Jadłospis - Żłobek 30 | Żłobek nr 30

Jadłospis 4-15.04.2022r.

  Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

PONIEDZIAŁEK

4.04.2022

Płatki owsiane na mleku.  Pieczywo mieszane z masłem, ser mozzarella. Ogórek kiszony krojony w słupki.

II śniadanie: kiwi, gruszka, mandarynka.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami, pieczywo szynką bez konserwantów.

Ziemniaki z koperkiem, medalion ze  schabu wieprzowego w sosie śliwkowym.

 Brokuł gotowany na parze.

Surówka z marchewki i ananasa.

Kompot wieloowocowy.

 Zupa z fasolki szparagowej z kaszą jęczmienną.

 

Kisiel truskawkowy ze startym jabłkiem, biszkopty, chrupki kukurydziane.

 

ALERGENY laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica, żyto)   seler, gluten (pszenica)
 

WTOREK

5.04.2022

Kasza gryczana krakowska na mleku. Pieczywo mieszane z masłem nutella (awokado, fasolka czerwona, miód, kakao).

Marchewka krojona w talarki.

II śniadanie: jabłko, melon, pomarańcza.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

Ziemniaki  z wody pulpecik z mintaja w sosie cytrynowym.

 Kapusta kiszona zasmażana.

Surówka z pomidora malinowego, papryki żółtej z oliwą z oliwek. Kompot porzeczkowy.                                                                                                                                                                                            

Zupa ogórkowa z ryżem.

 

Naleśniki z twarożkiem waniliowym i rodzynkami  polane musem owocowym. Kakao.

DBM: naleśniki z dżemem, herbata.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ), laktoza (mleko), miód, kakao    seler, gluten(pszenica), laktoza (ser), jajko
 

ŚRODA

6.04.2022

Makaron ryżowy na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica. Pomidor koktajlowy, sałata lodowa.

II śniadanie: winogrono, mango.

DBM: kaszka bezmleczna.

DBJ: Pieczywo z dżemem.

Ryż jaśminowy, filecik z indyka w sosie ziołowym z nutą czosnkową. Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy z jogurtem greckim.

 Marchew mini gotowana na parze.

Kompot ananas -wiśnia.

DBM: bez jogurtu

Zupa krem z dyni z ziemniakami i groszkiem ptysiowym.

 

Kasza kukurydziana na mleku, polana musem owocowym

DBM: kasza na wodzie.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto), jajko laktoza (jogurt) seler
 

CZWARTEK

7.04.2022

Płatki orkiszowe na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów. Herbata owocowa.

Ogórek świeży, sałata rukola.

II śniadanie: gruszka, jabłko, mandarynka.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

Makaron penne, wołowina duszona w sosie cebulowym.

Szpinak na ciepło. Surówka wiosenna (marchew, pietruszka, por, seler, pestki dyni i słonecznika) z jogurtem greckim.

Kompot truskawkowy.

DBM: bez jogurtu.

DBW: filet z indyka.

 

Zupa brokułowa z ziemniakami.

 

 Ryż zapiekany  z jabłkiem i cynamonem.

Napój owocowy.

 

 

ALERGENY laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica, żyto)  gluten(pszenica),laktoza (jogurt). gluten (pszenica), seler.
 

PIĄTEK

8.04.2022

Kasz jaglana na mleku. Pieczywo mieszane z masłem. Twarożek z ziołami, cebulką i szczypiorkiem. Paseczki papryki żółtej i czerwonej, kiełki słonecznika.

II śniadanie: kiwi, jabłko.

DBM: pieczywo z szynką bez konserwantów.

Ziemniaki z koperkiem łosoś zapiekany z suszonym pomidorem i świeżą bazylią.

 Bukiet warzyw gotowany na parze.

Mizeria z jogurtem greckim.

Kompot mango.

DBM: bez jogurtu.

Zupa ryżanka z koperkiem i natką pietruszki.

 

Sernik na zimno z owocami

(na bazie jogurtu greckiego).

DBM: galaretka owocowa.

