Jadłospis - Żłobek 30 | Żłobek nr 30

Jadłospis od 08.03. do 12.03.2021

  Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

Poniedziałek

8.03.2021

Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z zielonego groszku, ogórek świeży, pomidor koktajlowy. Herbata owocowa.

II śniadanie: kiwi, winogrono.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna.

 

Kasza bul gur bio, pulpecik z szynki wieprzowej w sosie szczypiorkowym. Surówka z kapusty pekińskiej z czosnkiem i jogurtem greckim. Marchew mini gotowana na parze.

Kompot malinowo- ananasowy.

Zupa pomidorowa z makaronem, koperkiem i natką pietruszki.

Budyń waniliowy (z laską wanilii), biszkopty, chrupki kukurydziane.

DBM: kisiel czereśniowy, wafle ryżowe z dodatkami.

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko) gluten (pszenica) ,laktoza(jogurt) Gluten (pszenica), Seler , jajko, laktoza(mleko).
 

WTOREK

9.03.2021

Kasza kukurydziana na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, mozzarella, rzodkiewka, papryka żółta. Mięta z limonką do picia.

II śniadanie: pomelo, mango, melon.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami, pieczywo z szynką wieprzową bez konserwantów.

 

Ziemniaki z koperkiem, roladka z łososia. Surówka z kapusty czerwonej i  jabłka z pestkami dyni, słonecznika i jogurtem greckim. Kalafior gotowany na parze.

Kompot czereśniowo – brzoskwiniowy.

 

Zupa brukselkowa z ryżem i natką pietruszki.

 

Placuszki z jabłkiem posypane cukrem pudrem, kakao na mleku modyfikowanym.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ), laktoza(mleko, ser) Ryba, laktoza(jogurt) Gluten (pszenica), jajko
 

ŚRODA

10.03.2021

Płatki żytnie bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów, sałata rzymska, kalarepka, paseczki papryki czerwonej. Herbata z cytryną.

II śniadanie: winogrono, melon.

DBM: kaszka bezmleczna ryżowa z owocami.

 

Makaron orkiszowy bio polany musem truskawkowym z twarogiem i rodzynkami.

 

Kompot borówkowy.

DBM: makaron polany musem truskawkowym z rodzynkami.

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki.

Musli z bakaliami (figi, morela, żurawina)

 polane jogurtem naturalnym.

DBM: bez jogurtu.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) Gluten (pszenica), laktoza(ser) Seler. laktoza(jogurt0
 

CZWARTEK

11.03.2021

Płatki gryczane na mleku. Pieczywo  mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor malinowy. Napój owocowy.

II śniadanie: kiwi, mandarynka.

DBJ: pieczywo z dżemem.

DBM: kaszka bezmleczna.

 

Ziemniaki z koperkiem, medalion z mięsa mieszanego. Fasolka szparagowa żółta i zielona gotowana na parze, surówka z pora i jabłka z jogurtem greckim.

Kompot mango –porzeczka.

 

Zupa koperkowa z kaszą jęczmienną.

 

Sałatka owocowa

(banan, melon, winogrono, jabłko).

Napój owocowy.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, , żyto), jajko. Laktoza (jogurt) Gluten(pszenica)
 

PIĄTEK

12.03.2021

Makaron ryżowy na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta warzywna, ogórek kiszony, seler naciowy. Napój miodowy z imbirem.

II śniadanie: gruszka, winogrono

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

Ryż pełnoziarnisty basmati bio, gulasz z mięsa wołowego, kolorowe warzywa gotowane na parze (kalafior, marchew, groszek zielony, kukurydza). Surówka z pomidora, papryki żółtej, żurawiny z oliwą z oliwek. Kompot truskawka – ananas. Zupa kapuśniak z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.

Kefir jagodowy z morelami, wafle orkiszowe bio, chrupki kukurydziane.

DBM: napój migdałowy z jagodami.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto)   laktoza (kefir), gluten (pszenica), seler

Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przewiń do góry
Przejdź do treści