Śniadanie | Drugie danie | Zupa /Podwieczorek | |
PONIEDZIAŁEK 19.04.2021 |
Płatki owsiane bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty. Ogórek kwaszony krojony w słupki, napój owocowy do picia.
II śniadanie: winogrono, kiwi. DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami, pieczywo z szynką. |
Ziemniaki z koperkiem, roladka ze schabu wieprzowego w sosie śliwkowym. Surówka z pora, jabłka, pestek dyni z jogurtem greckim. Marchew mini gotowana na parze. Kompot brzoskwiniowy.
|
Zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki. Kasza manna na mleku polana sokiem owocowym. DBM: kasza manna na wodzie. |
ALERGENY | gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko, ser) | laktoza(jogurt) | gluten (pszenica), seler |
WTOREK 20.04.2021 |
Płatki orkiszowe bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem. Pomidor koktajlowy, rukola. Mięta z limonką do picia.
II śniadanie: mango, melon, mandarynka. DBM: kaszka bezmleczna. DBJ: pieczywo z dżemem. |
Ziemniaki z koperkiem, pulpecik z dorsza. Surówka z kapusty kwaszonej z oliwą z oliwek.
Różyczki kalafiora świeżego gotowanego na parze. Kompot wiśnia- mango. |
Zupa ryżanka z natką pietruszki. Kisiel truskawkowy z kawałkami suszonej moreli. Wafle orkiszowe bio. |
ALERGENY | gluten (pszenica, żyto ),laktoza (mleko), jajko. | ryba | seler |
ŚRODA 21.04.2021 |
Ryż czerwony na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów. Sałata lodowa, ogórek świeży krojony w paseczki. Herbatka owocowa.
II śniadanie: winogrono, gruszka. DBM: kaszka bezmleczna z owocami. |
Kasza jęczmienna wiejska, medalion z fileta z indyka. Surówka z selera, rodzynek z jogurtem greckim. Mix warzyw na ciepło ( kukurydza, groszek zielony, brukselka, fasolka szparagowa). Kompot truskawkowo- malinowy. |
Zupa barszcz czerwony z ziemniakami i koperkiem. Twarożek jagodowy a la danio, chrupki kukurydziane. DBM: przecier owocowy bobovita. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) | Laktoza(jogurt), gluten (jęczmień). | seler, laktoza (ser). |
CZWARTEK 22.04.2021 |
Płatki ryżowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z zielonego groszku, paseczki papryki czerwonej, kiełki lucerny. Napój owocowy. II śniadanie: kiwi, melon. DBM: kaszka bezmleczna. |
Makaron pełnoziarnisty, gulasz z mięsa wołowego w sosie warzywnym. Buraczki na ciepło, mizeria z jogurtem greckim.
Kompot wiśniowo – ananasowy. |
Zupa kalafiorowa z kaszą bulgur bio, koperkiem i natką pietruszki. Ciasto biszkoptowe z jabłkiem posypane cukrem pudrem. Kakao do picia. DBM: herbata. DBJ: wafelek ryżowy bio. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) | gluten (pszenica),laktoza(jogurt). | gluten (pszenica), seler, jajko. |
PIĄTEK 23.04.2021 |
Płatki kukurydziane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, paprykarz (wyrób własny). Kalarepka do pochrupania. Herbata z cytryną i imbirem.
II śniadanie: winogrono, mango. DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami.
|
Ryż jaśminowy bio , kuleczka z fileta z kurczaka . Dynia z mlekiem kokosowym na ciepło, surówka z pomidora, papryki żółtej, orzechów nerkowca z oliwą z oliwek. Kompot malinowo- brzoskwiniowy. |
Zupa kapuśniak z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki. Bananowo- jogurtowy koktajl z rodzynkami. Herbatniki bio. DBM: napój migdałowy z bananem. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto). | orzechy | laktoza (jogurt), seler. |
Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.