Jadłospis - Żłobek 30 | Żłobek nr 30

Jadłospis 18-22.10.2021r.

  Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

PONIEDZIAŁEK

18.10.2021

Kasza krakowska na mleku, pieczywo mieszane z masłem, mozzarella. Ogórek kiszony krojony w słupki, pomidor koktajlowy. Napój owocowy.

II śniadanie: gruszka, melon, śliwka.

DBM: kaszka ryżowa, pieczywo z szynką.

Ziemniaki z koperkiem, klopsik z mięsa wieprzowego (szynka i schab).

 Surówka z marchewki i ananasa.

 Fasolka szparagowa żółta gotowana na parze. Kompot wiśnia – mango.

 Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki.

 Kisiel wieloowocowy

 (truskawka, malina, czereśnia, porzeczka) z rodzynkami, chrupki kukurydziane.

ALERGENY laktoza (mleko, ser), gluten (pszenica, żyto)    seler
 

WTOREK

19.10.2021

Płatki pszenne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem. Ogórek świeży, sałata rukola.

II śniadanie: winogrono, kiwi.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna.

DBJ: pieczywo z szynką wieprzową.

Kasza jęczmienna wiejska, pulpecik z mintaja , dynia na ciepło.                        Surówka z kapusty kiszonej  z oliwą z oliwek.

 Kompot ananas- wiśnia.

Zupa ogórkowa z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.

 

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem.

Napój owocowy.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ), laktoza (mleko), jajko. ryba  seler
 

ŚRODA

20.10.2021

Płatki ryżowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów, sałata masłowa, rzodkiewka. Herbata z limonką.

II śniadanie: gruszka, jabłko, mango.

DBM: kaszka ryżowa z owocami.

Makaron pełnoziarnisty, roladka z fileta z indyka w sosie warzywnym z nutą czosnkową.

Marchewka z groszkiem na ciepło.

Surówka z kalarepy, papryki czerwonej i kukurydzy z jogurtem greckim.

Kompot brzoskwinia- porzeczka.

Zupa barszcz ukraiński z ziemniakami i natką pietruszki.

 Sałatka owocowa

 (winogrono, mandarynka, banan), wafelek orkiszowy bio.

 

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) laktoza (jogurt) seler
 

CZWARTEK

21.10.2021

Płatki jęczmienne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z ziołami, paseczki papryki żółtej i czerwonej, sałata roszponka.

II śniadanie: kiwi, śliwka, gruszka.

DBM: kaszka bezmleczna, pieczywo z szynką.

 Ziemniaki z koperkiem gulasz z cielęciny, kolorowe warzywa na ciepło (kalafior, brokuł, marchew mini, kukurydza), mix sałat z jogurtem greckim.

Kompot truskawkowy

 

Zupa z fasolki szparagowej z kaszą jęczmienną.

 Ciasto marchewkowe (wypiek własny),

kakao do picia.

DBM: herbatka owocowa.

DBJ: wafelek ryżowy z dżemem.

ALERGENY laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica, żyto)  laktoza (jogurt) gluten (pszenica), seler,  jajko, laktoza (mleko).
 

PIĄTEK

22.10.2021

Płatki orkiszowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z zielonego groszku, pomidor malinowy. Herbata owocowa.

II śniadanie: winogrono, melon.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami.

Ryż jaśminowy, medalion z mintaja w sosie koperkowym. 

Surówka z cykorii i jabłka.

Brokuł gotowany na parze.

Kompot wiśniowy.

Zupa jarzynowa z ziemniakami.

 Owocogurt (jogurt grecki z owocami).

Herbatniki pszenne bio.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto). ryba laktoza (jogurt), seler, gluten (pszenica)

Woda firmy  Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień . Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przewiń do góry
Przejdź do treści