JADŁOSPIS 02-13.11.2020r.
DATA | ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD:
II DANIE ZUPA |
DESER |
Poniedziałek 02.11.2020 r.
|
Kasza manna gotowana na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego + papryka czerwona.
|
Mandarynki , jabłko, woda do pici. |
Makaron ryżowy gotowany, bitka z mięsa drobiowego w sosie lekko musztardowym, buraczki gotowane – zasmażane, surówka z kalarepki, jabłka z sosem jogurtowym i suszoną żurawiną, herbatka miętowa słodzona daktylami.
Ziemniaczana na jarzynach z koperkiem. |
Budyń kokosowy z wiórkami + proso ekspandowane, melon. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), jaja. |
Seler, jajko, gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą. |
Mleko – łącznie z laktozą.
|
|
Wtorek 03.11.2020r. |
Makaron „bio” gotowany na mleku, pieczywo mieszane, z masłem i wirówkami z sera żółtego + ogórek kiszony
|
Owoce kiwi , banan, woda do picia. |
Bataty gotowane na sypko, ryba pieczona w sosie tymiankowym, kalafior gotowany – polewany masłem i posypany prażonymi płatkami migdałowymi, surówka z pomidora malinowego z bazylią świeżą i oliwką z oliwek, kompot owocowy.
Krupnik na jarzynach z koperkiem. |
Kisiel z borówki „amerykańskiej” z orzeszkami „pinii”+ , biszkopty.
|
Alergeny |
Gluten (jęczmień,
pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Gluten (pszenica, jęczmień), jaja, ryba. |
Gluten (pszenica, jęczmień), orzechy. |
|
Środa 04.11.2020r. |
Płatki kukurydziane – pełnoziarniste, gotowane na mleku pieczywo mieszane, pasta z gotowanej czerwonej soczewicy + ogórek świeży.
|
Banany, gruszki, woda do picia.
|
Ryż czerwony gotowany na sypko, kotlecik schabowy po „parysku”, marchewka gotowana – zasmażana mąka kokosową, sałata z sosem jogurtowo-koperkowym, herbata rumiankowa słodzona figami.
Jarzynowa z fasolką i ziemniakami + natka pietruszki.
|
Krem z twarogu (własnego wyrobu) z musem owocowym, herbatniki maślane.
|
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczyca, seler. |
Mleko – łącznie z laktozą, seler, jajka, gluten (jęczmień, pszenica, żyto). |
Mleko – łącznie z laktozą, gluten (pszenica, jęczmień).
|
|
Czwartek 05.11.2020r. |
Kawa orkiszowa „bio” gotowana na mleku, pieczywo mieszane, twarożek (własnego wyrobu) z malinami.
|
Owoce „kaki”, banany, woda do picia. |
Kluski kładzione z mąki pszennej, gulasz z mięsa drobiowego z warzywami, fasolka szparagowa kolorowa gotowana – polewana masłem, sałatka z buraczka gotowanego, jabłka z oliwką i nasionami ze słonecznika, lemoniada z miodem.
Kapuśniaczek na jarzynach z ziemniakami i koperkiem. |
Kasza ryżowa na mleku z owocami, winogrona. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Gluten (pszenica, jęczmień, żyto), jaja. |
Mleko (łącznie z laktozą). |
|
Piątek 06.11.2020r.
|
Płatki jaglane gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wędliną w plastrach + papryka żółta. |
Gruszki, melon, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, kotlecik z jajka ze szpinakiem „baby” – panierowane w orzeszkach nerkowca, bukiet z mieszanych warzyw – polewane masłem, surówka z marchewki z ananasem i oliwką z oliwek, kompot owocowy. owocowy.
Ryżanka na jarzynach z natką pietruszki. |
Koktajl na bazie jogurtu „greckiego” z kostką z awokado + wafle kukurydziane. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą). | Mleko (łącznie z laktozą), jajka, gluten (jęczmień, pszenica, żyto). | Mleko (łącznie z laktozą). | |
Poniedziałek 09.11.2020r. |
Płatki orkiszowe gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta „awanturka” + papryka żółta.
|
Owoce kiwi, mandarynki, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, potrawka z mięsa drobiowego w sosie jarzynowym, groszek gotowany puree – polewany masłem, surówka z czerwonej cykorii, jabłka z sosem jogurtowo – koperkowym, kompot owocowy.
„krem” z pomidorów na jarzynach z „groszkiem ptysiowym” i świeżą bazylią.
|
Placuszki z mąką kokosową, polewane musem truskawkowo-śmietanowym, bawarka na mleku modyfikownym. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą. | Gluten (pszenica), jaja, mleko łącznie z laktozą. | Gluten (pszenica), jaja, mleko łącznie z laktozą. | |
Wtorek 10.11.2020r. |
Płatki owsiane gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta z cieciorki gotowanej na parze + kiełki lucerny. |
Banany, brzoskwinie , woda do picia. |
Marchewka gotowana po „mazursku”, kotleciki z ryby w sosie koperkowym, surówka z kiszonej kapusty, jabłka z cebulką i oliwką z oliwek, napój z soku „bobofrut”
Zacierkowa z mąki pełnoziarnistej na jarzynach z koperkiem. |
„ciepłe” lody na bazie twarogu z musem z owoców mango , chrupki kukurydziane. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą, |
Seler, ryba, jaja, gluten (pszenica). |
Mleko (łącznie z laktozą). |
|
Środa 11.11.2020r. |
|
|
|
|
Alergeny
|
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.
|
|
Gluten (pszenica), jaja, seler.
|
Mleko (w tym laktoza).
|
Czwartek 12.11.2020r. |
Kawa zbożowa gotowana na mleku, pieczywo mieszane, twarożek z owocami awokado. |
Banany, winogrona , woda do picia. |
Kasza gryczana gotowana na sypko, paluszki z mięsa mieszanego (wieprzowo-wołowe) w sosie tymiankowym, puree z brukselki gotowane – polewana masłem, surówka z marchewki z brzoskwinią i jogurtem naturalnym, napój owocowy.
Kalafiorowa na jarzynach z ziemniakami i natką pietruszki. |
Budyń czekoladowy na bazie mleka, borówka „amerykańska”. Biszopty. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), gorczyca. |
Gluten (pszenica), jaja, seler. |
Mleko (łącznie z laktozą). |
|
Piątek 13.11.2020r. |
Płatki jęczmienne pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatka z sera „mozzarella” z pomidorem i świeżą bazylią + oliwka z oliwek. |
Przecier owocowy, woda do picia |
Ziemniaki gotowane z masłem, kotleciki z mintaja – pieczone, dynia duszona z marchewką – zasmażana, surówka z kapusty pekińskiej z kolorową papryką i oliwką z oliwek, kompot owocowy. Grysikowa na jarzynach z natką pietruszki.
|
Mafinki z suszonymi owocami, płatkami migdałowymi, bawarka na bazie mleka modyfikowanego, banany. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą, seler. |
Jaja , gluten (pszenica), ryba, seler. |
Mleko (łącznie z laktozą), jajka, gluten (pszenica). |
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).