Jadłospis | Żłobek nr 30

Jadłospis od 08.02 do 12.02.2021

Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

Poniedziałek

8.02.2021

Płatki żytnie na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica. Pomidor koktajlowy, kiełki lucerny. Herbata owocowa.

II śniadanie: Winogrono, melon, mango.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna

DBJ: pieczywo z szynką w/p bez konserwantów.

 

Ryż czerwony, pulpecik z fileta z kurczaka w sosie kokosowym. Dynia świeża na ciepło, surówka z pora z żurawiną i jogurtem greckim.

Kompot borówkowy.

 

Zupa ze świeżej cukinii z ziemniakami, koperkiem i natka pietruszki.

Makaron 4 jajeczny polany musem owocowym.

DBJ: makaron ryżowy.

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko) jajko Laktoza (jogurt) Gluten (pszenica), jaja, Seler
 

WTOREK

9.02.2021

Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem pasta z awokado z czosnkiem. Mięta z limonką. Rzodkiewka, ogórek kwaszony.

II śniadanie: mandarynka, pomelo.

DBM: kaszka bezmleczna.

Ziemniaki z koperkiem, roladka z mintaja w sosie warzywnym. Kolorowe warzywa gotowane na parze. Surówka z marchewki i jabłka z pestkami dyni i słonecznika.

Kompot wiśniowo – ananasowy.

Zupa cebulowa z kaszą jęczmienną.

Kisiel czereśniowo- truskawkowy posypany płatkami migdałów, biszkopty, chrupki kukurydziane.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ), mleko(laktoza) ryba  Seler, gluten(pszenica), jaja, laktoza (mleko)
 

ŚRODA

10.02.2021

Kakao. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów, pomidor, szczypiorek.

II śniadanie: melon, gruszka, winogrono.

DBM: herbata.

Kasza gryczana prażona, medalion z szynki wieprzowej w sosie warzywnym z suszonymi pomidorami. Marchew mini gotowana na parze. Mix sałat (rzymska, lodowa, karbowana, rucola, roszponka) z jogurtem greckim. Kompot brzoskwinia – porzeczka. Zupa ogórkowa z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.

Naleśniki z twarożkiem waniliowym, polane syropem truskawkowym.

DBM: naleśniki z dżemem.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) Laktoza (jogurt) Gluten (pszenica), jaja, mleko, ser (laktoza),seler
 

CZWARTEK

11.02.2021

Kasza krakowska na mleku. Pieczywo mieszane z masłem,  mozzarella, paseczki papryki żółtej i czerwonej, kiełki słonecznika. Herbata z cytryną.

II śniadanie: mango, winogrono, jabłko.

DBM: kaszka bezmleczna ryżowa z owocami, pieczywo z szynką w/p bez konserwantów.

 

Makaron pełnoziarnisty, potrawka z mięsa wołowego. Kapusta kwaszona zasmażana . Mizeria z kiełkami lucerny i jogurtem greckim

Kompot mango-truskawka.

 

Zupa barszcz ukraiński z ziemniakami, czerwoną fasolką.

Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkiem i brzoskwinią. Mleko waniliowe do picia.

DBM: napój owsiany.

ALERGENY laktoza (mleko, ser), gluten (pszenica, , żyto) gluten (pszenica), laktoza (jogurt) Seler, laktoza (mleko)
 

PIĄTEK

12.02.2021

 

Płatki jęczmienne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta zielonego groszku. Rzodkiewka, kalarepka do pochrupania. Napój owocowy.

II śniadanie:

 

 

 

Ziemniaki z koperkiem, kuleczka z mięsa mieszanego (schab w/p i filet z indyka). Buraczki na ciepło, surówka z cykorii z jabłkiem i orzeszkami pini.

Kompot ananasowy.

 

Zupa jarzynowa z ryżem, koperkiem i natką pietruszki.

 

Koktajl mleczno  – owocowy  na bazie jogurtu naturalnego z rodzynkami . Herbatniki bio, chrupki kukurydziane.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto) laktoza (jogurt), gluten (pszenica), seler, jaja

Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przejdź do treści