kwaszonego z jabłkiem. Kompot wiśniowo – malinowy.
|
Zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki. Ciasto biszkoptowe z jabłkiem (wypiek własny), kakao na mleku modyfikowanym do picia.
|
ALERGENY | laktoza (mleko, ser), gluten (pszenica, , żyto) | gluten (jęczmień) | gluten (pszenica), seler, jaja, kakao |
PIĄTEK 19.03.2021 |
Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku z rodzynkami. Pieczywo mieszane z masłem nutella (avokado, miód, kakao),chipsy marchewkowe. Napój owocowy.
II śniadanie: gruszka, mango, pomelo. DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami. |
Ziemniaki z koperkiem, kuleczka z mintaja w sosie warzywnym . Kalafior i brokuł na ciepło, surówka z pomidora i cebulki dymki z oliwą z oliwek.
Kompot mango – truskawka. |
Zupa krupnik z kaszą pęczak, koperkiem i natką pietruszki.
Napój mleczno- truskawkowy (na bazie kefiru i jogurtu), herbatniki bio, biszkopty. DBM: napój migdałowo – truskawkowy, herbatniki bez jaj i mleka. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto)miód, kakao. | ryba | laktoza (jogurt, kefir), gluten (pszenica), seler, jaja |