Jadłospis - Żłobek 30 | Żłobek nr 30

Jadłospis od 11.10. do 15.10.2021

Data Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

PONIEDZIAŁEK

11.10.2021

Płatki kukurydziane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty mierzwiony. Ogórek kiszony krojony w słupki, pomidor koktajlowy. Napój owocowy.

II śniadanie: banan, mandarynka.

DBM: kaszka ryżowa, pieczywo z szynką.

Ziemniaki, medalion z szynki wieprzowej w sosie chrzanowym. Marchew junior gotowana na parze. Surówka z selera z rodzynkami i jogurtem greckim.

Kompot ananas – porzeczka.

Zupa szpinakowa z makaronem ryżowym i jajkiem.

Budyń waniliowy, herbatniki pszenne bio.

DBM: kisiel czereśniowy, herbatniki bez jaj i mleka.

 

ALERGENY laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica, żyto) laktoza (jogurt), seler.  seler, laktoza (mleko), gluten (pszenica), jajko.
 

WTOREK

12.10.2021

Kasza manna na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem. Rzodkiewka, sałata rukola. Herbata z limonką.

II śniadanie: winogrono, jabłko.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna.

DBJ: pieczywo z szynką.

Ryż pełnoziarnisty. Klopsik z łososia  w sosie miodowo – musztardowym. Brukselka gotowana na parze. Surówka z pomidora malinowego, cebulki dymki z oliwą z oliwek.

Kompot mango – truskawka.

 

 

Zupa pejzanka z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.

 

Makaron bez jajeczny kokardki polany musem truskawkowym.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ),laktoza (mleko),jajko. ryba  Seler, gluten(pszenica)
 

ŚRODA

13.10.2021

Kakao. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów, sałata rzymska, paseczki papryki żółtej.

II śniadanie: gruszka, melon, mango.

DBM: herbata.

 

Ziemniaki z koperkiem, roladka z fileta z kurczaka. Fasolka szparagowa zielona gotowana na parze, surówka z pora i żurawiny z jogurtem greckim.

Kompot wiśniowy.

 

Zupa krupnik z kaszą jęczmienną pęczak i natką pietruszki.

Twarożek z truskawkami, wafelek orkiszowy bio.

DBM: przecier owocowy bobovita.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) laktoza (jogurt) seler,  laktoza (ser)
 

CZWARTEK

14.10.2021

Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem,  nutella  (fasola czerwona, miód, kakao), chipsy marchewkowe. Herbatka owocowa.

II śniadanie: mandarynka, jabłko, śliwka.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami.

 

Kasza gryczana nie palona, gulasz z łopatki wieprzowej w sosie warzywnym.

Buraczki puree na ciepło,

mizeria z jogurtem greckim.

Kompot malinowo – brzoskwiniowy.

 

Zupa z cukinii z ziemniakami.

 

Placuszki z jabłkiem posypane cukrem pudrem.

Mleko do picia.

DBM: napój migdałowy.

ALERGENY laktoza (mleko) gluten (pszenica, żyto) gluten (pszenica), laktoza (jogurt) gluten (pszenica), seler, jajko, laktoza (mleko)
 

PIĄTEK

15.10.2021

Kasza kus kus na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, paprykarz warzywny. Cykoria, kalarepka.

II śniadanie: winogrono, melon.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna.

Ziemniaki z koperkiem, kuleczka z fileta z indyka w sosie kokosowym. Kalafior gotowany na parze, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem i pestkami słonecznika z jogurtem greckim.

Kompot ananas –porzeczka.

Zupa ryżanka z koperkiem i natką pietruszki.

 

Koktajl mleczno – owocowy (na bazie jogurtu naturalnego), biszkopty.

DBM:  napój orkiszowy z musem owocowym.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto). laktoza (jogurt) laktoza (jogurt), seler.

Woda firmy  Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień . Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przewiń do góry
Przejdź do treści