Jadłospis - Żłobek 30 | Żłobek nr 30

Jadłospis od 28.02. do 04.03.2022

Data

Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

PONIEDZIAŁEK

28.02.2022

Kasza manna na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, mozzarella. Pomidor koktajlowy, ogórek kiszony krojony w słupki.

II śniadanie: banan, mango.

DBM: kaszka bezmleczna, pieczywo z szynką bez konserwantów.

 Ziemniaki, roladka ze schabu wieprzowego w sosie ziołowym. Surówka z selera, jabłka i suszoną żurawiną z jogurtem greckim. Marchew junior gotowana na parze.

Kompot ananas – porzeczka.

 

Zupa pomidorowa z makaronem.

 

 

Ryż zapiekany z jabłkiem, mango i cynamonem.

ALERGENY laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica, żyto) laktoza (jogurt), seler.   seler
 

WTOREK

1.03.2022

Płatki jęczmienne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa bez konserwantów. Cykoria do pochrupania, kiełki słonecznika.

II śniadanie: jabłko, melon.

DBM: kaszka bezmleczna.

Kasza gryczana prażona, kuleczka z fileta z kurczaka w sosie lekko chrzanowym. Brukselka gotowana na parze. Surówka z buraka, jabłka i pestek słonecznika.

Kompot mango – wiśnia.

 

Zupa kapuśniak z ziemniakami i majerankiem.

 

Naleśniki z twarożkiem waniliowym.

Kakao do picia.

DBM: naleśniki z dżemem, herbata.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto, jęczmień ),laktoza (mleko).  seler, gluten (pszenica), laktoza (ser, mleko).
 

ŚRODA

2.03.2022

Kawa zbożowa na mleku. Pieczywo mieszane z masłem humus z ciecierzycy z czosnkiem.

Ogórek świeży, paseczki papryki czerwonej.

II śniadanie: gruszka, mandarynka.

DBM: kawa czarna.

Ziemniaki, potrawka z  cielęciny z kolorowymi warzywami (marchew, groszek, fasolka, kalafior) gotowanymi na parze.

 Surówka z pora z jogurtem greckim.

Kompot wieloowocowy.

Zupa dyniowa z płatkami żytnimi i świeżą kolendrą.

Pudding z kaszy manny na mleku polany musem truskawkowo –  malinowym.

DBM: legumina polana musem truskawkowo – malinowym.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) laktoza (jogurt) seler,  laktoza (mleko), gluten(pszenica)
 

CZWARTEK

3.03.2022

Zacierki na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z truskawkami i miodem.

Marchewka krojona w talarki.

Herbata owocowa.

II śniadanie: banan, kiwi.

DBM: kaszka bezmleczna, pieczywo z dżemem.

Kasza bulgur, kotlecik jajeczny ze szczypiorkiem.

Marchewka z groszkiem na ciepło.

Surówka z kapusty czerwonej i jabłka z oliwą z oliwek.

Kompot wiśniowy.

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami.

 

Sałatka owocowa

 (winogrono, melon, jabłko, gruszka).

Wafelek orkiszowy bio.

ALERGENY laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica, żyto)  gluten(pszenica), jajko. gluten (pszenica), seler
 

PIĄTEK

4.03.2022

Kasza krakowska na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z awokado, jajka i szczypiorku. Mięta z miodem.

II śniadanie: winogrono, jabłko.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

DBJ: pasta bez jajka.

Ziemniaki z koperkiem, dorsz zapiekany w sosie warzywnym.

 Surówka z cykorii, moreli i jabłka.

Fasolka szparagowa żółta i zielona gotowana na parze.

Kompot truskawkowy.

 

 

Zupa ryżanka z koperkiem i natką pietruszki.

 

Makaron z musem owocowym.

Napój owocowy.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto),jajko.  ryba gluten(pszenica) seler.

Woda firmy  Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień . Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności

Przewiń do góry
Przejdź do treści