JADŁOSPIS DEKADOWY 15 – 26.02.2021r.
DATA | ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD
II DANIE ZUPA |
DESER |
15.02.2021 Poniedziałek
|
Płatki kukurydziane (pełnoziarniste) na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wędliną w plastrach + ogórek kiszony i szczypiorek. |
Mandarynki , woda do picia.
|
Kasza kuskus (gryczana – „bio”) na sypko, pulpety drobiowe w sosie jarzynowym, marchewka „mini” gotowana – polewana masłem, surówka z białej rzodkwi, jabłka z sosem jogurtowo-koperkowym, kompot owocowy.
„krem” dyniowo-kukurydziany na jarzynach z natką pietruszki i ziemniakami. |
Budyń waniliowo-czekoladowy na bazie mleka, biszkopty, mus jagodowy. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień,
pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą |
Gluten (pszenica, jęczmień), seler, jaja, mleko (łącznie z laktozą. |
Mleko (łącznie z laktozą). |
|
16.02.2021 Wtorek |
Płatki pszenne gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego + wiórki z rzodkiewki i szczypiorek. |
Banany , jabłko, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, paluszki z łososia – pieczone w panierce z orzechów , fasolka szparagowa (żółta) gotowana – polewana masłem, surówka z marchewki, jabłka z oliwka z oliwek, napój miodowo-cytrynowy.
Barszcz czerwony na jarzynach z gotowanym jajkiem i koperkiem. |
Krem z twarogu z musem ananasowym, chrupki kukurydziane. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień,
pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą. |
Gluten (pszenica, jęczmień), seler, jaja, ryba, orzechy. |
Mleko (łącznie z laktozą).
|
|
17.02.2021 Środa |
Makaron orkiszowy gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta z czerwonej soczewicy z warzywami i szczypiorkiem. |
Banany, mandarynki , jabłko, woda do picia.
|
Ziemniaki gotowane na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie jarzynowym, brokuły gotowane – polewana masłem, surówka z pomidora z cebulką i oliwką z pestek winogron, kompot owocowy.
„złote piaski” na jarzynach z natką pietruszki. |
Kisiel owocowy, wafle orkiszowe.
|
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). | Seler, mleko (łącznie z laktozą), ryba, jajko, gluten (jęczmień, pszenica). | ||
18.02.2021 Czwartek |
Kakao gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem + twarożek z dżemem. |
Gruszki, mandarynki, jabłko, woda do picia. |
Kasza gryczana gotowana na sypko, klopsiki z mięsa cielęcego w sosie cebulowym, kapusta biała gotowana, sałatka z buraczków, jabłka z oliwką z oliwek, herbatka rumiankowa.
Zacierkowa na jarzynach z ziemniakami. |
Müsli na bazie jogurtu „greckiego” z płatkami jaglanymi i owocami. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, żyto), mleko (łącznie z laktozą) |
Seler, gluten (jęczmień, pszenica, żyto), jajko.
|
Mleko (łącznie z laktozą).
|
|
19.02.2021 Piątek
|
Kasza krakowska na mleku, pieczywo mieszane z masłem i serem żółtym w plastrach + ogórek świeży. |
Jabłka, owoce kiwi, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane puree, klopsy z mintaja w sosie cytrynowo – koperkowym, groszek gotowany – polewany masłem, surówka z czerwonej kapusty, jabłka z oliwką z pestek winogron, kompot owocowy.
Pomidorowa na jarzynach z makaronem i natką pietruszki. |
Legumina z ryży na bazie mleka modyfikowanego z musem czereśniowym. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą). |
Mleko łącznie z laktozą, seler, jaja. |
Gluten (jęczmień, pszenica), jaja, mleko łącznie z laktozą). |
|
22.02.2021 Poniedziałek |
Kasza kukurydziana gotowana na mleku, pieczywo mieszane, pasta „awanturka” + ogórek kiszony. |
Melon , jabłka, woda do picia. |
Ryż brązowy gotowany na sypko, paluszki z mięsa drobiowego w sosie cebulowym, kalafior gotowany – polewane masłem, surówka z marchewki z chrzanem i sosem jogurtowym, herbatka miętowa z limonką.
Koperkowa na jarzynach z batatami. |
Mus mleczno- czereśniowy, biszkopty bezglutenowe. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą. |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), seler, jajka, mleko łącznie z laktozą. |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą. |
|
23.02.2021 Wtorek |
Ryż błyskawiczny gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta z ciecierzycy gotowanej na parze + talarki rzodkiewki i szczypiorek. |
Owoce kiwi , gruszki, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, pulpety ryby w sosie jarzynowym, groszek gotowany z marchewką – zasmażany, surówka z kiszonej kapusty, jabłka z oliwką z oliwek, napój owocowy.
„Krem” z dyni na jarzynach z groszkiem ptysiowym i zieleniną. |
Koktajl na bazie maślanki z owocami i prosem ekspandowanym. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą. |
Gluten (pszenica), jaja, seler, mleko (łącznie z laktozą). |
Mleko (łącznie z laktozą). |
|
24.02.2021 Środa |
Kluski lane gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatka z sera „mozzarella” z pomidorami i świeżą bazylią + oliwa z oliwek. |
Banany, jabłko, woda do picia. |
Kasza jęczmienna gotowana na sypko, klopsy z mięsa mieszanego w sosie koperkowym, buraczki gotowane – zasmażane, sałata lodowa z kolorową papryka i oliwką z oliwek, kompot owocowy.
Ziemniaczana na jarzynach z pomidorami i natką pietruszki. |
„Ciepłe” lody waniliowe z twarogu na waflach pełnoziarnistych + polewa brzoskwiniowa. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą. |
|
Gluten (pszenica, jęczmień, żyto), seler, ryba, jaja. |
Mleko łącznie z laktozą, gluten (pszenica). |
25.02.2021 Czwartek |
Płatki owsiane gotowane na mleku, pieczywo mieszane, twarożek z dymką i rzodkiewką. |
Owoce kiwi, mandarynki, jabłka, woda do picia. |
Makaron szpinakowo-pomidorowy, mięso wołowe duszone z warzywami, surówka „jesienna” z jabłkiem i sosem jogurtowym, herbatka owocowa.
Kapuśniaczek na jarzynach z natką pietruszki i ziemniakami.
|
Ciasto jabłkowo-cynamonowe, bawarka. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą). |
Gluten (pszenica), seler, jajka. |
Gluten (pszenica), jaja, mleko łącznie z laktozą). | |
26.02.2021 Piątek |
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wędliną w plastrach + roszponka.
|
Banany, gruszki, woda do picia.
|
Ziemniaki gotowane na sypko, kotleciki z jajka – pieczone w panierce z orzechów pinii, szpinak gotowany z mlekiem, surówka z pomidora z cebulka i oliwka z oliwek, napój z soku „bobofrut”.
|
Budyń waniliowy na bazie mleka, banany, herbatniki „zoo”. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), jajka. |
Gluten (pszenica), seler, jaja. |
Mleko łącznie z laktozą), jajka, gluten. |
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).