Śniadanie | Drugie danie | Zupa /Podwieczorek | |
Poniedziałek 25.01.2021 |
Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, mozzarella. Ogórek kwaszony. Herbata owocowa.
II śniadanie: winogrono. DBM: kaszka ryżowa z owocami, pieczywo z szynką z kurczaka bez konserwantów. |
Ziemniaki z koperkiem, roladka z szynki wieprzowej w sosie śliwkowym. Surówka z pomidora koktajlowego i sałaty rzymskiej z jogurtem greckim, brukselka gotowana na parze.
Kompot wiśniowy. |
Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną pęczak i natką pietruszki.
Budyń waniliowy, polany sokiem owocowym. Herbatniki , chrupki kukurydziane. DBM: kisiel wiśniowy. |
ALERGENY | gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko, ser) | Laktoza ( jogurt) | Gluten (pszenica), jaja, Seler, laktoza(mleko) |
WTOREK 26.01.2021 |
Kasza gryczana krakowska na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z awokado i cieciorki z nuta czosnkową, rzodkiewka , sałata rzymska. Mięta z limonką do picia.
II śniadanie: mango, melon, pomelo. DBM: kaszka ryżowa bezmleczna. |
Ziemniaki, kuleczka z mintaja w sosie żurawinowo- morelowym. Surówka z marchwi bio z ananasem. Kalafior świeży gotowany na parze.
Kompot mango –porzeczka. |
Zupa pomidorowa z makaronem i świeżą bazylią.
Ryż zapiekany z jabłkiem i brzoskwinią. |
ALERGENY | gluten (pszenica, żyto ), mleko(laktoza) | ryba | Seler, gluten(pszenica) |
ŚRODA 27.01.2021 |
Kakao. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów. Ogórek świeży, cykoria czerwona.
II śniadanie: arbuz, winogrono, jabłko. DBM: herbata |
Mix ryżów(czerwony bio, pełnoziarnisty, jaśminowy), medalion z fileta z kurczaka. Buraczki na ciepło. Surówka z kalarepki, żurawiny z jogurtem greckim.
Kompot morelowo- truskawkowy. |
Zupa ogórkowa z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.
Sernik na zimno na jogurcie greckim z owocami. DBM: galaretka owocowa. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) | Laktoza(jogurt) | Laktoza (jogurt), seler |
CZWARTEK 28.01.2021 |
Płatki jęczmienne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor malinowy. Napój miodowy z imbirem.
II śniadanie: gruszka, pomelo, mandarynka. DBM: kaszka bezmleczna z owocami DBJ: pieczywo z szynką. |
Ziemniaki, potrawka z mięsa mieszanego w sosie warzywnym z nutą czosnkową. Surówka z ogórka kwaszonego i jabłka z dodatkiem żurawiny. Marchewka na ciepło. Kompot borówkowy. |
Zupa kalafiorowa z makaronem literki i natką pietruszki.
Twarożek kokosowy z jagodami na wafelku pszennym bio. DBM: przecier owocowy bobovita. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, jęczmień , żyto) jajko | Gluten (pszenica), laktoza (ser), seler | |
PIĄTEK 29.01.2021 |
Ryż na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta warzywna , kalarepka, kiełki słonecznika. II śniadanie: mandarynka, winogrono. DBM: kaszka bezmleczna ryżowa z owocami. |
Makaron pełnoziarnisty, pulpecik z fileta z indyka w sosie warzywnym z koperkiem. Fasolka szparagowa zielona gotowana na parze. Surówka wiosenna (marchew, kukurydza, por, seler) z jogurtem greckim.
Kompot malinowy. |
Zupa krupnik z kaszą pęczak bio, natką pietruszki i koperkiem.
Bananowo- truskawkowe smoothe z rodzynkami na bazie kefiru BIO. Chrupki kukurydziane. DBM: napój owsiany z bananem i truskawkami. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) | Gluten (pszenica) | laktoza (kefir), seler |
Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.