Jadłospis | Żłobek nr 30

Jadłospis 25.01. – 29.01.2021

  Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

Poniedziałek

25.01.2021

Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, mozzarella. Ogórek kwaszony. Herbata owocowa.

II śniadanie: winogrono.

DBM: kaszka ryżowa z owocami, pieczywo z szynką z kurczaka bez konserwantów.

 

Ziemniaki z koperkiem, roladka z szynki wieprzowej w sosie śliwkowym. Surówka z pomidora koktajlowego i sałaty rzymskiej  z jogurtem greckim, brukselka gotowana na parze.

 

Kompot wiśniowy.

Zupa jarzynowa z kaszą  jęczmienną pęczak i natką pietruszki.

 

Budyń waniliowy, polany sokiem owocowym. Herbatniki , chrupki kukurydziane.

DBM: kisiel wiśniowy.

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko, ser) Laktoza ( jogurt) Gluten (pszenica), jaja, Seler, laktoza(mleko)
 

WTOREK

26.01.2021

Kasza gryczana krakowska na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z awokado i cieciorki z nuta czosnkową, rzodkiewka , sałata rzymska. Mięta z limonką do picia.

II śniadanie: mango, melon, pomelo.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna.

Ziemniaki, kuleczka z mintaja w sosie żurawinowo- morelowym. Surówka z marchwi bio z ananasem. Kalafior świeży gotowany na parze.

Kompot mango –porzeczka.

Zupa pomidorowa z makaronem i świeżą bazylią.

 

Ryż zapiekany z jabłkiem i brzoskwinią.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ), mleko(laktoza) ryba Seler, gluten(pszenica)
 

ŚRODA

27.01.2021

Kakao. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów. Ogórek świeży, cykoria czerwona.

II śniadanie: arbuz, winogrono, jabłko.

DBM: herbata

Mix ryżów(czerwony bio, pełnoziarnisty, jaśminowy), medalion z fileta z kurczaka. Buraczki na ciepło. Surówka z kalarepki, żurawiny z jogurtem greckim.

Kompot morelowo- truskawkowy.

Zupa ogórkowa z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.

Sernik na zimno na jogurcie greckim z owocami.

DBM: galaretka owocowa.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) Laktoza(jogurt) Laktoza (jogurt), seler
 

CZWARTEK

28.01.2021

Płatki jęczmienne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor malinowy. Napój miodowy z imbirem.

II śniadanie: gruszka,  pomelo, mandarynka.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami

DBJ: pieczywo z szynką.

 

Ziemniaki,  potrawka z mięsa mieszanego w sosie warzywnym z nutą czosnkową.

Surówka z ogórka kwaszonego i jabłka z dodatkiem żurawiny. Marchewka na ciepło.

Kompot borówkowy.

Zupa kalafiorowa z makaronem literki i natką pietruszki.

 

Twarożek kokosowy z jagodami na wafelku pszennym bio.

DBM: przecier owocowy bobovita.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, jęczmień , żyto) jajko   Gluten (pszenica), laktoza (ser), seler
 

PIĄTEK

29.01.2021

 

Ryż na mleku. Pieczywo  mieszane z masłem, pasta warzywna , kalarepka, kiełki słonecznika.

II śniadanie: mandarynka, winogrono.

DBM:  kaszka bezmleczna ryżowa z owocami.

Makaron pełnoziarnisty, pulpecik z fileta z indyka  w sosie warzywnym z koperkiem. Fasolka szparagowa zielona gotowana na parze. Surówka wiosenna (marchew, kukurydza, por, seler) z jogurtem greckim.

 

Kompot malinowy.

Zupa krupnik z kaszą pęczak bio, natką pietruszki i koperkiem.

Bananowo- truskawkowe smoothe z rodzynkami na bazie kefiru BIO. Chrupki kukurydziane.

DBM: napój owsiany z bananem i truskawkami.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto) Gluten (pszenica) laktoza (kefir), seler

Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przejdź do treści