Jadłospis - Żłobek 30 | Żłobek nr 30

Jadłospis od 22.03. do 26.03.2021

Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

PONIEDZIAŁEK

22.03.2021

Kasza manna bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem mozzarella, pomidor koktajlowy, ogórek kwaszony. Herbatka owocowa do picia.

II śniadanie: banan, pomelo, melon.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna, pieczywo z szynką wieprzową bez konserwantów.

Kasza gryczana prażona bio, pulpecik z szynki wieprzowej w sosie musztardowo – miodowym. Fasolka szparagowa żółta gotowana na parze, surówka z pora, jabłka z żurawiną i jogurtem greckim.

Kompot wiśniowy.

 

Zupa pejzanka z ziemniakami i natką pietruszki.

 

Kisiel czereśniowo – borówkowy z płatkami migdałów, wafelek orkiszowy bio.

 

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko, ser) laktoza( jogurt) gluten (pszenica), jaja, seler, orzechy.
 

WTOREK

23.03.2021

Płatki pszenne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z awokado, jajka i szczypiorku. Paseczki papryki kolorowej, rukola. Herbata z cytryną.

II śniadanie: winogrono, mandarynka.

DBM: kaszka ryżowa, pieczywo z dżemem.

DBJ : pasta bez jajka.

 

Ziemniaki z koperkiem, roladka z mintaja. Brukselka gotowana na parze polana bułką tartą z masełkiem roślinnym. Surówka z kapusty kiszonej z oliwą z oliwek.

Kompot mango – porzeczka.

 

Zupa ryżanka z koperkiem i natką pietruszki.


Makaron 4 jajeczny polany musem owocowym.

DBJ: makaron ryżowy.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ), laktoza (mleko), jajko. ryba  gluten (pszenica), jajko, seler.
 

ŚRODA

24.03.2021

 

Kawa orkiszowa bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów, sałata rzymska, rzodkiewka.

II śniadanie: melon, kiwi, gruszka.

DBM: kawa czarna.

 

Zapiekanka makaronowa z warzywami (kalafior, brokuł, marchew mini, kukurydza), posypana wiórkami sera żółtego. Surówka z selera, rodzynek z jogurtem greckim.

Kompot malinowy.

 

Zupa barszcz ukraiński z czerwoną fasolą, ziemniakami i natką pietruszki.

Musli z bakaliami (figi, morela, żurawina) polane jogurtem naturalnym.

DBM: bez jogurtu.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) Gluten (pszenica), laktoza (ser) Gluten (pszenica), seler, laktoza (jogurt)
 

CZWARTEK

25.03.2021

Płatki żytnie bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem. Paseczki ogórka świeżego, kiełki lucerny.

II śniadanie: banan, mango.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami.

DBJ: pieczywo z szynką wieprzową.

 

Kasza jęczmienna bio, gulasz z cielęciny w sosie warzywnym z nutą czosnkową. Szpinak świeży na ciepło, surówka z pomidora, papryki żółtej, pestek dyni i słonecznika z oliwą z oliwek. Kompot morelowy.

 

 

Zupa brokułowa z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.

Sernik z brzoskwiniami (wypiek własny), kakao na mleku modyfikowanym.

DBM: wafelek ryżowy z dżemem.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto), jajko. gluten ( jęczmień) laktoza (ser), jajko.
 

PIĄTEK

26.03.2021

Płatki ryżowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, paprykarz (wyrób własny). Cykoria, seler naciowy do pochrupania. Napój owocowy.

II śniadanie: winogrono, kiwi.

DBM: kaszka bezmleczna ryżowa z owocami.

 

Ziemniaki z koperkiem, roladka z fileta z indyka w sosie koperkowym . Marchew junior gotowana na parze, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem i jogurtem greckim.

Kompot ananasowy.

Zupa pomidorowa z makaronem bez jajecznym.

 

Bananowe smoothie (na bazie jogurtu greckiego), biszkopty, chrupki kukurydziane.

DBM: napój migdałowo – jaglany z bananem.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto) laktoza (jogurt) laktoza (jogurt), gluten (pszenica), seler, jaja.

Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przewiń do góry
Przejdź do treści