Jadłospis - Żłobek 30 | Żłobek nr 30

Jadłospis 16-27.05.2022r.

  Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

PONIEDZIAŁEK

16.05.2022

Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty mierzwiony. Ogórek kiszony krojony w słupki, paseczki papryki czerwonej.

II śniadanie: banan, jabłko.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami, pieczywo z szynką bez konserwantów.

Kasza gryczana biała.

 Kuleczka z fileta z kurczaka w sosie kokosowym.

 Marchew krojona w kostkę na ciepło.

Sałata rzymska z jogurtem.

Kompot wiśniowy.

 Zupa kapuśniak z ziemniakami i natką pietruszki.

 

Makaron kółeczka polany musem owocowym.

 

ALERGENY laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica, żyto) laktoza (jogurt)  seler, gluten (pszenica)
 

WTOREK

17.05.2022

Płatki gryczane  na mleku. Pieczywo mieszane z szynką bez konserwantów.

Kalarepka, kiełki lucerny.

II śniadanie: winogrono, jabłko.

DBM: kaszka bezmleczna.

Ziemniaki z koperkiem, mintaj zapiekany w sosie  warzywnym z nutą czosnkową. Fasolka szparagowa gotowana na parze. Surówka z pomidora i cebulki dymki z oliwą z oliwek.

Kompot borówka – ananas.

 

 Zupa krupnik z kaszą jęczmienną pęczak.

 

Sałatka owocowa,

wafelek orkiszowy bio.

 

ALERGENY gluten (pszenica, żyto ), laktoza (mleko) ryba  seler, gluten (pszenica).
 

ŚRODA

18.05.2022

Płatki jęczmienne  na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica. Sałata lodowa, papryka czerwona.

II śniadanie: jabłko, gruszka.

DBM: kaszka bezmleczna.

DBJ: pieczywo z dżemem.

Ziemniaki, kotlecik mielony z szynki wieprzowej w sosie szczypiorkowym.

Mizeria z jogurtem naturalnym.

Groszek zielony na ciepło.

Kompot czereśniowy

 Zupa koperkowa z kaszą bul gur.

Maślanka owocowa, wafelek orkiszowy bio.

 

DBM: napój orkiszowy z owocami.

 

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto), jajko. laktoza (jogurt) seler, gluten (pszenica), laktoza (mleko)
 

CZWARTEK

19.05.2022

 

Ryż czerwony na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.

II śniadanie: banan, jabłko.

DBM: pieczywo z szynką bez konserwantów, kaszka bezmleczna.

 

Makaron pełnoziarnisty, medalion ze schabu wieprzowego w sosie cebulowym.

Brokuł gotowany na parze.

Surówka z marchewki i jabłka.

Kompot wieloowocowy.

 

Barszcz biały ze śmietaną i ziemniakami.

 

 Deser z kaszy jaglanej z gruszką i rodzynkami.

Napój owocowy.

 

ALERGENY laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica, żyto)  gluten (pszenica)  seler, laktoza (śmietana)
 

PIĄTEK

20.05.2022

Płatki jęczmienne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, paprykarz warzywny. Pomidor, sałata roszponka.

II śniadanie: winogrono, melon.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

Ziemniaki, roladka z dorsza zapiekana ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Surówka z kapusty kiszonej z oliwą z oliwek.

Bukiet warzyw gotowanych na parze.

Kompot mango – porzeczka.

 

Zupa wiosenna z makaronem.

Bananowo -porzeczkowe smoothie (na bazie jogurtu naturalnego) herbatniki.

DBM: napój owsiany z owocami, chrupki kukurydziane.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto).  ryba laktoza (jogurt), seler, gluten (pszenica)

 

 

  Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

PONIEDZIAŁEK

23.05.2022

Płatki jaglane na mleku.

 Pieczywo mieszane z masłem, pasta z zielonego groszku.

 Paseczki papryki żółtej i czerwonej.

II śniadanie: jabłko, gruszka.

DBM: kaszka bezmleczna.

Ziemniaki, medalion  z szynki wieprzowej w sosie musztardowym.

 Fasolka szparagowa żółta gotowana na parze.

Surówka z buraka i jabłka.

 Kompot ananasowy

 Zupa ogórkowa z ryżem.

 

Budyń waniliowy, chrupki kukurydziane.

DBM: kisiel czereśniowy.

ALERGENY laktoza (mleko)  gluten (pszenica, żyto)   seler, laktoza (mleko), gluten(pszenica)
 

WTOREK

24.05.2022

Kasza manna na mleku. Pieczywo mieszane z masłem szynka wieprzowa/drobiowa bez konserwantów. Pomidor, szczypiorek, sałata roszponka. 

II śniadanie: jabłko, pomarańcza.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

Kasza gryczana prażona pulpecik z mintaja w sosie lekko chrzanowym.

 Marchewka z  groszkiem na ciepło.

Surówka z cykorii i jabłka z jogurtem naturalnym.

Kompot mango.

DBM: bez jogurtu.

 Zupa kalafiorowa z ziemniakami.

 

Ciasto biszkoptowe z owocami.

Napój owocowy.

DBJ: wafel przekładany dżemem.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ), laktoza (mleko) ryba, laktoza (jogurt)  seler, gluten (pszenica), jajko
 

ŚRODA

25.05.2022

Kawa zbożowa na mleku. Pieczywo mieszane z masłem pasta z mozzareli i kukurydzy.

 Rzodkiewka, kiełki lucerny.

II śniadanie: banan, jabłko.

DBM: kaszka bezmleczna, pieczywo z dżemem.

Makaron, kotlecik jajeczny ze szczypiorkiem

Dynia na ciepło.

Surówka z pora i żurawiny z jogurtem.

 Kompot czereśniowy.

DBJ: pulpecik drobiowy.

DBM: bez jogurtu

Zupa barszcz czerwony z ziemniakami.

 

Twarożek a la danio z mango.

Biszkopty.

DBM: przecier owocowy bobovita.

ALERGENY laktoza (mleko, ser), gluten (pszenica, żyto) laktoza (jogurt), jajko, gluten (pszenica) seler,  laktoza (ser)
 

CZWARTEK

26.05.2022

Kasza kukurydziana na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, nutella (fasola czerwona, miód, kakao), marchewka krojona w talarki.

II śniadanie: winogrono, jabłko.

DBM: kaszka bezmleczna.

DBJ: pieczywo z szynką bez konserwantów.

 Ziemniaki, gulasz z cielęciny w sosie koperkowym. Marchewka mini gotowana na parze.

Surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem.

Kompot wieloowocowy.

DBC: roladka wieprzowa.

 Zupa jarzynowa z kaszą.

  Owocogurt, chrupki kukurydziane.

DBM: napój orkiszowy z owocami.

ALERGENY laktoza (mleko) gluten (pszenica, żyto), miód    seler, laktoza (jogurt), gluten (pszenica)
 

PIĄTEK

27.05.2022

Płatki owsiane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, humus z ciecierzycy. Ogórek świeży. Herbatka owocowa.

II śniadanie: gruszka, jabłko.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

Mix ryżów (jaśminowy, pełnoziarnisty, czerwony). Kuleczka z fileta drobiowego w sosie ziołowym. Różyczka kalafiora gotowane na parze. Surówka wielowarzywna z jogurtem greckim. Kompot wiśnia – porzeczka. Zupa pomidorowa z makaronem.

Pudding z kaszy manny polany musem owocowym.

DBM: kasza manna na wodzie, polana musem owocowym.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto). laktoza (jogurt) gluten (pszenica), seler.

Woda firmy  Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień . Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przewiń do góry
Przejdź do treści