Jadłospis - Żłobek 30 | Żłobek nr 30

Jadłospis od 24.05. do 28.05.2021

Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

PONIEDZIAŁEK

24.05.2021

Makaron ryżowy na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, mozzarella. Ogórek kiszony krojony w słupki.

Napój owocowy.

II śniadanie: mandarynka, gruszka.

DBM: kaszka ryżowa, pieczywo z szynką.

 

Ziemniaki z koperkiem,  pulpecik ze schabu wieprzowego. Buraczki na ciepło, mix sałat z jogurtem greckim.

Kompot morela – borówka.

 

Zupa krupnik z kaszą pęczak bio i natką pietruszki.

 

Kisiel czereśniowy, biszkopty, herbatniki.

DBM: herbatniki bez mleka i jaj.

 

ALERGENY laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica, żyto) Laktoza (jogurt) Seler, gluten (jęczmień)
 

WTOREK

25.05.2021

Płatki żytnie na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane na twardo, szczypiorek, rzodkiewka.

Herbata z cytryną.

II śniadanie: mango, melon, kiwi.

DBM: kaszka bezmleczna.

DBJ: pieczywo z dżemem.

Kasza jęczmienna, medalion z dorsza w sosie warzywnym z nutą czosnkową. Brokuł świeży gotowany na parze. Surówka z pomidora malinowego, papryki żółtej, cebulki dymki z oliwą z oliwek.

Kompot wieloowocowy( malina, truskawka, wiśnia)

 

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami i  koperkiem.

 

 

Makaron bez jajeczny, polany musem truskawkowo – borówkowym.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ),laktoza (mleko),jajko. Ryba, gluten (jęczmień)  Seler, gluten(pszenica)
 

ŚRODA

26.05.2021

Kasza jaglana na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów. Paseczki papryki kolorowej.

II śniadanie: winogrono, gruszka.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna , herbata.

Ryż czerwony, roladka z mięsa drobiowego (filet indyk i kurczak). Mix warzyw na ciepło (marchew, kalafior, kukurydza). Surówka z selera i żurawiny z jogurtem greckim. Kompot morelowy. Zupa barszcz ukraiński z fasolą i ziemniakami.

 

Placuszki z jabłkiem posypane cukrem pudrem. Mleko do picia.

DBM: herbatka owocowa.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) Laktoza (jogurt) seler, laktoza (mleko)
 

CZWARTEK

27.05.2021

Płatki owsiane bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem , pasta warzywna. Ogórek małosolny.

Mięta z limonką do picia.

II śniadanie: kiwi, melon.

DBM: kaszka bezmleczna, pieczywo z szynką bez konserwantów.

Ziemniaki z koperkiem, kuleczka z mięsa mieszanego.

Brukselka gotowana na parze, surówka z marchwi bio z jabłkiem i prażonymi orzeszkami nerkowca.

Kompot kiwi – porzeczka.

Zupa ze świeżej cukinii z kaszą jęczmienną i natką pietruszki.

 

Twarożek z musem owocowym, wafle orkiszowe bio.

DBM: przecier owocowy bobovita.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) orzechy gluten (pszenica), seler, laktoza (ser)
 

PIĄTEK

28.05.2021

Płatki kukurydziane z rodzynkami na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidorek koktajlowy. Napój owocowy.

II śniadanie: winogrono, mango.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami.

 

Makaron kolorowy, gulasz z szynki wieprzowej w sosie warzywnym, marchewka na ciepło. Mizeria z jogurtem greckim.

Kompot czereśniowy.

Zupa ryżanka z natką pietruszki

Jogurt naturalny z musem owocowym

Biszkopty.

DBM: napój migdałowy z musem owocowym, herbatniki bez jaj i mleka.

ALERGENY laktoza (mleko, ser),  gluten (pszenica, żyto). laktoza (jogurt) laktoza (jogurt), seler.

Woda firmy  Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień . Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przewiń do góry
Przejdź do treści