Śniadanie | Drugie danie | Zupa /Podwieczorek | |
PONIEDZIAŁEK 22.03.2021 |
Kasza manna bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem mozzarella, pomidor koktajlowy, ogórek kwaszony. Herbatka owocowa do picia.
II śniadanie: banan, pomelo, melon. DBM: kaszka ryżowa bezmleczna, pieczywo z szynką wieprzową bez konserwantów. |
Kasza gryczana prażona bio, pulpecik z szynki wieprzowej w sosie musztardowo – miodowym. Fasolka szparagowa żółta gotowana na parze, surówka z pora, jabłka z żurawiną i jogurtem greckim.
Kompot wiśniowy. |
Zupa pejzanka z ziemniakami i natką pietruszki.
Kisiel czereśniowo – borówkowy z płatkami migdałów, wafelek orkiszowy bio.
|
ALERGENY | gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko, ser) | laktoza( jogurt) | gluten (pszenica), jaja, seler, orzechy. |
WTOREK 23.03.2021 |
Płatki pszenne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z awokado, jajka i szczypiorku. Paseczki papryki kolorowej, rukola. Herbata z cytryną.
II śniadanie: winogrono, mandarynka. DBM: kaszka ryżowa, pieczywo z dżemem. DBJ : pasta bez jajka. |
Ziemniaki z koperkiem, roladka z mintaja. Brukselka gotowana na parze polana bułką tartą z masełkiem roślinnym. Surówka z kapusty kiszonej z oliwą z oliwek. Kompot mango – porzeczka. |
Zupa ryżanka z koperkiem i natką pietruszki.
DBJ: makaron ryżowy. |
ALERGENY | gluten (pszenica, żyto ), laktoza (mleko), jajko. | ryba | gluten (pszenica), jajko, seler. |
ŚRODA 24.03.2021 |
Kawa orkiszowa bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów, sałata rzymska, rzodkiewka. II śniadanie: melon, kiwi, gruszka. DBM: kawa czarna. |
Zapiekanka makaronowa z warzywami (kalafior, brokuł, marchew mini, kukurydza), posypana wiórkami sera żółtego. Surówka z selera, rodzynek z jogurtem greckim. Kompot malinowy. |
Zupa barszcz ukraiński z czerwoną fasolą, ziemniakami i natką pietruszki. Musli z bakaliami (figi, morela, żurawina) polane jogurtem naturalnym. DBM: bez jogurtu. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) | Gluten (pszenica), laktoza (ser) | Gluten (pszenica), seler, laktoza (jogurt) |
CZWARTEK 25.03.2021 |
Płatki żytnie bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem. Paseczki ogórka świeżego, kiełki lucerny.
II śniadanie: banan, mango. DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami. DBJ: pieczywo z szynką wieprzową. |
Kasza jęczmienna bio, gulasz z cielęciny w sosie warzywnym z nutą czosnkową. Szpinak świeży na ciepło, surówka z pomidora, papryki żółtej, pestek dyni i słonecznika z oliwą z oliwek. Kompot morelowy.
|
Zupa brokułowa z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki. Sernik z brzoskwiniami (wypiek własny), kakao na mleku modyfikowanym. DBM: wafelek ryżowy z dżemem. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto), jajko. | gluten ( jęczmień) | laktoza (ser), jajko. |
PIĄTEK 26.03.2021 |
Płatki ryżowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, paprykarz (wyrób własny). Cykoria, seler naciowy do pochrupania. Napój owocowy.
II śniadanie: winogrono, kiwi. DBM: kaszka bezmleczna ryżowa z owocami.
|
Ziemniaki z koperkiem, roladka z fileta z indyka w sosie koperkowym . Marchew junior gotowana na parze, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem i jogurtem greckim.
Kompot ananasowy. |
Zupa pomidorowa z makaronem bez jajecznym.
Bananowe smoothie (na bazie jogurtu greckiego), biszkopty, chrupki kukurydziane. DBM: napój migdałowo – jaglany z bananem. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) | laktoza (jogurt) | laktoza (jogurt), gluten (pszenica), seler, jaja. |
Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.