Jadłospis | Żłobek nr 31

Jadłospis 15-26.02.2021r.

JADŁOSPIS  DEKADOWY 15 – 26.02.2021r.

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

              II DANIE                                       ZUPA

DESER
 

 

15.02.2021

Poniedziałek

 

 

 

Płatki kukurydziane (pełnoziarniste) na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wędliną w plastrach + ogórek kiszony i szczypiorek.

 

 

Mandarynki , woda do picia.

 

 

Kasza kuskus (gryczana – „bio”) na sypko, pulpety drobiowe w sosie jarzynowym, marchewka „mini” gotowana – polewana masłem, surówka z białej rzodkwi, jabłka z sosem jogurtowo-koperkowym, kompot owocowy.

 

„krem” dyniowo-kukurydziany na jarzynach z natką pietruszki i ziemniakami.

 

Budyń waniliowo-czekoladowy na bazie mleka, biszkopty, mus jagodowy.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień,

pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą

   

  Gluten (pszenica, jęczmień), seler, jaja, mleko (łącznie z laktozą.

 

     Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

16.02.2021

Wtorek

Płatki pszenne gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego + wiórki z rzodkiewki i szczypiorek.  

 

Banany , jabłko, woda do picia.

Ziemniaki gotowane na sypko, paluszki z łososia – pieczone w panierce z orzechów , fasolka szparagowa (żółta) gotowana – polewana masłem,  surówka z marchewki, jabłka z oliwka z oliwek, napój miodowo-cytrynowy.

 

Barszcz czerwony na jarzynach z gotowanym jajkiem i koperkiem.

 

Krem z twarogu z musem ananasowym, chrupki kukurydziane.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień,

pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą.

      Gluten (pszenica, jęczmień), seler, jaja, ryba, orzechy.  

Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

 

17.02.2021

Środa

Makaron orkiszowy  gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta z czerwonej soczewicy z warzywami i szczypiorkiem.  

 

Banany, mandarynki , jabłko, woda do picia.

 

 

Ziemniaki gotowane na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie jarzynowym, brokuły gotowane – polewana masłem, surówka z pomidora z cebulką i oliwką z pestek winogron, kompot owocowy.

 

„złote piaski” na jarzynach z natką pietruszki.

 

Kisiel owocowy, wafle orkiszowe.

 

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).     Seler, mleko (łącznie z laktozą), ryba, jajko, gluten (jęczmień, pszenica).  
 

 

18.02.2021

Czwartek

 

Kakao  gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem + twarożek z dżemem.

 

 

Gruszki, mandarynki,  jabłko, woda do picia.

Kasza gryczana gotowana na sypko, klopsiki z mięsa cielęcego w sosie cebulowym, kapusta biała gotowana, sałatka z buraczków, jabłka z oliwką z oliwek, herbatka rumiankowa.

 

Zacierkowa na jarzynach  z ziemniakami.

 

Müsli na bazie jogurtu „greckiego” z płatkami jaglanymi i owocami.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, żyto), mleko (łącznie z laktozą)    

Seler, gluten (jęczmień, pszenica, żyto), jajko.

 

 

   Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

 

19.02.2021

Piątek

 

 

 

 

 

 

Kasza krakowska na mleku, pieczywo mieszane z masłem i serem żółtym w plastrach + ogórek świeży.

 

 

Jabłka, owoce kiwi, woda do picia.

 

Ziemniaki gotowane puree, klopsy z mintaja w sosie cytrynowo – koperkowym, groszek gotowany – polewany masłem, surówka z czerwonej kapusty, jabłka z oliwką z pestek winogron, kompot owocowy.

 

Pomidorowa na jarzynach z makaronem i natką pietruszki.

 

Legumina z ryży na bazie mleka modyfikowanego  z musem czereśniowym.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).    

Mleko łącznie z laktozą, seler, jaja.

 

Gluten (jęczmień, pszenica), jaja, mleko łącznie z laktozą).

 

 

22.02.2021

Poniedziałek

 

Kasza kukurydziana

gotowana na mleku, pieczywo mieszane, pasta „awanturka” + ogórek kiszony.

 

 

Melon , jabłka, woda do picia.

Ryż brązowy gotowany na sypko, paluszki z mięsa drobiowego w sosie cebulowym, kalafior  gotowany – polewane masłem, surówka z marchewki z chrzanem i sosem jogurtowym, herbatka miętowa z limonką.

 

      Koperkowa na jarzynach z batatami.

 

Mus mleczno- czereśniowy, biszkopty bezglutenowe.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.    

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), seler, jajka,

mleko łącznie z laktozą.

 

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.

 

 

 

23.02.2021

Wtorek

 

Ryż błyskawiczny   gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta z ciecierzycy gotowanej na parze + talarki rzodkiewki i szczypiorek.

 

 

 Owoce kiwi , gruszki,  woda do picia.

 

Ziemniaki gotowane na sypko, pulpety ryby  w sosie jarzynowym, groszek gotowany z marchewką – zasmażany, surówka z kiszonej kapusty, jabłka z  oliwką z oliwek, napój owocowy.

 

„Krem” z dyni na jarzynach z groszkiem ptysiowym i zieleniną.

Koktajl na bazie maślanki z owocami i prosem ekspandowanym.
 
 
 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.    

Gluten (pszenica), jaja, seler, mleko (łącznie z laktozą).

 

Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

24.02.2021

Środa

Kluski lane gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatka z sera „mozzarella” z pomidorami i świeżą bazylią + oliwa z oliwek.  

Banany,  jabłko, woda do picia.

 

Kasza jęczmienna gotowana na sypko, klopsy z mięsa mieszanego w sosie koperkowym, buraczki gotowane – zasmażane, sałata lodowa z kolorową papryka i oliwką z oliwek, kompot owocowy.

 

Ziemniaczana na jarzynach  z pomidorami i natką pietruszki.

 

„Ciepłe” lody waniliowe z twarogu na waflach pełnoziarnistych + polewa brzoskwiniowa.

 

Alergeny

 

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.

 

 

 

 

 

 

Gluten (pszenica, jęczmień, żyto), seler, ryba, jaja.

   

     Mleko łącznie z laktozą, gluten (pszenica).

 

 

25.02.2021

Czwartek

 

Płatki owsiane    gotowane na mleku, pieczywo mieszane, twarożek z dymką i rzodkiewką.

 

 

Owoce kiwi, mandarynki,  jabłka, woda do picia.

 

Makaron szpinakowo-pomidorowy, mięso wołowe duszone z warzywami, surówka „jesienna” z jabłkiem i sosem jogurtowym, herbatka owocowa.

 

Kapuśniaczek na jarzynach z natką pietruszki i ziemniakami.

 

 

 

Ciasto jabłkowo-cynamonowe, bawarka.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).    

Gluten (pszenica), seler, jajka.

  Gluten (pszenica), jaja, mleko łącznie z laktozą).
 

 

26.02.2021

Piątek

 

Płatki kukurydziane

 na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wędliną w plastrach + roszponka.

 

 

Banany, gruszki, woda do picia.

 

 

Ziemniaki gotowane na sypko, kotleciki z jajka – pieczone w panierce z orzechów pinii, szpinak gotowany z mlekiem, surówka z pomidora z cebulka i oliwka z oliwek, napój z soku „bobofrut”.

 

 

Budyń waniliowy  na bazie mleka, banany, herbatniki „zoo”.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), jajka.    

Gluten (pszenica), seler, jaja.

 

 Mleko łącznie z laktozą), jajka, gluten.     

 

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

 

Przejdź do treści