Jadłospis | Żłobek nr 31

Jadłospis 18 – 29.01.2021 r.

JADŁOSPIS  DEKADOWY  18.01-29.01.2021r.

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

II DANIE

ZUPA DESER
 

 

18.01.2021

Poniedziałek

Kasza manna gotowana na mleku, pieczywo mieszane z masłem i plastrami sera żółtego + listki z czerwonej cykorii .

 

 

 

Jabłko, pomarańcze, woda do picia.

Ziemniaki  gotowane na sypko, paluszki z mięsa drobiowego w sosie cebulowym, brokuły  gotowane – polewane masłem, surówka z marchewki z ananasem i oliwką, herbatka owocowa.  

Zacierkowa na jarzynach z koperkiem.

 

 

Koktajl na bazie jogurtu „greckiego”  z owocami, biszkopty.

  

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).    Gluten (jęczmień, pszenica, żyto),       jaja.  

Seler.

   Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).
 

 

19.01.2021

Wtorek

Bawarka  na mleku, pieczywo mieszane z masłem i plastrami jajka gotowanego na twardo + wiórki z rzodkiewki.  

 

Pomarańcze, banany, woda do picia.

 Kasza bulgur gotowana na sypko, klopsy z mięsa wieprzowego w sosie chrzanowym, kapusta gotowana – zasmażana, surówka z pomidora z oliwką z oliwek, herbatka rumiankowa z limonką.  

 Koperkowa na jarzynach z batatami.

 

 

Krem z twarogu z musem czereśniowym na waflach orkiszowych

 

Alergeny

Gluten (jęczmień,

pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).

   

Gluten (jęczmień), jaja.

 

Seler.

 

   Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

20.01.2021

Środa

Makaron  gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta z soi – gotowanej + ogórek świeży.  

   Owoce kaki, banany, woda do picia.

 

Ziemniaki gotowane puree,  pulpety z łososia – pieczone, buraczki gotowane – zasmażane, surówka z kalarepki, jabłka z sosem jogurtowym, kompot  owocowy.  

Pomidorowa na jarzynach z komosą ryżową i natką pietruszki.

 

Budyń waniliowo-migdałowy na bazie mleka modyfikowanego, owoce kiwi.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).        

           Gluten (pszenica), jaja.

 

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto),seler.

 

Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

21.01.2021

Czwartek

 

Płatki gryczane  gotowane   na mleku, pieczywo mieszane, twarożek z pomidorem i szczypiorkiem.

 

 

Banany, jabłko,  woda do picia.

Makaron kolorowy gotowany, mięso drobiowe duszone z warzywami, marchewka „mini”  gotowana polewana masłem  surówka z kapusty pekińskiej z kolorową papryką, z oliwką z oliwek, herbatka miętowa.  

Fasolowa na jarzynach z ziemniakami i koperkiem.

 

Kisiel brzoskwiniowy z pudrem z orzeszków pinii, herbatniki maślane.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).    

Gluten (pszenica), jaja.

 

Seler.

Mleko (łącznie z laktozą), gluten (pszenica).

 

 

 

22.01.2021

Piątek

 

 

 

 

 

 

Kasza krakowska gotowana na mleku, pieczywo mieszane, wędlina + papryka czerwona.

 

 

 

Mandarynki, gruszki, woda do picia.

 

Ziemniaki gotowane na sypko, kotleciki z soczewicy – pieczone, kalafior gotowany – polewany masłem, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i oliwką z oliwek, napój cytrynowy.

 

 

„krem” z dyni na jarzynach + groszek ptysiowy i natką pietruszki.

 

Mufinki z suszonymi owocami, wiórkami kokosowymi, kakao.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), jaja.    

Gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą), jaja.

 

Seler.

 

Gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą), jaja.

 

 

25.01.2021

Poniedziałek

 

 Płatki jaglane gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta „awanturka” + ogórek kiszony.

 

Gruszki, melon,  woda do picia.

 

Ziemniaki gotowane na sypko, paluszki z mięsa drobiowego w sosie porowy, marchewka gotowana z groszkiem – zasmażana, surówka z selera, jabłka z suszoną żurawiną i sosem jogurtowym, napój owocowy.

 

 

 Ryżanka na jarzynach z  koperkiem.

 

Deser na bazie kefiru z musem z borówki „amerykańskiej” + herbatniki kruche.                    

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), jaja.

 

Gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą), jaja.

 

 

Seler.

 

Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

26.01.2021

Wtorek

Zacierki  gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatka z sera „mozzarella” z pomidorami, bazylią i oliwką z oliwek.  

 

Banany, jabłko, woda do picia

Ryż „jaśminowy” gotowana na sypko, gulasz z mięsa drobiowego w sosie cebulowym, bukiet z  mieszanych warzyw  – polewana masłem, surówka „jesienna” z sosem jogurtowym, herbatka rumiankowa.  

„krem”  z batatów na jarzynach + natka pietruszki.

Kisiel mleczno -owocowy, biszkopty.
Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), jaja.       Seler, jaja, mleko (łącznie z laktozą).  

Seler.

Gluten (jęczmień, pszenica),mleko (łącznie z laktozą).
 

 

27.01.2021

Środa

 

Kakao gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z miodem.

 

Gruszki, mandarynki , woda do picia.

Ziemniaki gotowane na sypko, kotleciki z dorsza – pieczone, marchewka gotowana – zasmażana, surówka z kiszonej kapusty, jabłka z oliwką z pestek winogron, mięta z cytryną.  

Pomidorowa na jarzynach z makaronem ryżowym i koperkiem.

 

Krem z kaszy manny na bazie mleka kokosowego z przecierem ananasowym.

 

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą, seler.  

Gluten (pszenica), jaja, ryba.

 

Seler, jajko.

Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza).
 

 

28.01.2021

Czwartek

 

Płatki orkiszowe gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajecznica na parze ze szczypiorkiem i pomidorami.

 

 

Banany, owoce kiwi, woda do picia.

 

Kasza kuskus na sypko, klopsy mięsa drobiowego w sosie jarzynowym, fasolka szparagowa gotowana – polewana masłem, sałatka z buraczków gotowany, jabłka z oliwką, kompot owocowy.

 

 

 

Ogórkowa  na jarzynach z ziemniakami  i natką pietruszki.

 

 

Budyń czekoladowy na bazie mleka + owoce kaki.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą). Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza).  

Seler.

 

Mleko (w tym laktoza).

 

 

29.01.2021

Piątek

 

Ryż błyskawiczny gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta z cieciorki gotowanej z warzywami + papryka żółta .

 

 

 Melony, jabłko, woda do picia.

 

Ziemniaki gotowana na sypko, pulpety rybne w sosie cytrynowym, kalafior gotowany – polewany masłem, surówka z pomidora malinowego z jogurtem naturalnym, kompot owocowy.

 

 

 Barszcz czerwony na jarzynach z tartym gotowanym jajkiem i koperkiem.

 

„ciepłe” lody truskawkowe na waflach orkiszowych.

 

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.   

Jaja , ryba,  gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą.

           

 Gluten (jęczmień, pszenica, żyto),  seler, jaja.            

 

     Mleko (łącznie z laktozą).

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przejdź do treści