JADŁOSPIS 11-15.01.2021r.
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD
ZUPA II DANIE |
DESER |
Poniedziałek 11.01.2021r.
|
Płatki pszenne (pełnoziarniste) gotowane na mleku, pieczywo mieszane z serem żółtym w plastrach + ogórek kiszony.
|
Melon, jabłko, woda do picia. |
Ryz czerwony gotowany na sypko, klops z mięsa mieszanego (cielęco –wieprzowe) w sosie jarzynowym, kapusta biała gotowana z koperkiem, surówka z marchewki z brzoskwinią, pestkami słonecznika i oliwka z pestek winogron, kompot malinowy.
Kalafiorowa na jarzynach z ziemniakami i natką pietruszki. |
Koktajl na bazie jogurtu „greckiego” z owocami (truskawka – mango), wafle orkiszowe. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą. |
Gluten (pszenica, jęczmień), seler, jajka. |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą.
|
|
Wtorek 12.01.2021r. |
Makaron pszenny gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta z zielonej gotowanej soczewicy + czerwona papryka.
|
Banany, mandarynki, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, klopsiki z dorsza w sosie porowym, kapusta czerwona gotowana – zasmażana, surówka z selera, jabłka z suszona morelą i sosem jogurtowym, napój owocowy.
Ogórkowa na jarzynach z ryżem i natką pietruszki. |
Mus owocowy, chrupki kukurydziane. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień,
pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Mleko (łącznie z laktozą), seler, gluten (jęczmień, pszenica, żyto), jaja, ryba. |
|
|
Środa 13.01.2021r. |
Kasza manna gotowana na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego + ogórek świeży. |
Owoce kiwi, banany, jabłka, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie cebulowym, buraczki gotowane – zasmażane, surówka z cykorii, jabłka z jogurtem „greckim”, napój ze świeżej mięty z limonką.
Pomidorowa na jarzynach z makaronem „bio” i koperkiem. |
Wafle ryżowe z dżemem, maślanka. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Gluten (pszenica), seler, jaja, mleko (łącznie z laktozą). |
Mleko (łącznie z laktozą). |
|
Czwartek 14.01.2021r. |
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatka z sera „mozzarella” z pomidorami i świeżą bazylią. |
Banany , mandarynki, woda do picia. |
Kasza kuskus na mleku, paluszki z mięsa mieszanego w sosie tymiankowy, bukiet z mieszanych warzyw – polewany masłem, surówka z ogórka kiszonego , jabłka z oliwka z oliwek, herbatka owocowa.
„krem” z batatów na jarzynach z natką pietruszki. |
Wafle ryżowe z dżemem, maślanka, banany. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Gluten (pszenica), seler, jajka. |
Mleko (łącznie z laktozą)
|
|
Piątek 15.01.2021r.
|
Płatki gryczane – pełnoziarniste gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wędliną w plastrach + papryka żółta i szczypiorek. |
Mandarynki , jabłka, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, kotleciki z jajka ze szpinakiem, fasolka szparagowa gotowana –polewana masłem, surówka z pomidora z oliwką z oliwek, herbatka rumiankowa.
Krupnik na jarzynach z koperkiem. |
Sernik z brzoskwiniami na herbatnikach, bawarka. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), gorczyca, seler. | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko( łącznie z laktozą), seler, jajka. | Mleko (łącznie z laktozą), gluten (jęczmień, pszenica, żyto), jaja. |