Jadłospis - Żłobek 31 | Żłobek nr 31

Jadłospis 05-16.10.2020 r.

JADŁOSPIS     05 – 16.10.2020r.

 

DATA

 

ŚNIADANIE

 

II ŚNIADANIE

OBIAD

II DANIE

 

ZUPA

 

DESER

 

 

05.10.2020

poniedziałek

 

Płatki kukurydziane – pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane, pasta z  jajka gotowanego + kolorowa papryka.

 

Owoce kiwi, jabłka, woda do pici.

Ziemniaki gotowane na sypko, klopsy z mięsa drobiowego w sosie morelowym, brokuły gotowane –polewany masłem, surówka z marchewki z ananasem i oliwką z oliwek, kompot z owoców mango i wiśni.  

Pomidorowa na jarzynach z komosą ryżową + koperek.

 

 

Jagodowe gwiazdki z kleksem jogurtowym, kakao na bazie mleka.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), jaja.     

  Jaja, gluten (jęczmień, pszenica). 

 

Seler

Mleko (łącznie z laktozą), gluten (jęczmień, pszenica, żyto).
 

 

06.10.2020

 wtorek

Bawarka na mleku modyfikowanym pieczywo mieszane z masłem i serem żółtym w plastrach + roszponka.  

 

 Przecier owocowy, woda do picia.

Kasza bulgur na sypko, kotleciki z mięsa wieprzowego w sosie śliwkowo-chrzanowym, kapusta biała gotowana – zasmażana, surówka z pomidora z szalotką i oliwką z oliwek, napój cytrynowy słodzony figami.  

Koperkowy „krem” z ziemniaków na jarzynach z prażonym słonecznikiem.

 

 

Krem z twarogu z musem owocowym na waflach bezglutenowych.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), jaja.    

Gluten (jęczmień), mleko (łącznie z laktozą), jaja, ryba.

 

Seler.

 

Gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą).

 

 

07.10.2020

środa

 

Makaron pełnoziarnisty gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta z ciecierzycy gotowanej na parze + pomidor i szczypiorek.

 

 

Owoce kaki, banany, woda do pica.

Ryż jaśminowy gotowany na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie lekko musztardowym, buraczki gotowane – zasmażane, surówka z kalarepki, jabłka z sosem jogurtowym, napój miętowo-wiśniowy.  

Krupnik na jarzynach z natka pietruszki.

 

Budyń waniliowo-kokosowy na bazie mleka + maliny, herbatniki „zoo”.

 

Alergeny

 

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).

   

Gluten (pszenica, żyto, jęczmień).

 

 

 

Seler. Gluten (jęczmień, pszenica, żyto).

 

Mleko (łącznie z laktozą), gluten (pszenica, żyto, jęczmień).

 

 

 

 

08.10.2020

czwartek

Płatki gryczane (pełnoziarniste) gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek + rzodkiewki.  

Melony, banany, woda do picia.

Ziemniaki gotowane puree, paluszki z mięsa mieszanego w sosie morelowym, marchewka gotowana z groszkiem – zasmażana, surówka z sałaty lodowej z kolorową papryką i oliwką, kompot  owocowy.  

Ogórkowa na jarzynach z ryżem pełnoziarnistym i natką pietruszki.

 

Koktajl na bazie jogurtu „greckiego” z kostką awokado, proso ekspandowane.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).    

Gluten (pszenica), jaja.

 

Seler.

 

      Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

 

 

09.10.2020

Piątek

 

 

Kasza krakowska gotowana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina w plastrach + ogórek świeży.  

Banan, maliny,  jabłka, woda do picia.

Kolorowy makaron z warzywami, kukurydzą, zielonym groszkiem z serem „mozzarella” i sosem pomidorowo-bazyliowym, surówka jesienna z oliwka z oliwek, herbatka rumiankowa z suszoną śliwką.  

„krem” z dyni na jarzynach z ziemniakami, natką pietruszki,  pestkami dyni i mleczkiem kokosowym.

 

Ciasto jabłkowo-cynamonowe, kawa zbożowa „bio” na mleku modyfikowanym.

