Jadłospis | Żłobek nr 30

Jadłospis 23.11 – 27.11.2020

  Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

Poniedziałek

23.11.2020

Płatki owsiane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem,  mozzarella, ogórek kwaszony, pomidor koktajlowy. Herbata owocowa.

II śniadanie: winogrono, banan, jabłko.

DBM: kaszka ryżowa z owocami, pieczywo z dżemem.

 

Ryż czerwony, potrawka z mięsa wieprzowego      (szynka i schab). Surówka z selera i rodzynek z jogurtem greckim, brokuł na ciepło.

Kompot ananasowo-wiśniowy.

 

Zupa kapuśniak z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki. Kisiel czereśniowy posypany płatkami migdałowymi. Biszkopty, chrupki kukurydziane.

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko, ser). Laktoza (jogurt). Gluten (pszenica), jaja, seler.
 

WTOREK

24.11.2020

Kluski lane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem,  pasta z zielonego groszku z czosnkiem,  paseczki papryki czerwonej. Napój owocowy.

II śniadanie: melon, pomelo, gruszka.

DBM, DBJ: kaszka ryżowa z owocami.

 

Ziemniaki z koperkiem, pulpecik z mintaja w sosie kokosowym. Surówka z marchewki i ananasa z pestkami dyni i słonecznika. Kapusta kwaszona na ciepło. Kompot gruszkowo – malinowy.

 

Zupa jarzynowa z ryżem.

Kasza manna polana musem owocowym.

DBM: legumina polana musem owocowym.

ALERGENY gluten (pszenica, jęczmień,  żyto ), laktoza (mleko). Ryba.  laktoza (mleko), seler,  gluten(pszenica).
 

ŚRODA

25.11.2020

Płatki pszenne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów, rzodkiewka, ogórek świeży, kiełki lucerny. Mięta z limonką.

II śniadanie: kiwi, mandarynka.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna.

 

Kasza bulgur, roladka z fileta  z indyka. Surówka z pora z jogurtem greckim.

Buraczki na ciepło.

Kompot porzeczkowo – ananasowy.

 

Zupa krem z dyni z ziemniakami, mlekiem kokosowym i groszkiem ptysiowym.

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem.

 

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto). Gluten (pszenica), laktoza (jogurt). Gluten (pszenica).
 

CZWARTEK

26.11.2020

Kasza kukurydziana na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem. Pomidor malinowy, cykoria biała. Herbata z miodem i imbirem.

II śniadanie: banan, winogrono, kaki.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

DBJ: pieczywo z szynką wieprzową.

 

Ziemniaki z koperkiem, medalion ze schabu w/p w sosie żurawinowym. Surówka z kapusty pekińskiej, papryki czerwonej z orzeszkami pini i jogurtem greckim. Fasolka szparagowa żółta gotowana na parze.

Kompot wieloowocowy.

 

 

Zupa z zielonego groszku z ziemniakami i natką pietruszki.

Sernik z brzoskwinią na herbatnikach maślanych (wypiek własny).

Mleko modyfikowane do picia.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto), jaja. Laktoza (jogurt). laktoza (ser ), seler, jaja.
 

PIĄTEK

27.11.2020

 

Płatki ryżowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta warzywna, ogórek małosolny, papryka żółta. Herbata owocowa.

II śniadanie: melon, kiwi, gruszka.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

Makaron pełnoziarnisty, kuleczka z fileta z kurczaka w sosie koperkowym. Brukselka na ciepło, surówka wiosenna(marchewka, seler, por, kukurydza) z orzechami nerkowca i jogurtem greckim.

Kompot czereśniowy.

 

Zupa cebulowa z ziemniakami i natką pietruszki.

Bananowo – jagodowe smoothie na bazie kefiru, herbatniki zoo.

DBM: napój owsiany z bananami i jagodami.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto).. Gluten (pszenica), laktoza ( jogurt). laktoza (kefir ), gluten (pszenica), seler

Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przejdź do treści