Jadłospis | Żłobek nr 30

Jadłospis 15.02. – 19.02.2021

Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

Poniedziałek

15.02.2021

Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku. Pieczywo mieszane z masłem ser żółty, pomidorek koktajlowy, ogórek kwaszony.

Herbata owocowa do picia.

II śniadanie: mango, winogrono.

DBM: kaszka ryżowa, pieczywo z szynką w/p.

Ziemniaki z koperkiem, roladka ze schabu w/p w sosie warzywnym z nutą czosnkową. Brukselka gotowana na parze, surówka wiosenna (marchew, pietruszka, por, kukurydza, pestki dyni i słonecznika) z jogurtem greckim. Kompot wieloowocowy. Zupa szpinakowa z ryżem pełnoziarnistym i natką pietruszki.

Kasza manna na mleku polana sokiem owocowym z kawałkami melona.

DBM: kasza manna na wodzie.

 

 

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko) Laktoza(jogurt) Gluten (pszenica),Seler , laktoza(mleko)
 

WTOREK

16.02.2021

Makaron ryżowy na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane na twardo, szczypiorek, rzodkiewka. Mięta z limonką.

 II śniadanie: mandarynka, pomelo.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami.

DBJ: pieczywo z dżemem.

Kasza jęczmienna mazurska perłowa, pulpecik z mintaja w sosie chrzanowo- koperkowym. Fasolka szparagowa żółta gotowana na parze. Surówka z pomidora, roszponki i cebulki dymki z oliwą z oliwek. Kompot borówkowy. Zupa kapuśniak z ziemniakami i natką pietruszki.

Bananowe musli z bakaliami i jogurtem naturalnym.

DBM: bez jogurtu.

ALERGENY gluten (pszenica ,żyto) laktoza(mleko) ryba  Seler, laktoza (jogurt)
 

ŚRODA

17.02.2021

Kawa orkiszowa bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów, sałata rzymska, papryka żółta, rukola.

II śniadanie: gruszka, winogrono, mango.

DBM: kawa czarna.

 

Makaron kolorowy, medalion z fileta z indyka w sosie morelowym.

 Kalafior gotowany na parze, surówka z marchewki bio z ananasem.

Kompot brzoskwiniowo –porzeczkowy.

Zupa pomidorowa z ryżem, natką pietruszki i koperkiem. Ciasto biszkoptowe z jabłkiem (wypiek własny) posypane cukrem pudrem, mleko modyfikowane do picia.

 

DBJ: wafelek ryżowy z dodatkami.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) Gluten (pszenica) Gluten (pszenica), jaja.
 

CZWARTEK

18.02.2021

Płatki gryczane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem twarożek z miodem, chipsy marchewkowe. Herbata z cytryną.

II śniadanie: melon, banan bio.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami, pieczywo z szynką wieprzową bez konserwantów.

 

Mix ryżów (czerwony, jaśminowy, pełnoziarnisty), gulasz z fileta z kurczaka w sosie warzywnym. Marchewka krojona w kostkę na ciepło, surówka z ogórka kwaszonego z jabłkiem.

Kompot mango – czereśnia.

 

 

Zupa krem z dyni z ziemniakami, koperkiem i groszkiem ptysiowym.

Kasza jaglana z morelami i żurawiną, napój owocowy.

ALERGENY laktoza (mleko, ser), gluten (pszenica, , żyto), miód.  seler,
 

PIĄTEK

19.02.2021

Płatki orkiszowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta warzywna, pomidor malinowy, sałata rukola. Napój owocowy.

II śniadanie: winogrono, pomelo.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

Ziemniaki z koperkiem, kuleczka z łososia w sosie miodowo – musztardowym. Surówka z kapusty kwaszonej z oliwą z oliwek, mix warzyw na ciepło (brokuł, kukurydza, kalafior, marchew junior). Kompot malinowy. Zupa krupnik z kaszą pęczak bio i natką pietruszki. Koktajl bananowo- truskawkowy na bazie kefiru z rodzynkami, biszkopty, wafel ryżowy.

DBM: koktajl na bazie napoju migdałowego.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto) Ryba. laktoza (kefir),seler, jajko, gluten(pszenica)

Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przejdź do treści