JADŁOSPIS DEKADOWY 30.11-11.12.2020r.
DATA | ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD
II DANIE |
ZUPA | DESER |
30.11.2020 Poniedziałek |
Kasza manna gotowana na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wiórkami z sera żółtego + listki z czerwonej cykorii .
|
Jabłko, banany, woda do pici. |
Ziemniaki gotowane na sypko, paluszki z mięsa drobiowego w sosie cebulowym, fasolka szparagowa gotowana – polewana masłem, surówka z marchewki, jabłka z oliwką, herbatka owocowa. |
Zacierkowa na jarzynach z koperkiem.
|
Koktajl na bazie jogurtu „greckiego” z owocami, biszkopty.
|
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), jaja. |
Seler. |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą). | |
01.12.2020 Wtorek |
Bawarka na mleku, pieczywo mieszane z masłem i plastrami jajka gotowanego na twardo + wiórki z rzodkiewki. |
Pomarańcze, banany, woda do picia. |
Kasza bulgur gotowana na sypko, klopsy z mięsa wieprzowego w sosie chrzanowym, kapusta gotowana – zasmażana, surówka z pomidora z oliwką z oliwek, herbatka rumiankowa z limonką. |
Koperkowa na jarzynach z batatami.
|
Krem z twarogu z musem czereśniowym na waflach orkiszowych |
Alergeny |
Gluten (jęczmień,
pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Gluten (jęczmień), jaja. |
Seler. |
Mleko (łącznie z laktozą). |
|
02.12.2020 Środa |
Makaron gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta z soi – gotowanej + ogórek świeży. |
Owoce kaki, banany, woda do picia.
|
Ziemniaki gotowane puree, pulpety z łososia – pieczone, buraczki gotowane – zasmażane, surówka z kalarepki, jabłka z sosem jogurtowym, kompot owocowy. |
Pomidorowa na jarzynach z komosą ryżową i natką pietruszki. |
Budyń waniliowo-migdałowy na bazie mleka modyfikowanego, owoce kiwi. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Gluten (pszenica), jaja. |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto),seler. |
Mleko (łącznie z laktozą). |
|
03.12.2020 Czwartek |
Płatki gryczane gotowane na mleku, pieczywo mieszane, twarożek z pomidorem i szczypiorkiem.
|
Banany, woda do picia. |
Makaron kolorowy gotowany, mięso drobiowe duszone z warzywami, marchewka „mini” gotowana polewana masłem surówka z kapusty pekińskiej z kolorową papryką, z oliwką z oliwek, herbatka miętowa. |
Fasolowa na jarzynach z ziemniakami i koperkiem. |
Kisiel brzoskwiniowy z pudrem z orzeszków pinii, herbatniki maślane. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Gluten (pszenica), jaja. |
Seler. |
Mleko (łącznie z laktozą), gluten (pszenica).
|
|
04.12.2020 Piątek
|
Kasza krakowska gotowana na mleku, pieczywo mieszane, wędlina + papryka czerwona.
|
Mandarynki, gruszki, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, kotleciki z jajka ze szpinakiem – pieczone, kalafior gotowany – polewany masłem, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i oliwką z oliwek, napój cytrynowy. |
„krem” z dyni na jarzynach + groszek ptysiowy i natka pietruszki. |
Mafinki z suszonymi owocami, wiórkami kokosowymi, kakao. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), jaja. |
Gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą), jaja. |
Seler. |
Gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą), jaja. |
|
07.12.2020 Poniedziałek |
Płatki jaglane gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta „awanturka” + ogórek kiszony. |
Gruszki, melon, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, paluszki z mięsa drobiowego w sosie porowy, marchewka gotowana z groszkiem – zasmażana, surówka z selera, jabłka z suszoną żurawiną i sosem jogurtowym, napój owocowy.
|
Ryżanka na jarzynach z koperkiem. |
Deser na bazie kefiru z musem z borówki „amerykańskiej” + herbatniki kruche. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), jaja.
|
Gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą), jaja.
|
Seler. |
Mleko (łącznie z laktozą). |
|
08.12.2020 Wtorek |
Zacierki gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatka z sera „mozzarella” z pomidorami, bazylią i oliwką z oliwek. |
Banany , jabłko, woda do picia |
Ryż „jaśminowy” gotowana na sypko, gulasz z mięsa drobiowego w sosie cebulowym, bukiet z mieszanych warzyw – polewana masłem, surówka „jesienna” z sosem jogurtowym, herbatka rumiankowa. |
„krem” z batatów na jarzynach + natka pietruszki. |
Kisiel mleczno -owocowy, biszkopty. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą), jaja. | Seler, jaja, mleko (łącznie z laktozą). |
Seler. |
Gluten (jęczmień, pszenica),mleko (łącznie z laktozą). | |
09.12.2020 Środa |
Kakao gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z miodem. |
Gruszki, mandarynki , woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, kotleciki z dorsza – pieczone, marchewka gotowana – zasmażana, surówka z kiszonej kapusty, jabłka z oliwką z pestek winogron, mięta z cytryną. |
Pomidorowa na jarzynach z makaronem ryżowym i koperkiem. |
Krem z kaszy manny na bazie mleka kokosowego z przecierem ananasowym.
|
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą, seler. |
Gluten (pszenica), jaja, ryba. |
Seler, jajko. |
Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza). | |
10.12.2020 Czwartek |
Płatki orkiszowe gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajecznica na parze ze szczypiorkiem i pomidorami. |
Banany, owoce kiwi, woda do picia. |
Kasza kuskus na sypko, klopsy mięsa drobiowego w sosie jarzynowym, brokuły gotowane polewany masłem, sałatka z buraczków gotowany, jabłka z oliwką, kompot owocowy.
|
Ogórkowa na jarzynach z ziemniakami i natką pietruszki. |
Budyń czekoladowy na bazie mleka + owoce kaki. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą). | Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza). |
Seler. |
Mleko (w tym laktoza). |
|
11.12.2020 Piątek |
Ryż błyskawiczny gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta z cieciorki gotowanej z warzywami + papryka żółta . |
Melony, jabłko, woda do picia. |
Ziemniaki gotowana na sypko, pulpety rybne w sosie cytrynowym, kalafior gotowany – polewany masłem, surówka z pomidora malinowego z jogurtem naturalnym, kompot owocowy.
|
Barszcz czerwony na jarzynach z tartym gotowanym jajkiem i koperkiem. |
„ciepłe” lody truskawkowe na waflach orkiszowych.
|
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą. |
Jaja , ryba, gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą. |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), seler, jaja. |
Mleko (łącznie z laktozą). |
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).