Jadłospis - Żłobek 31 | Żłobek nr 31

Jadłospis 15-26.03.2021 r

JADŁOSPIS  DEKADOWY   15-26.03.2021r.

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

II DANIE

ZUPA DESER
 

 

15.03.2021

Poniedziałek

 

Płatki kukurydziane (pełnoziarniste) na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wędliną w plastrach + ogórek kiszony.

 

Jabłka, melon, woda do picia.

Ziemniaki gotowane na sypko, paluszki z mięsa mieszanego (wieprzowo-wołowo-drobiowe) w sosie cebulowym, fasolka szparagowa gotowana – polewana masłem, surówka z czerwonej kapusty, jabłka z oliwką z oliwek i rodzynkami, kompot owocowy.  

Zacierkowa z mąki mieszanej na jarzynach z koperkiem.

 

 

Deser na bazie jogurtu „greckiego” z brzoskwiniami, czereśniami i pudrem z orzechów laskowych + biszkopty bezglutenowe.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).        Seler, gluten (jęczmień, pszenica, żyto). Seler, gluten (jęczmień, pszenica, żyto),jajko.    

Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

16.03.2021

Wtorek

Makaron „bio”  gotowany na mleku, pieczywo mieszane z masłem i serem żółtym w plastrach + kiełki lucerny i ogórek świeży.  

Banany, jabłko, woda do picia.

Ziemniaki gotowane na sypko, kotlety z jajka ze szpinakiem , panierowane w orzechach nerkowca – pieczone, buraczki gotowane – zasmażane, surówka z cykorii, jabłka z sosem jogurtowym, mięta z limonką.  

Pomidorowa na jarzynach z komosą ryżową i natką pietruszki.

 

 

Budyń waniliowy na bazie mleka + owoce, wafle orkiszowe.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień,

pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), jajka.

   

Seler, mleko (łącznie z laktozą), jajka.

 

Seler.

 

Mleko (łącznie z laktozą).

 

17.03.2021

Środa

 

Bawarka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z miodem.

 

 Gruszki, banany, woda do picia

 

Kasza jaglana  gotowana na sypko, klopsy z mintaja sosie koperkowo – cytrynowym, marchewka gotowana – zasmażana, surówka z sałaty lodowej z kolorową papryką i oliwką z oliwek,  napój z soku „bobofrut”.  

„krem” z batatów na jarzynach z groszkiem ptysiowym i koperkiem.  

 

Kisiel owocowy z nasionami „chia”, proso ekspandowane.

 

Alergeny

 

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).

   

Gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą), jaja.

 

Seler.

 

 

 

 

18.03.2021

Czwartek

 

Kasza krakowska gotowana na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego z awokado i roszponką.

 

Jabłko , banany, woda do picia.

 

Makaron gotowany, potrawka z mięsa drobiowego z jarzynami, kalafior, brokuły gotowane – polewane masłem, surówka z pomidora malinowego z oliwką z oliwek i szalotką, herbatka owocowa.

 

Fasolowa na jarzynach z ziemniakami i natką pietruszki.

 

Wafle ryżowe z dżemem, napój sojowy, gruszki.

 

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).    

Gluten (pszenica)

 

Seler.

 

 

 

 

19.03.2021

Piątek

 

 

 

 

 

 

Płatki owsiane „bio” na mleku, pieczywo mieszane, pasta z soczewicy gotowanej na parze z pomidorem i szczypiorkiem.

 

Mandarynki, banany, woda do picia.

 

Ziemniaki gotowane na sypko, kotleciki z łososia –pieczone, purée z  gotowanego zielonego groszku, surówka z marchewki „bio” z ananasem i oliwką z oliwek, kompot owocowy.

 

Krupnik z kaszy perłowej na jarzynach z i natką pietruszki.

 

Kulki twarogowe z wiórkami koksowymi i musem owocowym + herbatniki „zoo”.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).   Jaja, gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą). Seler. Jaja, gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą).
 

 

22.03.2021

Poniedziałek

 

Płatki pszenne gotowane na mleku, pieczywo mieszane pasta „awanturka” + papryka czerwona, szczypiorek.

 

Jabłko,  gruszki, woda do picia.

 

Ryż czerwony gotowany na sypko, bitka z mięsa drobiowego z sosie cebulowym, fasolka zielona gotowana – polewana masłem, sałatka z buraczków, jabłka z oliwką z oliwek, herbatka miętowa z cytryną.

 

Ziemniaczana z pomidorami na jarzynach z bazylią i kleksem jogurtowym.

 

Budyń czekoladowy na bazie mleka modyfikowanego, melony, wafle orkiszowe.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).  

 

 

 

Seler.

 

Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

23.03.2021

Wtorek

Kakao gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem + sałatka z sera „mozzarella” z pomidorami i świeżą bazylią.  

 

Kiwi, banany, woda do picia.

Kluski kładzione z mąki mieszanej – polewana masłem, gulasz ze schabu środkowego –  w sosie śliwkowym, marchewka „mini” – polewana masłem, surówka z cukinii, jabłka z sosem jogurtowym, herbatka owocowa.  

Koperkowa na jarzynach z ziemniakami.

Krem z kaszki ryżowej na bazie z musem owocowym
Alergeny Gluten (jęczmień, żyto), mleko łącznie z laktozą.    Mleko (łącznie z laktozą), seler, jajka. Seler, gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą Mleko łącznie z laktozą.
 

24.05.2021

Środa

Gwiazdki pszenne gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem i serem żółtym „bio” w plastrach + świeży ogórek.  

Gruszka, kaki, woda do picia.

Marchewka gotowana po „mazursku”, paluszki z łososia w sosie „greckim”, surówka z kiszonej kapusty, jabłka  z oliwką,  kompot owocowy.  

Ryżanka na jarzynach z koperkiem.

 

 

Koktajl na bazie maślanki z owocami,  biszkopty.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.  

Gluten (pszenica), jaja.

 

Seler

Gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą.
 

25.03.2021

Czwartek

 

Kasza kuskus na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.

 

Banany , jabłko, woda do picia.

Kasza gryczana gotowana na sypko, pulpety z mięsa drobiowego  w sosie morelowym, kapusta czerwona gotowana – zasmażana, surówka z selera, jabłka z sosem jogurtowym, herbatka rumiankowa z cytryną i miodem.  

Barszcz czerwony na jarzynach z ziemniakami,  natką pietruszki i kleksem śmietany.

 

Pudding waniliowo -migdałowy na bazie mleka z owocami, ryż preparowany.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica) mleko łącznie z laktozą). Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza). Seler.  Mleko (w tym laktoza).
 

26.03.2021

Piątek

Płatki jaglane  gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajkiem gotowanym w plastrach + pomidor.  

Gruszki, kiwi, woda do picia.

Ziemniaki gotowane z masłem, kotleciki z łososia – pieczone, bukiet z mieszanych warzyw – polewany masłem, surówka z dyni, marchewki, jabłka z oliwka z oliwek, napój owocowy.  

„Złote piaski” na jarzynach z natką pietruszki.

 

Sernik na zimno z owocami i sosem jogurtowo-waniliowym, herbatniki pszenne

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.    Jaja , gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza).                     Seler. Gluten (pszenica), jaja), mleko (w tym laktoza).

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

 

 

Przewiń do góry
Przejdź do treści