ALERGENY laktoza (mleko, ser), gluten (pszenica, żyto)  ryba, laktoza (jogurt) laktoza (jogurt), seler

 

  Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

PONIEDZIAŁEK

11.04.2022

Płatki gryczane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem szynka wieprzowa/drobiowa bez konserwantów. Pomidor koktajlowy, paseczki ogórka kiszonego.

II śniadanie: winogrono, mandarynka.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

Kasza jęczmienna, filecik z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym.

Mix sałat z jogurtem greckim.

 Kalafior świeży gotowany na parze.

Kompot czereśnia – ananas.

Zupa bulion warzywny z kolorowym makaronem.

 

Jabłko pieczone z cynamonem.

Napój owocowy.

ALERGENY laktoza (mleko) gluten (pszenica, żyto) gluten (jęczmień), laktoza (jogurt) seler, laktoza (mleko), gluten (pszenica)
 

WTOREK

12.04.2022

Makaron  na mleku . Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty mierzwiony. Rzodkiewka, cykoria.

II śniadanie: banan, gruszka.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami, pieczywo z szynka bez konserwantów.

Ziemniaki z koperkiem kuleczka z mintaja w sosie warzywnym . Surówka z kapusty kiszonej i jabłka z oliwa z oliwek.

Groszek zielony gotowany na parze.

Kompot wieloowocowy.

 

Zupa kalafiorowa z ryżem.

 Placki z jabłkiem i twarogiem. Mleko do picia.

DBM: napój owsiany.

DBM: placki z jabłkiem.

DBJ: bez jajka.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ),laktoza (mleko, ser) ryba  seler, gluten(pszenica)
 

ŚRODA

13.04.2022

Kasza kus kus na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem.

Papryka czerwona, sałata lodowa.

II śniadanie: winogrono, melon.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

DBJ: pieczywo z szynką bez konserwantów.

Spaghetti napoli  z warzywami i ananasem, posypane wiórkami sera żółtego i polane sosem pomidorowym. Surówka z selera z rodzynkami i jogurtem greckim. Kompot truskawkowy.

DBM: bez sera.

DBM: bez jogurtu.

Zupa pejzanka z ziemniakami.

 

Musli (płatki kukurydziane, owsiane, rodzynki, figi daktyle, pestki dyni i słonecznika) z jogurtem naturalnym.

DBM: bez jogurtu.

 

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto), jajko laktoza (jogurt, ser), gluten (pszenica) seler, gluten (pszenica)
 

CZWARTEK

14.04.2022

Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z gruszką i wanilią. Chipsy marchewkowe. Mięta z cytryną do picia.

II śniadanie: mandarynka, banan.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami, pieczywo z szynką bez konserwantów.

Frytki z batatów, pulpecik z szynki wieprzowej w sosie koperkowym.

Mix sałat z jogurtem greckim.

 Buraczki puree na ciepło.

Kompot wiśniowo – ananasowy.

 Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną pęczak.

 Ciasto biszkoptowe z jabłkiem (wypiek własny).

DBJ: wafelek ryżowy z dżemem.

ALERGENY laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica, żyto)  laktoza (jogurt) gluten (pszenica, jęczmień), seler, jajko
 

PIĄTEK

15.04.2022

Płatki jęczmienne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem paprykarz warzywny. Ogórek świeży krojony w paseczki.

II śniadanie: gruszka, melon, mango.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

Kasza bul gur, medalion z fileta z indyka w sosie kokosowym . Surówka z kapusty białej z marchewką i jogurtem greckim. Marchewka krojona w kostkę na ciepło.

Kompot porzeczka – mango.

DBM: bez jogurtu.

Zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami.

Shake mleczno – owocowy na bazie kefiru. Herbatniki, chrupki kukurydziane.

DBM: napój  orkiszowy z owocami, herbatniki bez jaj i mleka.

DBJ: bez jajka.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto). laktoza (jogurt) laktoza (kefir), seler, jajko

 

 

Woda firmy  Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień . Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przewiń do góry
Przejdź do treści