Jadłospis | Żłobek nr 31

Jadłospis 14-31.12.2020 r.

JADŁOSPIS  DEKADOWY   14-31.12.2020

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD II DANIE ZUPA DESER
 

 

14.12.2020

Poniedziałek

 

Makaron gotowany na mleku, pieczywo mieszane z masłem + ser żółty w plastrach i paski żółtej papryki i ogórek kiszony.

 

 

 

Banany ,owoce kiwi, woda do pici.

Kasza gryczana  gotowana na sypko, klopsiki  z mięsa drobiowego w sosie morelowym, fasolka szparagowa gotowana – polewana masłem, surówka z pomidora ze świeżą bazylią i oliwką z oliwek, herbatka owocowa.  

Koperkowa  na jarzynach z ziemniakami.

 

 

Koktajl na bazie jogurtu „greckiego” + mandarynki, owoce kiwi, herbatniki kruche.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).    

                        Seler, jajko.

 

Seler.

 Mleko (łącznie z laktozą).
 

 

15.12.2020

Wtorek

Płatki jaglane – pełnoziarniste  gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wędliną w plastrach + ogórek.  

Mandarynki, banany , woda do picia.

  Makaron gotowany z kolorowymi warzywami z serem „mozzarella” + sos pomidorowy z ziołami, surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną papryką i oliwką z oliwek  + ¼ jajka,  herbata owocowa.  

 „krem” z dyni z batatami na jarzynach z koperkiem.

 

 

Jabłko pieczone z nutą wiśniową i prosem ekspandowanym.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień,

pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).

   

Gluten (pszenica, jęczmień), jaja,

 

Seler.

 
 

 

16.12.2020

Środa

 

Płatki kukurydziane   na mleku pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego z awokado.

 

Banany , owoce kaki, woda do picia

 

Ryż czerwony gotowany na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie tymiankowym, brukselka gotowana – polewana masłem, surówka z marchewki z jogurtem naturalnym, mięta z cytryną.  

 Jarzynowa z ziemniakami i koperkiem.

 

Czekoladowy krem z twarogu, banany, ciasteczka kruche.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).    

Gluten (pszenica), jaja.

 

Seler.

Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

 

17.12.2020

Czwartek

 

Bawarka  na mleku, pieczywo mieszane, pasta z soczewicy gotowanej na parze + czerwona papryka.

 

 

 

Melon , jabłko, woda do picia.

Ziemniaki gotowane z masłem, paluszki z cielęciny  w sosie jarzynowym, buraczki gotowane – zasmażane, surówka z sałaty „rzymskiej” z sosem jogurtowym, napój owocowy.

 

 

Krupniczek na jarzynach z  koperkiem.

 

Kisiel owocowy z nasionami „chia”, herbatniki maślane.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).

 

   

        Jaja. mleko (łącznie z laktozą).

 

 

Seler.

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto).
 

 

18.12.2020

Piątek

 

 

 

 

 

 

Kasza kukurydziana gotowana na mleku, pieczywo mieszane, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.

 

 

Jabłka, woda do picia.

 

Ziemniaki gotowane na sypko, łosoś pieczony w sosie cytrynowym, marchewka gotowana – zasmażana, surówka z kapusty kiszonej, jabłka z oliwką z oliwek,  herbatka rumiankowa.

 

Zacierkowa na jarzynach z koperkiem.

 

Budyń waniliowy na bazie mleka, mandarynki, wafle ryżowe.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).   Jaja, gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą).  

Seler.

Mleko (łącznie z laktozą
 

 

21.12.2020

Poniedziałek

 

Makaron gotowany na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wędliną w plastrach + papryka i szczypiorek.

 

 

Gruszki , woda do picia.

 

Ziemniaki  gotowane na sypko, gulasz z mięsa drobiowego w sosie lekko chrzanowym, marchewka  duszona – zasmażana, surówka z kalarepki, jabłka  z jogurtem „greckim”, herbatka owocowa.

 

„krem z dyni” na jarzynach z groszkiem ptysiowym i natka pietruszki.

 

Mus truskawkowy + herbatniki maślane.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą),    

Seler, mleko łącznie z laktozą.

 

Seler.

 
 

 

 

22.12.2020

Wtorek

 

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego + ogórek kiszony w plastrach.

 

 

 

 

 

|Jabłko, woda do picia

 

Ziemniaki gotowane na sypko, ryba po „grecku” (warzywa, pomidory), surówka z kapusty kiszonej, jabłka z oliwka z oliwek, kompot śliwkowy.

 

Grysikowa na jarzynach z koperkiem.

Krem z twarogu z musem wiśniowym, biszkopty.
 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), jaja.                   Ryba,  seler.  

Seler.

Mleko (łącznie z laktozą).
 

 

23.12.2020

Środa

 

Płatki owsiane (pełnoziarniste) na mleku, pieczywo mieszane, pasztet z soi  z warzywami i szczypiorkiem.

 

Banany , jabłko, woda do picia.

 

Ryż jaśminowy gotowany na sypko, klopsy z mięsa mieszanego (drobiowo-wieprzowe)  + sos koperkowy, kapusta czerwona – zasmażana, surówka z ogórka świeżego z sosem jogurtowym, napój owocowy.

 

Zacierkowa  na jarzynach z koperkiem.

 

 

Napój na bazie maślanki z owocami, chrupki kukurydziane.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą, seler.   Gluten (pszenica), jaja, mleko (łącznie z laktozą). Seler Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza).
 

 

28.12.2020

Poniedziałek

 

Ryż gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta „awanturka” + krążki z rzodkiewki, posypane  szczypiorkiem.

 

 

Banany, jabłko, woda do picia.

