JADŁOSPIS DEKADOWY 16 – 27.11.2020r.
DATA | ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD II DANIE | ZUPA | DESER |
16.11.2020 Poniedziałek |
Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty w plastrach + paski papryki. |
Owoce kiwi, jabłka, woda do picia. |
Ryż pełnoziarnisty gotowany na sypko, „teftele” z mięsa mieszanego w sosie własnym, kapusta czerwona gotowana – zasmażana, surówka z ogórka świeżego z sosem jogurtowo- koperkowym, napój ze świeżej mięty z limonką i miodem. |
Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem i ziemniakami + koperek.
|
Mus jabłkowy z nasionami „chia” + herbatniki „zoo”. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień), mleko (łącznie z aktozą). |
Seler, jajko. |
Seler. |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), jajko. | |
17.11.2020 Wtorek |
Kasza krakowska gotowana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plastry wędliny + ogórek świeży. |
Banany, owoce kiwi, woda do picia. |
Makaron pszenny gotowany z kolorowymi warzywami, szpinakiem i sosem pomidorowo-bazyliowym, surówka z białej kapusty z kolorową papryką i oliwką z oliwek, kompot owocowy. |
„krem” z batatów na jarzynach z kiełkami słonecznika. |
Krem z twarogu z „tęczowym” sosem + chrupki kukurydziane. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, mleko (łącznie z laktozą). | Gluten (pszenica, jęczmień), jajka. | Mleko (łącznie z laktozą). | ||
18.11.2020 Środa |
Płatki owsiane gotowana na mleku, pieczywo mieszane, pasta z ciecierzycy z warzywami + pomidor i szczypiorek. |
Mandarynki, banany, jabłko, woda do picia. |
Kluski kładzione z mąki pełnoziarnistej, bitka z drobiu w sosie żurawinowym, brukselka gotowana – polewane masłem, sałatka z gotowanych buraczków z jabłkiem i z oliwką z oliwek, herbatka rumiankowa z limonką. |
Ogórkowa na jarzynach z ziemniakami natką pietruszki. |
Morelowy kisiel mleczny, herbatniki maślane. |
Alergeny | Gluten (jęczmień), mleko (łącznie z laktozą). | Gluten (pszenica), jaja. | Seler. | Mleko (łącznie z laktozą). | |
19.11.2020 Czwartek |
Kakao gotowane na mleku pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego z awokado. |
Gruszka, jabłko, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, kotlety z łososia – pieczone, brokuły gotowane – polewane masłem, surówka z pomidora z cebulką i oliwką z oliwek, napój owocowy. |
Krupnik na jarzynach z natka pietruszki. |
Sałatka owocowa (brzoskwinia, ananas, owoce kiwi, melon) z ryżem „jaśminowym” + sos jogurtowo-waniliowy. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Gluten (pszenica, żyto), jaka, ryba |
Seler. |
Mleko (łącznie z laktozą).
|
|
20.11.2020 Piątek
|
Kasza manna gotowana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatka z sera „mozzarella” z wiórkami z rzodkiewki i szczypiorek. |
Banany, jabłko, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane purée, pulpety z mięsa drobiowego w sosie śliwkowym, marchewka gotowana – zasmażana, surówka z kapusty kiszonej, jabłka z oliwką, kompot owocowy. |
Zacierkowa na jarzynach z koperkiem. |
Sernik z brzoskwiniami na herbatnikach, bawarka. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą). |
Jaja, gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą). |
Seler. |
Mleko (łącznie z laktozą). gluten (pszenica), jajka. |
|
23.11.2020 Poniedziałek |
„Wesołe literki” -pszenne, gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta z soczewicy gotowanej na parze + ogórek kiszony. |
Melon , jabłko, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, paluszki z wieprzowiny w sosie jarzynowym, puree z zielonego groszku z pudrem z pestek dyni, surówka z marchewki, jabłka z oliwką z oliwek, kompot owocowy. |
„krem” z dyni na jarzynach z groszkiem ptysiowym i natką pietruszki. |
Mus bananowo truskawkowy + wafle ryżowe. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), jaja. |
Gluten (pszenica), jaja. |
Seler. |
||
24.11.2020 Wtorek |
Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane, pasta „awanturka” + pomidor i szczypiorek. |
Pomarańcze , jabłko, woda do picia |
Ziemniaki gotowane na sypko, klopsy z dorsza w sosie cytrynowo-koperkowym, buraczki gotowane – zasmażane, surówka z kalarepki, jabłka z jogurtem naturalnym, herbatka owocowa. |
Barszcz biały na jarzynach z tartym gotowanym jajkiem i natką pietruszki. |
Kokosowe kulki twarogowe z polewą śliwkową na waflach orkiszowych. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), jaja. | Ryba, seler, jajko. | Seler. | Mleko (łącznie z laktozą). | |
25.11.2020 Środa |
Kasza kuskus na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z miodem. |
Gruszka, jabłko, woda do picia. |
Makaron ryżowy, potrawka z duszonej cielęciny z warzywami, surówka „jesienna” z jabłkiem i oliwką z oliwek, kompot owocowy. |
Kalafiorowa na jarzynach z ziemniakami i koperkiem.
|
Koktajl na bazie jogurtu „greckiego” z owocami i prosem ekspandowanym. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą. | Gluten (pszenica), jaja, mleko (łącznie z laktozą). | Seler | Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza). | |
26.11.2020 Czwartek |
Kawa zbożowa „eco” na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego z brokułami + paski czerwonej papryki. |
Banany, mandarynki, woda do picia. |
Kasza gryczana gotowana na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie cebulowym, fasolka szparagowa gotowana – polewana masłem, surówka z czerwonej cykorii, jabłka z jogurtem naturalnym, cytroneta z miodem. |
Jarzynowa z kukurydzą i ziemniakami z koperkiem
|
Pudding czekoladowy na bazie mleka, owoce kiwi. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą). | Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza). | Seler. | Gluten (pszenica). | |
27.11.2020 Piątek |
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem + wędlina w plastrach + roszponka.
|
Mandarynki, melon, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane z masłem, klopsy z mięsa mieszanego (drobiowo-wieprzowe) + sos koperkowy, brokuły gotowane – polewane masłem, surówka z kapusty czerwonej, jabłka i oliwką z oliwek i rodzynkami, napój owocowy. |
Grysikowa na jarzynach z natką pietruszki. |
Mafinki z suszonymi owocami i czekoladą, maślanka. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą. | Jaja , gluten (pszenica), ryba. | Seler. | Mleko (łącznie z laktozą), gluten (jęczmień, pszenica). |
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).