Jadłospis | Żłobek nr 30

Jadłospis 18 – 22.01.2021r

  Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

Poniedziałek

18.01.2021

Płatki żytnie na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z zielonego groszku, pomidor koktajlowy, rukola. Herbata owocowa.

II śniadanie: kiwi, mango, melon.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami.

Ryż czerwony, pulpecik z cielęciny z nasionami chia w sosie kokosowym. Fasolka szparagowa żółta gotowana na parze. Surówka z kapusty czerwonej z pestkami słonecznika.

Kompot wiśniowo – ananasowy.

Zupa kapuśniak z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.

Kasza manna na mleku polana sokiem owocowym.

DBM: kasza manna na wodzie.

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko)   seler, gluten , laktoza(mleko)
 

WTOREK

19.01.2021

Płatki jęczmienne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem , rzodkiewka, ogórek kwaszony.

II śniadanie: winogrono jasne i ciemne, pomelo.

DBM: pieczywo z dżemem, kaszka bezmleczna.

 

Ziemniaki z koperkiem, medalion z łososia w sosie żurawinowym. Marchew mini gotowana na parze. Mizeria z jogurtem greckim. Kompot malinowo – brzoskwiniowy.

Zupa brukselkowa z kaszą bulgur i natką pietruszki.

Sałatka owocowa, biszkopty, chrupki kukurydziane.

DBM: herbatniki bez mleka i jaj.

ALERGENY gluten (pszenica, jęczmień,  żyto) laktoza (mleko i ser). ryba, laktoza (jogurt)  seler
 

ŚRODA

20.01.2021

 

Kawa orkiszowa bio. Pieczywo mieszane z masłem szynka wieprzowa bez konserwantów, sałata lodowa, kalarepka , kiełki lucerny.

II śniadanie: banan bio, arbuz.

DBM: kawa czarna.

 

Kasza gryczana prażona, gulasz z fileta z indyka w sosie chrzanowo -koperkowym. Surówka z pomidora malinowego i papryki żółtej z oliwą z oliwek. Szpinak świeży na ciepło.

Kompot mango- borówka.

Zupa cebulowa z ziemniakami i natką pietruszki.

Ciasto biszkoptowe z jabłkiem (wypiek własny).

Kakao do picia.

DBM: napój orkiszowy.

DBJ: wafelek ryżowy z dodatkami.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto)   seler, mleko (laktoza), gluten(pszenica), jajko.
 

CZWARTEK

21.01.2021

Płatki orkiszowe na mleku. pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane na twardo. Ogórek świeży, paseczki papryki czerwonej. Herbata z cytryną.

II śniadanie: mandarynka, melon, kaki.

DBJ: pieczywo z szynka wieprzową bez konserwantów.

DBM: kaszka ryżowa z owocami.

 

Bataty z wody, roladka ze schabu wieprzowego w sosie musztardowo- miodowym. Surówka z kapusty pekińskiej z czosnkiem i jogurtem greckim. Cukinia na ciepło.

Kompot anansowo-truskawkowy.

 

 

 

Zupa z zielonego groszku z kaszą jęczmienną, koperkiem i natką pietruszki.

 

Makaron z musem owocowym.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, , żyto) jajko laktoza (jogurt) gluten (pszenica)
 

PIĄTEK

22.01.2021

Makaron ryżowy na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, sałatka jarzynowa z jogurtem greckim, mięta z limonką do picia.

II śniadanie: gruszka, winogrono, banan.

DBM: sałatka bez jogurtu, kaszka ryżowa.

Ziemniaki z koperkiem, kulka z dorsza i mintaja w sosie warzywnym. Surówka z kapusty kwaszonej , mix warzyw na ciepło(brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka).

Kompot porzeczka – morela.

Zupa ryżanka z natką pietruszki.

 

Napój mleczny na bazie jogurtu naturalnego z truskawkami. Biszkopty, herbatniki bio.

DBM: koktajl na bazie napoju owsianego.

ALERGENY laktoza (mleko, jogurt),  gluten (pszenica, żyto) ryba laktoza (jogurt), gluten (pszenica), seler, jaja

Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przejdź do treści