 

Kasza owsiana gotowana na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie cebulowym, brokuły gotowane – polewana masłem, surówka z marchewki z chrzanem i jogurtem greckim, cytroneta z miodem.

 

Jarzynowa z fasolką  i ziemniakami z koperkiem.

 

 

Pudding czekoladowy na bazie mleka, owoce kiwi.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).   Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza). Seler.  Gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą.
 

 

29.12.2020

Wtorek

 

Kawa zbożowa  na mleku, pieczywo mieszane, twarożek z pomidorem i szczypiorek.

 

 

Gruszki,  jabłka, woda do picia.

 

Marchewka gotowana po „mazursku” paluszki z ryby w sosie cytrynowym, surówka z ogórka kiszonego, jabłka oliwką z oliwek, kompot owocowy.

 

 

Barszcz biały na jarzynach z tartym gotowanym jajkiem i natka pietruszki.

 

Ciasto drożdżowe z rodzynkami, kakao, banany.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.      Jaja , gluten (pszenica), ryba.     Seler, mleko łącznie z laktozą. Mleko łącznie z laktozą.
 

 

30.12.2020

Środa

Płatki owsiane (pełnoziarniste) na mleku, pieczywo mieszane, pasztet z soi  z warzywami i szczypiorkiem.  

Banany , jabłko, woda do picia.

Ryż jaśminowy gotowany na sypko, klopsy z mięsa mieszanego (drobiowo-wieprzowe)  + sos koperkowy, kapusta czerwona – zasmażana, surówka z ogórka świeżego z sosem jogurtowym, napój owocowy. Zacierkowa  na jarzynach z koperkiem.

 

Napój na bazie maślanki z owocami, chrupki kukurydziane.
 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą, seler.   Gluten (pszenica), jaja, mleko (łącznie z laktozą). Seler Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza).
 

 

31.12.2020

Czwartek

Ryż gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta „awanturka” + krążki z rzodkiewki, posypane  szczypiorkiem.  

Banany, jabłko, woda do picia.

Kasza owsiana gotowana na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie cebulowym, brokuły gotowane – polewana masłem, surówka z marchewki z chrzanem i jogurtem greckim, cytroneta z miodem. Jarzynowa z fasolką  i ziemniakami z koperkiem.

 

Pudding czekoladowy na bazie mleka, owoce kiwi.
 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).   Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza). Seler.  Gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą.

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

 

 

 

 

 

 

21.12.2020

Poniedziałek

 

Makaron gotowany na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wędliną w plastrach + papryka i szczypiorek.

 

 

 

Gruszki , woda do picia.

 

Ziemniaki  gotowane na sypko, gulasz z mięsa drobiowego w sosie lekko chrzanowym, marchewka  duszona – zasmażana, surówka z kalarepki, jabłka  z jogurtem „greckim”, herbatka owocowa.

 

 

 

„krem z dyni” na jarzynach z groszkiem ptysiowym i natka pietruszki.

 

Mus truskawkowy + herbatniki maślane.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), gorczyca, jaja, seler.

 

 

 

 

 

  Seler, mleko łącznie z laktozą. Seler.  
 

 

 

22.12.2020

Wtorek

 

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego + ogórek kiszony w plastrach.

 

 

 

|Jabłko, woda do picia

 

Ziemniaki gotowane na sypko, ryba po „grecku” (warzywa, pomidory), surówka z kapusty kiszonej, jabłka z oliwka z oliwek, kompot śliwkowy.

 

 

 

Grysikowa na jarzynach z koperkiem.

Krem z twarogu z musem wiśniowym, biszkopty.
Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), jaja.                   Ryba,  seler. Seler. Mleko (łącznie z laktozą).
 

 

23.12.2020

Środa

 

Płatki owsiane (pełnoziarniste) na mleku, pieczywo mieszane, pasztet z soi  z warzywami i szczypiorkiem.

 

 

Banany , jabłko, woda do picia.

 

Ryż jaśminowy gotowany na sypko, klopsy z mięsa mieszanego (drobiowo-wieprzowe)  + sos koperkowy, kapusta czerwona – zasmażana, surówka z ogórka świeżego z sosem jogurtowym, napój owocowy.

 

 

 

Zacierkowa  na jarzynach z koperkiem.

 

 

Napój na bazie maślanki z owocami, chrupki kukurydziane.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą, seler.   Gluten (pszenica), jaja, mleko (łącznie z laktozą). Seler Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza).
 

 

28.12.2020

Czwartek

 

Ryż gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta „awanturka” + krążki z rzodkiewki, posypane  szczypiorkiem.

 

 

Banany, jabłko, woda do picia.

 

Kasza owsiana gotowana na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie cebulowym, brokuły gotowane – polewana masłem, surówka z marchewki z chrzanem i jogurtem greckim, cytroneta z miodem.

 

Jarzynowa z fasolką  i ziemniakami z koperkiem.

 

 

Pudding czekoladowy na bazie mleka, owoce kiwi.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).   Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza). Seler.  Gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą.
 

 

29.12.2020

Piątek

 

Kawa zbożowa  na mleku, pieczywo mieszane, twarożek z pomidorem i szczypiorek.

 

 

Gruszki,  jabłka, woda do picia.

 

Marchewka gotowana po „mazursku” paluszki z ryby w sosie cytrynowym, surówka z ogórka kiszonego, jabłka oliwką z oliwek, kompot owocowy.

 

 

Barszcz biały na jarzynach z tartym gotowanym jajkiem i natka pietruszki.

 

Ciasto drożdżowe z rodzynkami, kakao, banany.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.      Jaja , gluten (pszenica), ryba.     Seler, mleko łącznie z laktozą. Mleko łącznie z laktozą.

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

 

 

Przejdź do treści