Śniadanie | Drugie danie | Zupa /Podwieczorek | |
Poniedziałek 15.02.2021 |
Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku. Pieczywo mieszane z masłem ser żółty, pomidorek koktajlowy, ogórek kwaszony.
Herbata owocowa do picia. II śniadanie: mango, winogrono. DBM: kaszka ryżowa, pieczywo z szynką w/p. |
Ziemniaki z koperkiem, roladka ze schabu w/p w sosie warzywnym z nutą czosnkową. Brukselka gotowana na parze, surówka wiosenna (marchew, pietruszka, por, kukurydza, pestki dyni i słonecznika) z jogurtem greckim. Kompot wieloowocowy. | Zupa szpinakowa z ryżem pełnoziarnistym i natką pietruszki.
Kasza manna na mleku polana sokiem owocowym z kawałkami melona. DBM: kasza manna na wodzie.
|
ALERGENY | gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko) | Laktoza(jogurt) | Gluten (pszenica),Seler , laktoza(mleko) |
WTOREK 16.02.2021 |
Makaron ryżowy na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane na twardo, szczypiorek, rzodkiewka. Mięta z limonką.
II śniadanie: mandarynka, pomelo. DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami. DBJ: pieczywo z dżemem. |
Kasza jęczmienna mazurska perłowa, pulpecik z mintaja w sosie chrzanowo- koperkowym. Fasolka szparagowa żółta gotowana na parze. Surówka z pomidora, roszponki i cebulki dymki z oliwą z oliwek. Kompot borówkowy. | Zupa kapuśniak z ziemniakami i natką pietruszki.
Bananowe musli z bakaliami i jogurtem naturalnym. DBM: bez jogurtu. |
ALERGENY | gluten (pszenica ,żyto) laktoza(mleko) | ryba | Seler, laktoza (jogurt) |
ŚRODA 17.02.2021 |
Kawa orkiszowa bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów, sałata rzymska, papryka żółta, rukola.
II śniadanie: gruszka, winogrono, mango. DBM: kawa czarna. |
Makaron kolorowy, medalion z fileta z indyka w sosie morelowym. Kalafior gotowany na parze, surówka z marchewki bio z ananasem. Kompot brzoskwiniowo –porzeczkowy. |
Zupa pomidorowa z ryżem, natką pietruszki i koperkiem. Ciasto biszkoptowe z jabłkiem (wypiek własny) posypane cukrem pudrem, mleko modyfikowane do picia.
DBJ: wafelek ryżowy z dodatkami. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) | Gluten (pszenica) | Gluten (pszenica), jaja. |
CZWARTEK 18.02.2021 |
Płatki gryczane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem twarożek z miodem, chipsy marchewkowe. Herbata z cytryną.
II śniadanie: melon, banan bio. DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami, pieczywo z szynką wieprzową bez konserwantów. |
Mix ryżów (czerwony, jaśminowy, pełnoziarnisty), gulasz z fileta z kurczaka w sosie warzywnym. Marchewka krojona w kostkę na ciepło, surówka z ogórka kwaszonego z jabłkiem. Kompot mango – czereśnia.
|
Zupa krem z dyni z ziemniakami, koperkiem i groszkiem ptysiowym. Kasza jaglana z morelami i żurawiną, napój owocowy. |
ALERGENY | laktoza (mleko, ser), gluten (pszenica, , żyto), miód. | seler, | |
PIĄTEK 19.02.2021 |
Płatki orkiszowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta warzywna, pomidor malinowy, sałata rukola. Napój owocowy.
II śniadanie: winogrono, pomelo. DBM: kaszka bezmleczna z owocami. |
Ziemniaki z koperkiem, kuleczka z łososia w sosie miodowo – musztardowym. Surówka z kapusty kwaszonej z oliwą z oliwek, mix warzyw na ciepło (brokuł, kukurydza, kalafior, marchew junior). Kompot malinowy. | Zupa krupnik z kaszą pęczak bio i natką pietruszki. Koktajl bananowo- truskawkowy na bazie kefiru z rodzynkami, biszkopty, wafel ryżowy.
DBM: koktajl na bazie napoju migdałowego. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) | Ryba. | laktoza (kefir),seler, jajko, gluten(pszenica) |
Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.