Jadłospis | Żłobek nr 31

Jadłospis 11.01 – 15.01.2021 r.

JADŁOSPIS 11-15.01.2021r. 

 

DATA

 

ŚNIADANIE

 

II ŚNIADANIE

OBIAD

        

  ZUPA      II DANIE                                  

 

DESER

 

 

Poniedziałek

11.01.2021r.

 

Płatki pszenne (pełnoziarniste) gotowane na mleku, pieczywo mieszane z serem żółtym w plastrach + ogórek kiszony.

 

 

Melon, jabłko, woda do picia.

 

Ryz czerwony gotowany na sypko, klops z mięsa mieszanego (cielęco –wieprzowe) w sosie jarzynowym, kapusta biała gotowana z koperkiem, surówka z marchewki z brzoskwinią, pestkami słonecznika i oliwka z pestek winogron, kompot malinowy.

 

Kalafiorowa na jarzynach  z ziemniakami i natką pietruszki.

 

Koktajl na bazie jogurtu „greckiego” z owocami (truskawka – mango), wafle orkiszowe.

 

Alergeny

 

Gluten (jęczmień,

pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą.

   

              Gluten (pszenica, jęczmień), seler, jajka.

 

  Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą.

 

 

Wtorek

12.01.2021r.

 

Makaron pszenny gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta z zielonej gotowanej soczewicy + czerwona papryka.

 

 

 

Banany, mandarynki, woda do picia.

 

  Ziemniaki gotowane na sypko, klopsiki z dorsza w sosie porowym, kapusta czerwona gotowana – zasmażana, surówka z selera, jabłka z suszona morelą i sosem jogurtowym, napój owocowy.

 

Ogórkowa na jarzynach z ryżem i natką pietruszki.

 

 

    Mus owocowy, chrupki kukurydziane.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień,

pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).

   

Mleko (łącznie z laktozą), seler, gluten (jęczmień,

pszenica, żyto), jaja, ryba.

 

 

 

 

 

Środa

13.01.2021r.

Kasza manna   gotowana na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego + ogórek świeży.  

 

  Owoce kiwi, banany, jabłka, woda do picia.

Ziemniaki  gotowane na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie cebulowym, buraczki gotowane – zasmażane,  surówka z cykorii, jabłka z jogurtem „greckim”,  napój ze świeżej mięty z limonką.

Pomidorowa na jarzynach z makaronem „bio” i   koperkiem.

   Wafle ryżowe z dżemem, maślanka.
 

 

Alergeny

 

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).

   

Gluten (pszenica), seler, jaja,  mleko (łącznie z laktozą).

 

     Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

Czwartek

14.01.2021r.

 

Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatka z sera „mozzarella” z pomidorami i świeżą bazylią.

 

 

 Banany , mandarynki, woda do picia.

 

Kasza kuskus na mleku, paluszki z mięsa mieszanego w sosie tymiankowy, bukiet z mieszanych warzyw – polewany masłem, surówka z ogórka kiszonego , jabłka z oliwka z oliwek, herbatka owocowa.

 

„krem” z batatów na jarzynach z natką pietruszki.

 

   Wafle ryżowe z dżemem, maślanka,

        banany.

 

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).    

Gluten (pszenica), seler, jajka.

 

Mleko (łącznie z laktozą)

 

 

 

Piątek

15.01.2021r.

 

 

 

 

 

 

Płatki gryczane – pełnoziarniste gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wędliną w plastrach + papryka żółta i szczypiorek.

 

 

Mandarynki , jabłka, woda do picia.

 

Ziemniaki gotowane na sypko, kotleciki z jajka ze szpinakiem, fasolka szparagowa gotowana –polewana masłem, surówka z pomidora z oliwką z oliwek, herbatka rumiankowa.

 

Krupnik na jarzynach z koperkiem.

 

   Sernik z brzoskwiniami na herbatnikach,   bawarka.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), gorczyca, seler.   Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko( łącznie z laktozą), seler, jajka. Mleko (łącznie z laktozą), gluten (jęczmień, pszenica, żyto), jaja.

 

Przejdź do treści