Jadłospis - Żłobek 30 | Żłobek nr 30

Jadłospis od 20.09. do 24.09.2021

Data Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

PONIEDZIAŁEK

20.09.2021

Płatki kukurydziane z rodzynkami na mleku. Pieczywo mieszane z masłem,  mozzarella, ogórek kiszony krojony w słupki.

Herbatka owocowa.

II śniadanie: jabłko, winogrono.

DBM: kaszka bezmleczna, pieczywo z szynką.

Kasza gryczana prażona, medalion z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo – miodowym. Marchewka z groszkiem na ciepło, surówka z pora z jogurtem greckim.

 

Kompot mango – truskawka.

Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki.

Kasza manna na mleku polana sokiem truskawkowym

DBM: kasza manna na wodzie.

DBG: kasza kukurydziana.

 

ALERGENY laktoza (mleko, ser), gluten (pszenica, żyto) laktoza (jogurt) seler, gluten (pszenica), laktoza (mleko)
 

WTOREK

21.09.2021

Płatki jaglane na mleku . Pieczywo mieszane z masłem,  pasta jajeczna ze szczypiorkiem, rzodkiewka, sałata rukola. Herbata z limonką do picia.

II śniadanie: gruszka, mandarynka.

DBJ: pieczywo z dżemem.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami.

Ziemniaki z koperkiem, kuleczka z mintaja w sosie warzywnym.

Brokuł gotowany na parze.

Surówka z kapusty kiszonej z oliwą z oliwek.

Kompot czereśniowy.

 

 

 

Zupa cebulowa z kaszą jęczmienną.

 

Makaron kokardki z musem truskawkowo – jagodowym.

ALERGENY gluten (pszenica, żyto ), laktoza (mleko), jajko. ryba  Seler, gluten (pszenica)
 

ŚRODA

22.09.2021

Kasza kukurydziana na mleku,  pieczywo mieszane z masłem,  szynka wieprzowa/drobiowa bez konserwantów. Cykoria, paseczki papryki czerwonej.

II śniadanie: melon, winogrono.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna.

Makaron pełnoziarnisty, gulasz z mięsa mieszanego. Fasolka szparagowa żółta gotowana na parze. Surówka z pomidora, cebulki dymki i sałaty roszponki z jogurtem greckim.

Kompot wieloowocowy.

Zupa koperkowa z ziemniakami.

 

Sałatka owocowa

(borówka, mandarynka, jabłko),

wafelek orkiszowy bio.

 

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) Laktoza (jogurt), gluten (pszenica). seler, gluten (pszenica)
 

CZWARTEK

23.09.2021

Płatki owsiane na mleku,  pieczywo mieszane z masłem, twarożek, ogórek świeży.

 Napój owocowy.

II śniadanie: mandarynka, jeżyna, jabłko.

DBM: pieczywo z szynką bez konserwantów, kaszka bezmleczna.

Ziemniaki z koperkiem, roladka z cielęciny w sosie czosnkowym. Mix warzyw na ciepło (kalafior, fasolka szparagowa zielona, marchew mini, kalafior). Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem.

Kompot ananas –wiśnia.

Zupa kapuśniak z ryżem i natką pietruszki.

 

Racuchy drożdżowe posypane cukrem pudrem, kakao.

DBM: mleko modyfikowane do picia.

ALERGENY laktoza (mleko, ser), gluten (pszenica, żyto) gluten (pszenica), seler, jajko.
 

PIĄTEK

24.09.2021

Kluski lane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem,  nutella (awokado, fasola czerwona, miód, kakao), marchewka pokrojona w talarki. Herbata.

II śniadanie: winogrono, mango.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna.

Ryż pełnoziarnisty, pulpecik z mintaja w sosie chrzanowym.

Groszek zielony z kukurydzą na ciepło, surówka z marchwi, ananasa i jabłka.

Kompot porzeczkowy.

 

Zupa barszcz czerwony z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.

Koktajl mleczno – owocowy na bazie jogurtu greckiego, biszkopty.

DBM: napój orkiszowy z owocami, herbatniki bez jaj i mleka.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto), miód ryba laktoza (jogurt), seler, gluten (pszenica)

Woda firmy  Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień . Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przewiń do góry
Przejdź do treści