Jadłospis - Żłobek 30 | Żłobek nr 30

Jadłospis od 07.03. do 11.03.2022

 

Data

Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

PONIEDZIAŁEK

7.03.2022

Płatki kukurydziane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa/drobiowa bez konserwantów. Pomidorek koktajlowy, ogórek kiszony.

II śniadanie: jabłko, banan.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

Kolorowy ryż na sypko. Szynka wieprzowa zapiekana w sosie szczypiorkowym. Różyczki brokuła gotowane na parze. Surówka wiosenna (marchew, pietruszka, por, seler, kukurydza, pestki dyni i słonecznika) z jogurtem greckim.

Kompot czereśniowy.

Zupa z fasolką szparagową żółtą i zieloną i ziemniakami.

Budyń waniliowy z rodzynkami, polany musem borówkowym. Biszkopty.

DBM: kisiel truskawkowy, chrupki kukurydziane.

ALERGENY laktoza (mleko) gluten (pszenica, żyto). laktoza (jogurt), seler.  seler, laktoza (mleko), gluten (pszenica)
 

WTOREK

8.03.2022

Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty mierzwiony. Rzodkiewka do pochrupania, kiełki słonecznika.

II śniadanie: melon, gruszka, kiwi.

DBM: pieczywo z szynką bez konserwantów.

Kasza jęczmienna, kuleczka z mintaja w sosie warzywnym. Surówka z kapusty kiszonej z oliwą z oliwek. Dynia z mlekiem kokosowym na ciepło.

Kompot ananas – porzeczka.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami.

 

Placuszki z twarożkiem polane jogurtem naturalnym.

DBM: placuszki z jabłkiem.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ),laktoza (mleko, ser) ryba  Seler, gluten(pszenica), jajko, laktoza (ser)
 

ŚRODA

9.03.2022

Makaron ryżowy na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica. Paseczki ogórka świeżego, szczypiorek. Herbata z cytryną.

II śniadanie: winogrono, mango.

DBM: kaszka bezmleczna.

DBJ: pieczywo z dżemem.

 

Ziemniaki z koperkiem,  roladka z  indyka . Marchewka krojona w kostkę na ciepło.

Mix sałat (rzymska, lodowa, masłowa, rukola i roszponka) z jogurtem greckim

Kompot brzoskwinia – mango.

 

Zupa krupnik z kaszą jęczmienną pęczak.

 

Deser z kaszy jaglanej z jabłkiem, figami i daktylami.

Mleko modyfikowane do picia.

 

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto), jajko. laktoza (jogurt) seler, gluten(jęczmień)
 

CZWARTEK

10.03.2022

Płatki jęczmienne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, twarożek waniliowy. Chipsy marchewkowe.

II śniadanie: banan, gruszka.

DBM: kaszka bezmleczna, pieczywo z szynką.

 

Spaghetti z mięsem mieszanym i ananasem, polane sosem pomidorowym ze świeżą bazylią.

Surówka z kapusty białej z jogurtem greckim.

Kompot truskawkowy.

 

Zupa brukselkowa z ziemniakami.

 

Ciasto biszkoptowe z jabłkiem (wypiek własny).

Napój owocowy.

ALERGENY laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica, żyto) gluten (pszenica), laktoza (jogurt) gluten (pszenica), seler, jajko.
 

PIĄTEK

11.03.2022

Kasza kus kus na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z zielonego groszku z czosnkiem. Paseczki papryki czerwonej.

II śniadanie: kiwi, melon, mandarynka.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

Ziemniaki, dorsz pieczony w sosie cytrynowym z natką pietruszki.

Mizeria z jogurtem greckim. Buraczki puree na ciepło.

Kompot wieloowocowy.

Zupa ze świeżą cukinią i kaszą jęczmienną .

 

Koktajl mleczno – owocowy na bazie jogurtu. Herbatniki.

DBM: napój owsiany z owocami, herbatniki bez jaj i mleka.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto). laktoza (jogurt), ryba. laktoza (jogurt), seler.

Woda firmy  Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień . Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przewiń do góry
Przejdź do treści