Jadłospis | Żłobek nr 30

Jadłospis od 01.02. do 05.02.2021

Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

Poniedziałek

1.02.2021

Płatki kukurydziane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty. Pomidor koktajlowy, ogórek kwaszony. Herbata owocowa.

II śniadanie: kiwi, banan.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna, pieczywo z dżemem.

 

Kasza jęczmienna mazurska perłowa, roladka ze schabu w/p w sosie chrzanowym. Brokuł gotowany na parze. Surówka z marchewki Bio z ananasem i orzeszkami pini.

Kompot czereśniowy.

 

Zupa porowa z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki. Kasza manna polana musem truskawkowym.

DBM: kasza manna na wodzie.

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko, ser) Gluten(jęczmień)  Seler, laktoza(mleko), gluten
 

WTOREK

2.02.2021

Płatki gryczane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem,  nutella (awokado, miód, kakao), chipsy marchewkowe. Mięta z limonką. 

II śniadanie: winogrono, gruszka.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

Ziemniaki z koperkiem, pulpecik z mintaja w sosie warzywnym. Marchewka  z groszkiem na ciepło. Surówka z kapusty kwaszonej z oliwą z oliwek.

Kompot ananasowo-wiśniowy.

Zupa szpinakowa z ryżem  i natką pietruszki.

 

Placuszki z jabłkiem posypane cukrem pudrem. Mleko modyfikowane waniliowe.

ALERGENY gluten (pszenica, żyto ),laktoza(mleko) Ryba.  laktoza (mleko) seler, jaja, gluten(pszenica)
 

ŚRODA

3.02.2021

Kawa orkiszowa bio. Pieczywo mieszane z masłem,  szynka wieprzowa bez konserwantów, sałata lodowa, paseczki papryki czerwonej.

II śniadanie: mandarynka, pomelo.

DBM: kawa czarna.

Zapiekanka makaronowa z warzywami (brokuł , kukurydza, marchewka, fasola szparagowa) posypana wiórkami sera żółtego, polana sosem pomidorowym ze świeżą kolendrą i bazylią. Surówka z selera z rodzynkami i jogurtem greckim. Kompot malinowy. Zupa barszcz czerwony z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.

 

Musli z bakaliami (figi, rodzynki, daktyle), polane jogurtem.

DBM: musli bez jogurtu.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) Gluten (pszenica), jaja Seler, laktoza (jogurt)
 

CZWARTEK

4.02.2021

Płatki owsiane na mleku. pieczywo mieszane z masłem twarożek z truskawkami. Herbata z cytryną do picia.

II śniadanie: banan, arbuz.

DBM: pieczywo z szynką bez konserwantów, kaszka bezmleczna ryżowa.

Ziemniaki z koperkiem, gulasz z mięsa mieszanego w sosie warzywnym. Fasolka szparagowa zielona gotowana na parze.

Surówka z pomidora malinowego i papryki żółtej z oliwą z oliwek.

Kompot mango – porzeczka.

 

 

Zupa koperkowa z kaszą pęczak bio .

 

Kaszka z owocami na mleku modyfikowanym posypana wiórkami gorzkiej czekolady.

ALERGENY laktoza (mleko, ser), gluten (pszenica, , żyto) seler
 

PIĄTEK

5.02.2021

 

Kasza jaglana na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, paprykarz. Rzodkiewka, ogórek świeży. Napój owocowy.

II śniadanie: kiwi, winogrono.

DBM: kaszka ryżowa.

 

 

 

Ryż pełnoziarnisty,  medalion z mintaja. Surówka z kapusty czerwonej z pestkami słonecznika i jogurtem greckim. Kalafior świeży gotowany na parze.

Kompot truskawkowo- ananasowy.

 

Zupa kapuśniak z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki .

Jogurt owocowy o smaku owoców leśnych (malina, jagoda), biszkopty, chrupki kukurydziane.

DBM: napój orkiszowy z maliną i jagodą

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto) Ryba, laktoza (jogurt) Seler, laktoza (jogurt)

Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przejdź do treści