 

Alergeny

 

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).   Jaja, gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą). Seler, gluten, mleko łącznie z laktozą). Mleko (łącznie z laktozą), gluten (jęczmień, pszenica, żyto), jajka.
 

 

 

12.10.2020

Poniedziałek

Płatki jaglane gotowana na mleku, pieczywo mieszane, pasta „awanturka” (wędlina, ser żółty, jajka gotowane)  + kiełki ze słonecznika.  

 Gruszki, winogrona, woda do picia.

Ziemniaki gotowane na sypko, paluszki z mięsa drobiowego w sosie cebulowym, marchewka „mini” gotowana – polewana masłem, surówka z ogórka świeżego z sosem jogurtowo- koperkowym, herbatka owocowa.  

Krem z kukurydzy na jarzynach z kluseczkami z mąki pszennej z natką pietruszki.

 

 

Kisiel mleczno -czereśniowy na bazie nasion „chia”, herbatniki maślane.

 

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica), mleko łącznie z laktozą, jaja.   Mleko łącznie z laktozą. Seler, gluten (orkisz), jajka. Mleko łącznie z laktozą, gluten (jęczmień, pszenica).
 

 

13.10.2020

Wtorek

Zacierki z maki mieszanej na mleku, pieczywo mieszane, pasta jajka gotowanego z awokado + wiórki z rzodkiewki i szczypiorek.  

Owoce kiwi, banany, woda do picia.

Kasza kuskus na sypko, mięso drobiowe duszone z warzywami, kalafior gotowany – polewany masłem, sałatka z buraczków z jabłkiem i oliwką z oliwek, herbatka miętowa z figami.  

Ziemniaczana  na jarzynach z pomidorami i koperkiem.

Krem z kaszki ryżowej na bazie mleka z pianką morelową i orzeszkami pinii.
 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą, jaja.    

Jajka, mleko (łącznie z laktozą), gluten.

 

Seler.

 

Mleko łącznie z laktozą, orzechy.

 

 

14.10.2020

Środa

 

Kakao na mleku modyfikowanym, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z miodem.

 

Melon, owoce kaki  woda do picia.

Ziemniaki gotowane na sypko, klopsy z ryby (dorsz) w sosie koperkowo-cytrynowym, marchewka duszona z dynią- zasmażana, surówka z kiszonej kapusty, jabłka z oliwką z oliwek, kompot owocowy.  

Ryżanka na jarzynach z natką pietruszki.

 

„Puddnig” śmietankowy na bazie mleka z wiórkami czekoladowymi, biszkopty bezglutenowe.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.    

Seler.

 

Seler.

Mleko (łącznie z  laktozą)
 

 

15.10.2020

Czwartek

 

 Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego z awokado i szczypiorkiem.

 

Mus owocowy, woda do picia.

Kasza bulgur na sypko, gulasz węgierski z mięsa drobiowego, bukiet z mieszanych warzyw – polewany masłem, surówka z marchewki, jabłka z jogurtem „greckim” i rodzynkami, napój z soku „bobofrut”.  

Barszcz czerwony na jarzynach z ziemniakami i kleksem jogurtowym + koperek.

 

Zupa „nic” na bazie mleka z pianką waniliową, owoce kiwi.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).    

Gluten (pszenica), ryba.

 

Seler.

 

Mleko łącznie z laktozą.

 

 

16.10.2020

Piątek

Kuskus na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wiórkami z sera żółtego + pomidor malinowy i kiełki słonecznika.  

Winogrona, mango,  woda do picia.

Ziemniaki gotowane puree, kotleciki z łososia – pieczone, różyczki z brokułów z pestkami dyni (prażonymi), surówka z czerwonej cykorii, jabłka z sosem jogurtowym, napój z limonki i miodu.  

Jesienna na jarzynach z groszkiem „ptysiowym” i natką pietruszki.

 

Sernik z kostką z brzoskwini i rodzynkami na herbatnikach maślanych, kakao, banany.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.    

         Jaja , gluten (pszenica).

  

                    Seler.

 

Gluten (pszenica), jaja, mleko łącznie z laktozą.

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Przewiń do góry
Przejdź do treści