Śniadanie | Drugie danie | Zupa /Podwieczorek | |
Poniedziałek 18.01.2021 |
Płatki żytnie na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z zielonego groszku, pomidor koktajlowy, rukola. Herbata owocowa.
II śniadanie: kiwi, mango, melon. DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami. |
Ryż czerwony, pulpecik z cielęciny z nasionami chia w sosie kokosowym. Fasolka szparagowa żółta gotowana na parze. Surówka z kapusty czerwonej z pestkami słonecznika.
Kompot wiśniowo – ananasowy. |
Zupa kapuśniak z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.
Kasza manna na mleku polana sokiem owocowym. DBM: kasza manna na wodzie. |
ALERGENY | gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko) | seler, gluten , laktoza(mleko) | |
WTOREK 19.01.2021 |
Płatki jęczmienne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem , rzodkiewka, ogórek kwaszony.
II śniadanie: winogrono jasne i ciemne, pomelo. DBM: pieczywo z dżemem, kaszka bezmleczna. |
Ziemniaki z koperkiem, medalion z łososia w sosie żurawinowym. Marchew mini gotowana na parze. Mizeria z jogurtem greckim. Kompot malinowo – brzoskwiniowy. |
Zupa brukselkowa z kaszą bulgur i natką pietruszki.
Sałatka owocowa, biszkopty, chrupki kukurydziane. DBM: herbatniki bez mleka i jaj. |
ALERGENY | gluten (pszenica, jęczmień, żyto) laktoza (mleko i ser). | ryba, laktoza (jogurt) | seler |
ŚRODA 20.01.2021 |
Kawa orkiszowa bio. Pieczywo mieszane z masłem szynka wieprzowa bez konserwantów, sałata lodowa, kalarepka , kiełki lucerny. II śniadanie: banan bio, arbuz. DBM: kawa czarna. |
Kasza gryczana prażona, gulasz z fileta z indyka w sosie chrzanowo -koperkowym. Surówka z pomidora malinowego i papryki żółtej z oliwą z oliwek. Szpinak świeży na ciepło. Kompot mango- borówka. |
Zupa cebulowa z ziemniakami i natką pietruszki.
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem (wypiek własny). Kakao do picia. DBM: napój orkiszowy. DBJ: wafelek ryżowy z dodatkami. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) | seler, mleko (laktoza), gluten(pszenica), jajko. | |
CZWARTEK 21.01.2021 |
Płatki orkiszowe na mleku. pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane na twardo. Ogórek świeży, paseczki papryki czerwonej. Herbata z cytryną.
II śniadanie: mandarynka, melon, kaki. DBJ: pieczywo z szynka wieprzową bez konserwantów. DBM: kaszka ryżowa z owocami. |
Bataty z wody, roladka ze schabu wieprzowego w sosie musztardowo- miodowym. Surówka z kapusty pekińskiej z czosnkiem i jogurtem greckim. Cukinia na ciepło. Kompot anansowo-truskawkowy.
|
Zupa z zielonego groszku z kaszą jęczmienną, koperkiem i natką pietruszki.
Makaron z musem owocowym. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, , żyto) jajko | laktoza (jogurt) | gluten (pszenica) |
PIĄTEK 22.01.2021 |
Makaron ryżowy na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, sałatka jarzynowa z jogurtem greckim, mięta z limonką do picia.
II śniadanie: gruszka, winogrono, banan. DBM: sałatka bez jogurtu, kaszka ryżowa. |
Ziemniaki z koperkiem, kulka z dorsza i mintaja w sosie warzywnym. Surówka z kapusty kwaszonej , mix warzyw na ciepło(brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka).
Kompot porzeczka – morela. |
Zupa ryżanka z natką pietruszki.
Napój mleczny na bazie jogurtu naturalnego z truskawkami. Biszkopty, herbatniki bio. DBM: koktajl na bazie napoju owsianego. |
ALERGENY | laktoza (mleko, jogurt), gluten (pszenica, żyto) | ryba | laktoza (jogurt), gluten (pszenica), seler, jaja |
Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.