Jadłospis - Żłobek 30 | Żłobek nr 30

Jadłospis od 30.08. do 03.09.2021

Data Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

PONIEDZIAŁEK

30.08.2021

Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty mierzwiony. Ogórek małosolny krojony w słupki, pomidorek koktajlowy.

II śniadanie: winogrono, kiwi, jabłko.

DBM: kaszka ryżowa, pieczywo z szynką z kurczaka.

 

Kasza bulgur, pulpecik z mięsa wieprzowego (szynka, schab) w sosie warzywnym.

Brukselka na ciepło, surówka z pora z jogurtem greckim.

 Kompot wiśniowy.

 

Zupa fasolowa z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.

 

Kasza manna na mleku polana sokiem owocowym.

DBM: kasza manna na wodzie.

ALERGENY laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica, żyto) laktoza (jogurt). Seler, gluten (pszenica, jęczmień), laktoza (mleko)
 

WTOREK

31.08.2021

Płatki owsiane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, rzodkiewka, sałata roszponka.

II śniadanie: morela, gruszka.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami.

DBJ: pieczywo z szynką z kurczaka.

Ziemniaki, roladka z fileta z mintaja w sosie koperkowym. Kapusta kwaszona na ciepło, surówka z kalarepy, papryki czerwonej, pestek dyni z jogurtem greckim.

Kompot mango.

 

 

Zupa cebulowa z ryżem i natką pietruszki.

 

Makaron kokardki polany musem truskawkowym.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ),laktoza (mleko), jajko. ryba, laktoza (jogurt).  seler, gluten(pszenica)
 

ŚRODA

1.09.2021

Płatki kukurydziane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów, sałata rzymska, pomidor malinowy. Herbata z cytryną.

II śniadanie: borówka, winogrono.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami.

Kasza jęczmienna wiejska łamana, medalion ze schabu wieprzowego w sosie warzywnym z nutą czosnkową. Marchewka mini gotowana na parze.

Mizeria z jogurtem greckim.

Kompot porzeczka – ananas.

Zupa barszcz ukraiński z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.

Sałatka owocowa (winogrono, mandarynka, gruszka), biszkopty

DBM: chrupki kukurydziane.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) laktoza (jogurt). seler, gluten (pszenica), jajko, laktoza (mleko).
 

CZWARTEK

2.09.2021

Ryż na mleku. Pieczywo mieszane z masłem nutella (fasola czerwona, awokado, miód, kakao). Marchewka krojona w talarki.

Napój owocowy.

II śniadanie: jeżyna, kiwi, morela.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami.

Ziemniaki z koperkiem, gulasz z fileta z kurczaka w sosie warzywnym. Kalafior gotowany na parze, surówka z papryki żółtej, pomidora, cebulki dymki, pestek słonecznika z oliwą z oliwek.

Kompot wieloowocowy(malina, truskawka, porzeczka).

Zupa krupnik z kaszą pęczak.

 

Naleśniki z twarożkiem waniliowym. Herbatka owocowa do picia.

 

DBM: naleśniki z dżemem.

ALERGENY laktoza (mleko) gluten (pszenica, żyto), miód. gluten (pszenica), seler, jajko, laktoza (mleko, twaróg).
 

PIĄTEK

3.09.2021

Płatki jęczmienne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z ziołami. Ogórek świeży krojony w słupki.  Herbata owocowa.

II śniadanie: winogrono, melon, śliwka.

DBM: kaszka bezmleczna, pieczywo z szynką.

Ziemniaki z koperkiem, kuleczka z fileta z indyka w sosie chrzanowym. Kukurydza z zielonym groszkiem na ciepło. Surówka z kapusty czerwonej i jabłka z jogurtem greckim. Kompot brzoskwinia –truskawka. Zupa szpinakowa z makaronem i jajkiem.

 

Bananowo –porzeczkowy mus z dodatkiem jogurtu greckiego.

DBM: napój ryżowy z musem bananowo – porzeczkowym.

ALERGENY laktoza (mleko, twaróg),  gluten (pszenica, żyto) laktoza (jogurt). laktoza (jogurt), seler, jajko, gluten (pszenica).

Woda firmy  Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień . Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przewiń do góry
Przejdź do treści