Jadłospis | Żłobek nr 30

Jadłospis 22.02 – 26.02.2021

  Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

Poniedziałek

22.02.2021

Płatki owsiane bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem,  mozzarella, pomidorek koktajlowy, ogórek kwaszony. Herbata owocowa do picia.

II śniadanie: melon, mango, gruszka.

DBM: kaszka bezmleczna, pieczywo z szynką.

 

Kasza bulgur, roladka z szynki w/p w sosie szczypiorkowym. Brokuł gotowany na parze, surówka wielowarzywna z prażonymi orzechami nerkowca. Kompot ananas- wiśnia.

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki. Budyń waniliowy polany musem owocowym, wafle pszenne bio.

DBM: kisiel owocowy, chrupki kukurydziane.

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica), orzechy Gluten (pszenica), laktoza(mleko), seler
 

WTOREK

23.02.2021

Płatki ryżowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, rzodkiewka. Herbata do picia.

II śniadanie: winogrono, pomelo.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna.

DBJ: pieczywo z dżemem.

Bataty z wody. Kuleczka z mintaja w sosie kokosowym. Surówka z kapusty czerwonej, jabłka z pestkami dyni i słonecznika. Fasolka szparagowa żółta gotowana na parze. Kompot borówkowy.  

Zupa kalafiorowa z ryżem i natką pietruszki.

Racuchy drożdżowe posypane cukrem pudrem, jabłko. Herbata do picia.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ),jajko, laktoza(mleko) ryba  seler, jaja, gluten(pszenica)
 

ŚRODA

24.02.2021

Kakao.

Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów, sałata lodowa, kiełki słonecznika, kalarepka.

II śniadanie: banan, mango.

DBM: herbata.

Zapiekanka makaronowa z warzywami (kalafior, brukselka, marchew junior, kukurydza) posypana wiórkami sera żółtego i polana sosem pomidorowym ze świeżą kolendrą i bazylią. Surówka z selera, rodzynek z jogurtem greckim. Kompot truskawkowo- brzoskwiniowy. Zupa pejzanka z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.

Koktajl mleczny z jagodami, herbatniki bio.

DBM: napój ryżowy z jagodami, herbatniki bez mleka i jaj.

 

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) Gluten (pszenica), jaja, laktoza (ser)  Seler, gluten(pszenica), laktoza(jogurt)
 

CZWARTEK

25.02.2021

Kluski lane na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem nutella (awokado, miód, kakao), chipsy marchewkowe. Mięta z cytryną.

II śniadanie: winogrono ciemne i jasne.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami.

 

Ziemniaki z koperkiem, potrawka z cielęciny w sosie warzywnym. Marchew mini gotowana na parze,  surówka z pora z jogurtem greckim. Kompot żurawinowo –malinowy.

 

 

Zupa ryżanka z koperkiem.

Twarożek truskawkowy a la danio, biszkopty.

DBM: przecier owocowy bobovita, chrupki kukurydziane.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, , żyto),jajko Laktoza(jogurt) laktoza (ser), seler
 

PIĄTEK

26.02.2021

Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, paprykarz, ogórek świeży, papryka czerwona. Napój owocowy.

II śniadanie: melon, mango, mandarynka.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

 

 

 

Ryż pełnoziarnisty, medalion z  fileta z kurczaka w sosie śliwkowym. Groszek zielony gotowany na parze, surówka z pomidora, papryki żółtej z orzeszkami pini i oliwą z oliwek.

Kompot wiśniowy.

Zupa fasolowa z ziemniakami i natką pietruszki.

 

Makaron 4 jajeczny  polany musem czereśniowym, melon.

DBJ: makaron ryżowy.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto) orzechy laktoza (jogurt), gluten (pszenica), seler, jaja

Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przejdź do treści