Jadłospis - Żłobek 30 | Żłobek nr 30

Jadłospis 28.06. – 02.07.2021

Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

PONIEDZIAŁEK

28.06.2021

Płatki kukurydziane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, mozzarella, ogórek kiszony krojony w słupki, pomidorek koktajlowy.

Herbatka owocowa.

II śniadanie: truskawka, nektarynka.

DBM: kaszka ryżowa, pieczywo z szynką.

Ziemniaki z koperkiem, roladka z szynki wieprzowej w sosie warzywnym z nutą czosnkową.

Kalafior świeży gotowany na parze. Surówka z cykorii i jabłka z jogurtem greckim.

 Kompot borówkowo – malinowy.

 

 

Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki.

 

Kisiel czereśniowy ( na bazie tapioki).

Wafelki orkiszowe bio, melon.

 

ALERGENY laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica, żyto) Laktoza (jogurt) Seler,
 

WTOREK

29.06.2021

Płatki żytnie na mleku. Pieczywo mieszane z masłem jajecznica z pomidorami, kiełki słonecznika.

Napój owocowy.

II śniadanie: mango, melon, kiwi.

DBM: kaszka bezmleczna.

DBJ: pieczywo z dżemem.

Kasza pęczak bio, kuleczka z dorsza w sosie koperkowym.

Fasolka szparagowa świeża gotowana na parze. Surówka z kapusty kiszonej z oliwą z oliwek.

 

Kompot morela – wiśnia.

 

Zupa krem ze szparagów z ziemniakami.

 

Ryż okrągły bio polany musem ze świeżych truskawek.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ),laktoza (mleko),jajko. ryba  Seler
 

ŚRODA

30.06/2021

Kasza kukurydziana na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów. Ogórek świeży, paseczki papryki czerwonej. Herbata.

II śniadanie: winogrono, gruszka.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna , herbata.

Makaron kolorowy, medalion z mięsa mieszanego.

Surówka z pomidora malinowego i sałaty rukoli z jogurtem greckim.

Groszek zielony z marchewką na ciepło.

Kompot ananasowy.

Barszcz czerwony z botwinką, koperkiem i ziemniakami.

 

Musli z owocami

(figi, daktyle, morela, żurawina)

polane jogurtem naturalnym.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) Laktoza (jogurt), gluten (pszenica) seler, laktoza (jogurt)
 

CZWARTEK

1.07.2021

Ryż na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z truskawkami. Chipsy z młodej marchewki. Mięta z limonką.

II śniadanie: brzoskwinia, truskawka.

DBM: kaszka ryżowa z owocami.

DBJ: pieczywo z szynką.

Kasza jęczmienna, potrawka z  fileta z indyka z warzywami (brokuł, brukselka, kalafior, kukurydza, marchewka).

Surówka z kapusty czerwonej, jabłka i orzechów nerkowca.

Kompot kiwi.

Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem.

 

Ciasto marchewkowe( wypiek własny)

Kakao na mleku modyfikowanym .

DBJ: wafelek ryżowy z dżemem.

ALERGENY laktoza (mleko) gluten (pszenica, żyto) Gluten (jęczmień) gluten (pszenica), seler, jajko.
 

PIĄTEK

2.07.2021

Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, humus z ciecierzycy z czosnkiem i ziołami. Rzodkiewka, sałata roszponka. Napój miodowy z imbirem.

II: śniadanie: kiwi, winogrono.

DBM:  kaszka bezmleczna

 

Młode ziemniaki z koperkiem, ryba po grecku z warzywami w sosie pomidorowym.

Mizeria z jogurtem greckim.

Kompot wiśniowy.

 

Zupa kalafiorowa z kaszą bulgur.

 

Koktajl mleczny na bazie jogurtu z jagodami, rodzynkami i perłami z tapioki. Biszkopty.

DBM: napój migdałowy z musem owocowym i perłami  tapioki, herbatniki bez jaj i mleka.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto). laktoza (jogurt) laktoza (jogurt), seler.

Woda firmy  Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień . Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przewiń do góry
Przejdź do treści