JADŁOSPIS DEKADOWY 15-26.03.2021r.
DATA | ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD
II DANIE |
ZUPA | DESER |
15.03.2021 Poniedziałek |
Płatki kukurydziane (pełnoziarniste) na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wędliną w plastrach + ogórek kiszony. |
Jabłka, melon, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, paluszki z mięsa mieszanego (wieprzowo-wołowo-drobiowe) w sosie cebulowym, fasolka szparagowa gotowana – polewana masłem, surówka z czerwonej kapusty, jabłka z oliwką z oliwek i rodzynkami, kompot owocowy. |
Zacierkowa z mąki mieszanej na jarzynach z koperkiem.
|
Deser na bazie jogurtu „greckiego” z brzoskwiniami, czereśniami i pudrem z orzechów laskowych + biszkopty bezglutenowe. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). | Seler, gluten (jęczmień, pszenica, żyto). | Seler, gluten (jęczmień, pszenica, żyto),jajko. |
Mleko (łącznie z laktozą). |
|
16.03.2021 Wtorek |
Makaron „bio” gotowany na mleku, pieczywo mieszane z masłem i serem żółtym w plastrach + kiełki lucerny i ogórek świeży. |
Banany, jabłko, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, kotlety z jajka ze szpinakiem , panierowane w orzechach nerkowca – pieczone, buraczki gotowane – zasmażane, surówka z cykorii, jabłka z sosem jogurtowym, mięta z limonką. |
Pomidorowa na jarzynach z komosą ryżową i natką pietruszki.
|
Budyń waniliowy na bazie mleka + owoce, wafle orkiszowe. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień,
pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), jajka. |
Seler, mleko (łącznie z laktozą), jajka. |
Seler. |
Mleko (łącznie z laktozą). |
|
17.03.2021 Środa |
Bawarka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z miodem. |
Gruszki, banany, woda do picia
|
Kasza jaglana gotowana na sypko, klopsy z mintaja sosie koperkowo – cytrynowym, marchewka gotowana – zasmażana, surówka z sałaty lodowej z kolorową papryką i oliwką z oliwek, napój z soku „bobofrut”. |
„krem” z batatów na jarzynach z groszkiem ptysiowym i koperkiem. |
Kisiel owocowy z nasionami „chia”, proso ekspandowane. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą), jaja. |
Seler. |
|
|
18.03.2021 Czwartek |
Kasza krakowska gotowana na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego z awokado i roszponką. |
Jabłko , banany, woda do picia. |
Makaron gotowany, potrawka z mięsa drobiowego z jarzynami, kalafior, brokuły gotowane – polewane masłem, surówka z pomidora malinowego z oliwką z oliwek i szalotką, herbatka owocowa. |
Fasolowa na jarzynach z ziemniakami i natką pietruszki. |
Wafle ryżowe z dżemem, napój sojowy, gruszki. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Gluten (pszenica) |
Seler. |
|
|
19.03.2021 Piątek
|
Płatki owsiane „bio” na mleku, pieczywo mieszane, pasta z soczewicy gotowanej na parze z pomidorem i szczypiorkiem. |
Mandarynki, banany, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, kotleciki z łososia –pieczone, purée z gotowanego zielonego groszku, surówka z marchewki „bio” z ananasem i oliwką z oliwek, kompot owocowy. |
Krupnik z kaszy perłowej na jarzynach z i natką pietruszki. |
Kulki twarogowe z wiórkami koksowymi i musem owocowym + herbatniki „zoo”. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą). | Jaja, gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą). | Seler. | Jaja, gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą). | |
22.03.2021 Poniedziałek |
Płatki pszenne gotowane na mleku, pieczywo mieszane pasta „awanturka” + papryka czerwona, szczypiorek. |
Jabłko, gruszki, woda do picia. |
Ryż czerwony gotowany na sypko, bitka z mięsa drobiowego z sosie cebulowym, fasolka zielona gotowana – polewana masłem, sałatka z buraczków, jabłka z oliwką z oliwek, herbatka miętowa z cytryną. |
Ziemniaczana z pomidorami na jarzynach z bazylią i kleksem jogurtowym. |
Budyń czekoladowy na bazie mleka modyfikowanego, melony, wafle orkiszowe. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą). |
|
Seler. |
Mleko (łącznie z laktozą). |
|
23.03.2021 Wtorek |
Kakao gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem + sałatka z sera „mozzarella” z pomidorami i świeżą bazylią. |
Kiwi, banany, woda do picia. |
Kluski kładzione z mąki mieszanej – polewana masłem, gulasz ze schabu środkowego – w sosie śliwkowym, marchewka „mini” – polewana masłem, surówka z cukinii, jabłka z sosem jogurtowym, herbatka owocowa. |
Koperkowa na jarzynach z ziemniakami. |
Krem z kaszki ryżowej na bazie z musem owocowym |
Alergeny | Gluten (jęczmień, żyto), mleko łącznie z laktozą. | Mleko (łącznie z laktozą), seler, jajka. | Seler, gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą | Mleko łącznie z laktozą. | |
24.05.2021 Środa |
Gwiazdki pszenne gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem i serem żółtym „bio” w plastrach + świeży ogórek. |
Gruszka, kaki, woda do picia. |
Marchewka gotowana po „mazursku”, paluszki z łososia w sosie „greckim”, surówka z kiszonej kapusty, jabłka z oliwką, kompot owocowy. |
Ryżanka na jarzynach z koperkiem.
|
Koktajl na bazie maślanki z owocami, biszkopty. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą. |
Gluten (pszenica), jaja. |
Seler |
Gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą. | |
25.03.2021 Czwartek |
Kasza kuskus na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. |
Banany , jabłko, woda do picia. |
Kasza gryczana gotowana na sypko, pulpety z mięsa drobiowego w sosie morelowym, kapusta czerwona gotowana – zasmażana, surówka z selera, jabłka z sosem jogurtowym, herbatka rumiankowa z cytryną i miodem. |
Barszcz czerwony na jarzynach z ziemniakami, natką pietruszki i kleksem śmietany. |
Pudding waniliowo -migdałowy na bazie mleka z owocami, ryż preparowany. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica) mleko łącznie z laktozą). | Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza). | Seler. | Mleko (w tym laktoza). | |
26.03.2021 Piątek |
Płatki jaglane gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajkiem gotowanym w plastrach + pomidor. |
Gruszki, kiwi, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane z masłem, kotleciki z łososia – pieczone, bukiet z mieszanych warzyw – polewany masłem, surówka z dyni, marchewki, jabłka z oliwka z oliwek, napój owocowy. |
„Złote piaski” na jarzynach z natką pietruszki. |
Sernik na zimno z owocami i sosem jogurtowo-waniliowym, herbatniki pszenne |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą. | Jaja , gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza). | Seler. | Gluten (pszenica), jaja), mleko (w tym laktoza). |
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).