Jadłospis | Żłobek nr 30

Jadłospis 16.11 – 20.11.2020

  Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

Poniedziałek

16.11.2020

Płatki owsiane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, ogórek kwaszony. Herbata owocowa.

II śniadanie: mango, winogrono, jabłko.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna, pieczywo z szynką bez konserwantów.

 

Kasza jęczmienna, roladka ze schabu wieprzowego. Cukinia świeża na ciepło, surówka z kapusty czerwonej. Kompot porzeczkowo – brzoskwiniowy.

 

Zupa pomidorowa z makaronem, koperkiem i natką pietruszki. Budyń waniliowy, herbatniki maślane.

DBM: kisiel owocowy, wafelek ryżowy.

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica) Gluten (pszenica), Seler laktoza (mleko ) jajko.
 

WTOREK

17.11.2020

Kasza manna na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, nutella (awokado, miód, kakao), chipsy marchewkowe. Mięta z limonką do picia.

II śniadanie: kiwi, gruszka, mandarynka.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

 

 

Ziemniaki z koperkiem, pulpecik z łososia. Surówka z pomidora i papryki żółtej z oliwą  z oliwek. Szpinak na ciepło.

Kompot wieloowocowy.

 

Zupa ogórkowa z ryżem i natką pietruszki.

 

Twarożek z jagodami, wafle orkiszowe bio.

DBM: przecier owocowy bobovita .

ALERGENY gluten (pszenica,  jęczmień, żyto ), laktoza (mleko) ryba  laktoza (ser) seler, gluten(pszenica)
 

ŚRODA

18.11.2020

Kawa zbożowa rozpuszczalna na mleku. Pieczywo mieszane z masłem,  szynka wieprzowa bez konserwantów, sałata rzymska, pomidor koktajlowy.

II śniadanie: melon, winogrono.

DBM: kawa czarna.

 

Makaron pełnoziarnisty, gulasz z cielęciny. Mix warzyw na ciepło (kalafior, kukurydza, marchew mini), mizeria z jogurtem greckim.

Kompot malinowo – gruszkowy.

 

Zupa pejzanka z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.

Kaszka bobovita na mleku modyfikowanym posypana wiórkami czekolady gorzkiej.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten  (pszenica, żyto) Gluten (pszenica), laktoza (jogurt) Gluten (pszenica)
 

CZWARTEK

19.11.2020

Płatki gryczane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, kiełki lucerny, cykoria czerwona.

Herbata z cytryną i imbirem.

II śniadanie: mango, mandarynka, kiwi.

DBM: kaszka bezmleczna ryżowa z owocami.

DBJ: pieczywo z dżemem.

 

Ziemniaki z koperkiem, medalion z fileta z kurczaka. Mix sałat (rzymska, lodowa, masłowa, rukola, roszponka) z jogurtem greckim. Marchewka z groszkiem na ciepło.

Kompot morelowy.

 

Zupa kalafiorowa z kaszą jęczmienna i natką pietruszki.

 

Placuszki z jabłkiem. Mleko modyfikowane do picia.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica,  żyto) Laktoza (jogurt) Gluten (pszenica), seler, jaja.
 

PIĄTEK

20.11.2020

Płatki kukurydziane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem,  twarożek z rzodkiewką.

Napój owocowy.

II śniadanie: banan, gruszka, pomelo.

DBM: kaszka bezmleczna,  pieczywo z szynką wieprzową bez konserwantów.

 

 

Ziemniaki z koperkiem, kuleczka z mintaja w sosie chrzanowym. Surówka z kapusty kwaszonej z oliwą  z oliwek, fasolka szparagowa zielona gotowana na parze. Kompot brzoskwiniowo – porzeczkowy.

Zupa szpinakowa z makaronem ryżowym.

 

Koktajl mleczny na bazie jogurtu naturalnego z malinami, biszkopty, chrupki kukurydziane.

DBM: napój orkiszowy z malinami.

ALERGENY laktoza (mleko, ser ),  gluten (pszenica, żyto) ryba laktoza (jogurt), gluten (pszenica), seler, jaja

Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przejdź do treści