Jadłospis | Żłobek nr 31

Jadłospis 16 – 27.11.2020 r.

JADŁOSPIS  DEKADOWY   16 – 27.11.2020r.

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE               OBIAD II DANIE                 ZUPA             DESER
 

 

16.11.2020

Poniedziałek

 

Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty w plastrach + paski papryki.

 

Owoce kiwi, jabłka, woda do picia.

Ryż pełnoziarnisty  gotowany na sypko, „teftele”  z mięsa mieszanego w sosie własnym, kapusta czerwona gotowana – zasmażana, surówka z ogórka świeżego z sosem jogurtowo- koperkowym, napój ze świeżej mięty z limonką i miodem.  

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem i ziemniakami + koperek.

 

 

Mus jabłkowy z nasionami „chia” + herbatniki „zoo”.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień), mleko (łącznie z aktozą).    

                  Seler, jajko.                         

 

Seler.

    Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), jajko. 
 

 

17.11.2020

Wtorek

Kasza krakowska gotowana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plastry wędliny + ogórek świeży.  

 

Banany, owoce kiwi, woda do picia.

 Makaron pszenny gotowany z kolorowymi warzywami, szpinakiem i sosem pomidorowo-bazyliowym, surówka z białej kapusty z kolorową papryką i oliwką z oliwek,  kompot owocowy.  

„krem” z batatów na jarzynach z kiełkami słonecznika.

Krem z twarogu z „tęczowym” sosem + chrupki kukurydziane.
 

Alergeny

Gluten (jęczmień, mleko (łącznie z laktozą).   Gluten (pszenica, jęczmień), jajka.      Mleko (łącznie z laktozą).
 

 

18.11.2020

Środa

 

Płatki owsiane gotowana na mleku, pieczywo mieszane, pasta z ciecierzycy z warzywami + pomidor i szczypiorek.

 

Mandarynki,  banany, jabłko, woda do picia.

Kluski kładzione z mąki pełnoziarnistej, bitka z drobiu w sosie żurawinowym, brukselka gotowana – polewane masłem, sałatka z gotowanych buraczków z jabłkiem i z oliwką z oliwek, herbatka rumiankowa z limonką.  

 Ogórkowa na jarzynach z ziemniakami  natką pietruszki.

 

Morelowy kisiel mleczny, herbatniki maślane.

Alergeny Gluten (jęczmień), mleko (łącznie z laktozą).   Gluten (pszenica), jaja. Seler. Mleko (łącznie z laktozą).
 

 

19.11.2020

Czwartek

 

Kakao  gotowane  na mleku pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego z awokado.

 

 Gruszka, jabłko, woda do picia.

Ziemniaki gotowane na sypko, kotlety z łososia  – pieczone, brokuły gotowane – polewane masłem, surówka z pomidora z cebulką i oliwką z oliwek, napój owocowy.  

 Krupnik na jarzynach z natka pietruszki.

Sałatka owocowa (brzoskwinia, ananas, owoce kiwi, melon) z ryżem „jaśminowym” + sos jogurtowo-waniliowy.
 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).    

Gluten (pszenica, żyto), jaka, ryba

 

Seler.

 

Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

 

20.11.2020

Piątek

 

 

 

 

 

 

Kasza manna gotowana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatka z sera „mozzarella” z  wiórkami z rzodkiewki i szczypiorek.

 

 

Banany, jabłko, woda do picia.

 

Ziemniaki gotowane purée, pulpety z mięsa drobiowego w sosie śliwkowym, marchewka gotowana – zasmażana, surówka z kapusty kiszonej, jabłka z oliwką, kompot owocowy.

 

Zacierkowa na jarzynach z   koperkiem.

 

Sernik z brzoskwiniami na herbatnikach, bawarka.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).    

Jaja, gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą).

 

Seler.

 

Mleko (łącznie z laktozą). gluten (pszenica), jajka.

 

 

23.11.2020

Poniedziałek

„Wesołe literki” -pszenne, gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta z soczewicy gotowanej na parze + ogórek kiszony.  

 Melon ,  jabłko, woda do picia.

 

Ziemniaki gotowane na sypko, paluszki z wieprzowiny w sosie jarzynowym, puree z zielonego groszku z pudrem z pestek dyni, surówka z marchewki, jabłka z oliwką z oliwek, kompot owocowy.

 

„krem” z dyni na jarzynach z groszkiem ptysiowym i natką pietruszki.

 

Mus bananowo truskawkowy +  wafle ryżowe.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), jaja.    

Gluten (pszenica), jaja.

 

Seler.

 
 

 

24.11.2020

Wtorek

 

Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane, pasta „awanturka” + pomidor i szczypiorek.

 

 

Pomarańcze , jabłko, woda do picia

 

Ziemniaki gotowane na sypko, klopsy z dorsza w sosie cytrynowo-koperkowym, buraczki gotowane – zasmażane, surówka z kalarepki, jabłka z jogurtem naturalnym, herbatka owocowa.

 

Barszcz biały  na jarzynach z tartym gotowanym jajkiem i natką pietruszki.

Kokosowe kulki twarogowe z polewą śliwkową na waflach orkiszowych.
Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), jaja.                     Ryba,  seler, jajko. Seler. Mleko (łącznie z laktozą).
 

 

25.11.2020

Środa

 

Kasza kuskus na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z miodem.

 

Gruszka, jabłko, woda do picia.

 

Makaron ryżowy, potrawka z duszonej cielęciny z warzywami, surówka „jesienna” z  jabłkiem i oliwką z oliwek, kompot owocowy.

 

Kalafiorowa na jarzynach z ziemniakami i koperkiem.

 

 

Koktajl  na bazie jogurtu „greckiego” z owocami i prosem ekspandowanym.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.   Gluten (pszenica), jaja, mleko (łącznie z laktozą). Seler Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza).
 

 

26.11.2020

Czwartek

 

Kawa zbożowa „eco” na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego z brokułami + paski czerwonej papryki.

 

Banany, mandarynki, woda do picia.

 

Kasza gryczana gotowana na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie cebulowym, fasolka szparagowa gotowana – polewana masłem, surówka z czerwonej cykorii, jabłka z jogurtem naturalnym, cytroneta z miodem.

 

Jarzynowa z kukurydzą i ziemniakami z koperkiem

 

 

Pudding czekoladowy na bazie mleka, owoce kiwi.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).   Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza). Seler.  Gluten (pszenica).
 

 

27.11.2020

Piątek

 

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem + wędlina w plastrach + roszponka.

 

 

Mandarynki, melon, woda do picia.

Ziemniaki gotowane z masłem, klopsy z mięsa mieszanego (drobiowo-wieprzowe)  + sos koperkowy, brokuły gotowane – polewane masłem, surówka z kapusty czerwonej, jabłka i oliwką z oliwek i rodzynkami, napój owocowy.  

Grysikowa na jarzynach z natką pietruszki.

 

Mafinki  z suszonymi owocami i czekoladą, maślanka.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.      Jaja , gluten (pszenica), ryba.                     Seler. Mleko (łącznie z laktozą), gluten (jęczmień, pszenica).

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

 

 

Przejdź do treści