Jadłospis | Żłobek nr 31

Jadłospis 01 – 12. 02.2021 r.

JADŁOSPIS  DEKADOWY   01 – 12.02.2021r.

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE               OBIAD II DANIE                 ZUPA             DESER
 

 

01.02.2021

Poniedziałek

 

Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty w plastrach + ogórek kiszony.

 

Pomarańcze, melony, jabłka, woda do pici.

Ryż pełnoziarnisty  gotowany na sypko, „teftele”  z mięsa mieszanego w sosie własnym, kapusta czerwona gotowana – zasmażana, surówka z ogórka świeżego z sosem jogurtowo- koperkowym, mięta słodzona figami.  

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem i ziemniakami + koperek.

 

Mus jabłkowy z nasionami „chia” + herbatniki „zoo”.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień), mleko (łącznie z laktozą).                

               Seler, jajko ,gluten.              

 

Seler.

    Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), jajko. 
 

 

02.02.2021

Wtorek

 

Kakao  gotowane  na mleku pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego z awokado.

 

 

 

Banany, owoce kiwi, woda do picia.

 Ziemniaki gotowane na sypko, kotlety z ryby  – pieczone, kalafior  gotowany – polewane masłem, surówka z marchewki „eco” z ananasem i oliwką z oliwek, napój owocowy.  

Ryżanka na jarzynach z natka pietruszki.

 

Krem z twarogu z „tęczowym” sosem + chrupki kukurydziane.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, mleko (łącznie z laktozą).   Gluten (pszenica, jęczmień), jajka, ryba.      Mleko (łącznie z laktozą).
 

 

03.02.2021

Środa

 

Płatki owsiane gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta z ciecierzycy z warzywami + pomidor i szczypiorek.

 

Mandarynki,  banany, jabłko, woda do picia.

Kluski kładzione z mąki pełnoziarnistej, bitka z drobiu w sosie żurawinowym, kolorowa fasolka szparagowa gotowana – polewana masłem, surówka z czerwonej cykorii z jabłkiem i jogurtem naturalnym, kompot.  

 Kapuśniaczek na jarzynach z ziemniakami  natką pietruszki.

 

Morelowy kisiel mleczny, herbatniki „bio”.

Alergeny Gluten (jęczmień), mleko (łącznie z laktozą).   Gluten (pszenica), jaja. Seler. Mleko (łącznie z laktozą).
 

 

04.02.2021

Czwartek

 

Kasza krakowska gotowana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plastry wędliny + ogórek świeży.

 

 Gruszka, jabłko, woda do picia.

Makaron pszenny gotowany z kolorowymi warzywami, szpinakiem i sosem pomidorowo-bazyliowym z serem „mozzarella”, surówka z białej kapusty z kolorową papryką i oliwką z oliwek,  herbatka rumiankowa słodzona miodem.  

„krem” z dyni na jarzynach z groszkiem „ptysiowym” i mlekiem kokosowym + koperek.

 

Sałatka owocowa (brzoskwinia, ananas, owoce kiwi, melon) z ryżem „jaśminowym” + sos jogurtowo-waniliowy.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).    

Gluten (pszenica, żyto), jaka.

 

Seler.

 

Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

 

05.02.2021

Piątek

 

 

 

 

 

 

Kasza manna gotowana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek  z  wiórkami z rzodkiewki i szczypiorek.

 

Banany, mandarynki, jabłko, woda do picia.

 

Ziemniaki gotowane purée, pulpety z mięsa drobiowego w sosie śliwkowym, marchewka gotowana – zasmażana, surówka z białej rzodkwi, jabłka z sosem jogurtowym, kompot owocowy.

 

Zacierkowa na jarzynach z   koperkiem.

 

Budyń waniliowy na bazie mleka modyfikowanego z wiórkami kokosowymi, melon, banany.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).    

Jaja, gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą).

 

Seler.

Mleko (łącznie z laktozą). gluten (pszenica), jajka.
 

 

08.02.2021

Poniedziałek

 

„Wesołe literki” -pszenne, gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta z soczewicy gotowanej na parze + ogórek kiszony.

 

 Melon ,  jabłko, woda do picia.

 

Ziemniaki gotowane na sypko, paluszki z wieprzowiny w sosie jarzynowym, puree z zielonego groszku z pudrem z pestek dyni, surówka z marchewki, jabłka z oliwką z oliwek, kompot owocowy.

 

Krupnik z kaszy perłowej na jarzynach z natką pietruszki.

 

Mus bananowo truskawkowy +  wafle ryżowe.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), jaja.    

Gluten (pszenica), jaja.

 

Seler.

 
 

 

09.02.2021

Wtorek

 

Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane, pasta „awanturka” + pomidor i szczypiorek.

 

 

Pomarańcze , jabłko, woda do picia

Ziemniaki gotowane na sypko, klopsy z dorsza w sosie cytrynowo-koperkowym, buraczki gotowane – zasmażane, surówka z kalarepki, jabłka z jogurtem naturalnym, herbatka owocowa.  

Barszcz biały  na jarzynach z tartym gotowanym jajkiem i natką pietruszki.

Kokosowe kulki twarogowe z polewą śliwkową na waflach orkiszowych.
Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), jaja.                     Ryba,  seler, jajko. Seler. Mleko (łącznie z laktozą).
 

 

10.02.2021

Środa

Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z dżemem.  

Gruszka, jabłko, woda do picia.

Makaron ryżowy, potrawka z duszonej cielęciny z warzywami, surówka „jesienna” z  jabłkiem i oliwką z oliwek, kompot owocowy.  

Kalafiorowa na jarzynach z ziemniakami i koperkiem.

 

 

Koktajl  na bazie jogurtu „greckiego” z owocami i prosem ekspandowanym.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.   Gluten (pszenica), jaja, mleko (łącznie z laktozą). Seler Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza).
 

 

11.02.2021

Czwartek

 

Płatki ryżowe gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego z brokułami + paski czerwonej papryki.

 

Banany, mandarynki, woda do picia.

Kasza gryczana gotowana na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie cebulowym, fasolka szparagowa gotowana – polewana masłem, surówka z pomidora z cebulką i jogurtem naturalnym, cytroneta z miodem.  

„krem” z kukurydzy na jarzynach z batatami i koperkiem

 

 

Racuchy drożdżowe z rodzynkami i jabłkiem, bawarka.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).   Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza). Seler.  Gluten (pszenica, jaja, mleko –łącznie z laktozą.
 

 

12.02.2021

Piątek

 

Kawa zbożowa „eco” mleku, pieczywo mieszane z masłem + wędlina w plastrach + roszponka.

 

 

Mandarynki, melon, woda do picia.

Ziemniaki gotowane z masłem, klopsy z łososia  + sos koperkowy, brokuły gotowane – polewane masłem, surówka z kapusty czerwonej, jabłka i oliwką z oliwek i rodzynkami, napój „bobofrut”  

Grysikowa na jarzynach z natką pietruszki.

 

Kisiel z owoców mango i czereśni z orzeszkami pinii, wafle bezglutenowe.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.      Jaja , gluten (pszenica), ryba.                     Seler.                    Orzechy.

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

 

 

Przejdź do treści