Jadłospis | Żłobek nr 30

Jadłospis 19.10. – 23.10.2020

Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

Poniedziałek

19.10.20

Płatki żytnie na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, ogórek świeży krojony w słupki. Herbatka owocowa.

II śniadanie: winogrono, gruszka, kaki, jabłko.

DBM: kaszka ryżowa z owocami, pieczywo z szynką.

 

Kasza jęczmienna wiejska, roladka ze schabu w/p w sosie musztardowym. Buraczki na ciepło, surówka z pora z jogurtem greckim.

 

Kompot wiśniowy.

 

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki. Kisiel czereśniowo- ananasowy z płatkami migdałów. Biszkopty, chrupki kukurydziane.

DBM: herbatniki bez jaj i mleka.

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica)  Seler laktoza(mleko) jaja, gluten(pszenica)
 

WTOREK

20.10.20

Płatki owsiane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z avocado i cebulki szarotki z nutą czosnkową. Rzodkiewka, kiełki lucerny. Herbata z cytryną.

II Śniadanie: mango, melon, banan.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

Ziemniaki z koperkiem, pulpecik z mintaja w sosie koperkowym. Kapusta kwaszona z kminkiem na ciepło. Surówka z pomidora malinowego, papryki żółtej, rukoli i ogórka z oliwą z oliwek.

Kompot śliwkowy.

 

Zupa barszcz czerwony z makaronem.

Twarożek a la danio z malinami, wafle orkiszowe.

DBM: mus owocowy bobovita.

ALERGENY gluten (pszenica, jęczmień,  żyto, owies ), laktoza(mleko) ryba  laktoza (ser) seler, gluten (pszenica)
 

ŚRODA

21.10.20

Kawa  rozpuszczalna zbożowa na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów, sałata karbowana, pomidor koktajlowy, kiełki słonecznika.

II śniadanie: winogrono, kaki, gruszka.

DBM: kawa czarna.

 

Zapiekana makaronowa z warzywami (brokuł, kalafior, marchew, kukurydza, brukselka) posypane wiórkami sera żółtego i orzeszkami pini.

Kompot ananas- borówka.

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.

Bananowe musli z bakaliami i jogurtem naturalnym.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) Gluten (pszenica) laktoza (ser) Gluten (pszenica), laktoza (jogurt)
 

CZWARTEK

22.10.20

Zacierki na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, papryka czerwona, ogórek małosolny. Napój miodowy z imbirem.

II śniadanie: śliwka, arbuz, gruszka.

DBM: kaszka bezmleczna ryżowa.

DBJ: pieczywo z szynka bez konserwantów.

 

Ziemniaki z koperkiem, gulasz z mięsa wołowego, mix sałat (rzymska, lodowa, masłowa, karbowana, rukola) z jogurtem greckim. Marchew krojona w kostkę na ciepło.

Kompot wieloowocowy.

 

Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki.

Sernik z brzoskwiniami (wypiek własny)

Kakao na mleku modyfikowanym.

 

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, , żyto) miód. gluten (pszenica), jaja laktoza (ser), seler, jaja, gluten (pszenica)
 

PIĄTEK

23.10.20

 

Kasza krakowska  na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, nutella ( avocado, miód,  kakao), chipsy marchewkowe. Mięta z limonką.

II śniadanie: Melon, mandarynka, winogrono.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna.

 

Ryż pełnoziarnisty, medalion z mięsa drobiowego (filet indyk i filet kurczak) w sosie warzywnym  ze świeżą bazylią. Brokuł świeży na ciepło. Surówka marchewka z ananasem.

Kompot czereśniowy.

Zupa pejzanka z ziemniakami i  natką pietruszki

Koktajl mleczny na bazie jogurtu z owocami leśnymi. Herbatniki maślane.

DBM: napój migdałowy z owocami leśnymi. Herbatniki bez jaj i mleka.

 

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto)miód laktoza (jogurt), gluten (pszenica), seler, jaja

Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przejdź do treści