JADŁOSPIS 05 – 16.10.2020r.
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD
II DANIE |
ZUPA |
DESER |
05.10.2020 poniedziałek |
Płatki kukurydziane – pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego + kolorowa papryka. |
Owoce kiwi, jabłka, woda do pici. |
Ziemniaki gotowane na sypko, klopsy z mięsa drobiowego w sosie morelowym, brokuły gotowane –polewany masłem, surówka z marchewki z ananasem i oliwką z oliwek, kompot z owoców mango i wiśni. |
Pomidorowa na jarzynach z komosą ryżową + koperek.
|
Jagodowe gwiazdki z kleksem jogurtowym, kakao na bazie mleka. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), jaja. |
Jaja, gluten (jęczmień, pszenica). |
Seler |
Mleko (łącznie z laktozą), gluten (jęczmień, pszenica, żyto). | |
06.10.2020 wtorek |
Bawarka na mleku modyfikowanym pieczywo mieszane z masłem i serem żółtym w plastrach + roszponka. |
Przecier owocowy, woda do picia. |
Kasza bulgur na sypko, kotleciki z mięsa wieprzowego w sosie śliwkowo-chrzanowym, kapusta biała gotowana – zasmażana, surówka z pomidora z szalotką i oliwką z oliwek, napój cytrynowy słodzony figami. |
Koperkowy „krem” z ziemniaków na jarzynach z prażonym słonecznikiem.
|
Krem z twarogu z musem owocowym na waflach bezglutenowych. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), jaja. |
Gluten (jęczmień), mleko (łącznie z laktozą), jaja, ryba. |
Seler. |
Gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą). |
|
07.10.2020 środa |
Makaron pełnoziarnisty gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta z ciecierzycy gotowanej na parze + pomidor i szczypiorek. |
Owoce kaki, banany, woda do pica. |
Ryż jaśminowy gotowany na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie lekko musztardowym, buraczki gotowane – zasmażane, surówka z kalarepki, jabłka z sosem jogurtowym, napój miętowo-wiśniowy. |
Krupnik na jarzynach z natka pietruszki. |
Budyń waniliowo-kokosowy na bazie mleka + maliny, herbatniki „zoo”. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Gluten (pszenica, żyto, jęczmień).
|
Seler. Gluten (jęczmień, pszenica, żyto). |
Mleko (łącznie z laktozą), gluten (pszenica, żyto, jęczmień).
|
|
08.10.2020 czwartek |
Płatki gryczane (pełnoziarniste) gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek + rzodkiewki. |
Melony, banany, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane puree, paluszki z mięsa mieszanego w sosie morelowym, marchewka gotowana z groszkiem – zasmażana, surówka z sałaty lodowej z kolorową papryką i oliwką, kompot owocowy. |
Ogórkowa na jarzynach z ryżem pełnoziarnistym i natką pietruszki. |
Koktajl na bazie jogurtu „greckiego” z kostką awokado, proso ekspandowane. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Gluten (pszenica), jaja. |
Seler. |
Mleko (łącznie z laktozą).
|
|
09.10.2020 Piątek
|
Kasza krakowska gotowana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina w plastrach + ogórek świeży. |
Banan, maliny, jabłka, woda do picia. |
Kolorowy makaron z warzywami, kukurydzą, zielonym groszkiem z serem „mozzarella” i sosem pomidorowo-bazyliowym, surówka jesienna z oliwka z oliwek, herbatka rumiankowa z suszoną śliwką. |
„krem” z dyni na jarzynach z ziemniakami, natką pietruszki, pestkami dyni i mleczkiem kokosowym. |
Ciasto jabłkowo-cynamonowe, kawa zbożowa „bio” na mleku modyfikowanym. |
Alergeny
|
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą). | Jaja, gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą). | Seler, gluten, mleko łącznie z laktozą). | Mleko (łącznie z laktozą), gluten (jęczmień, pszenica, żyto), jajka. | |
12.10.2020 Poniedziałek |
Płatki jaglane gotowana na mleku, pieczywo mieszane, pasta „awanturka” (wędlina, ser żółty, jajka gotowane) + kiełki ze słonecznika. |
Gruszki, winogrona, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, paluszki z mięsa drobiowego w sosie cebulowym, marchewka „mini” gotowana – polewana masłem, surówka z ogórka świeżego z sosem jogurtowo- koperkowym, herbatka owocowa. |
Krem z kukurydzy na jarzynach z kluseczkami z mąki pszennej z natką pietruszki.
|
Kisiel mleczno -czereśniowy na bazie nasion „chia”, herbatniki maślane.
|
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica), mleko łącznie z laktozą, jaja. | Mleko łącznie z laktozą. | Seler, gluten (orkisz), jajka. | Mleko łącznie z laktozą, gluten (jęczmień, pszenica). | |
13.10.2020 Wtorek |
Zacierki z maki mieszanej na mleku, pieczywo mieszane, pasta jajka gotowanego z awokado + wiórki z rzodkiewki i szczypiorek. |
Owoce kiwi, banany, woda do picia. |
Kasza kuskus na sypko, mięso drobiowe duszone z warzywami, kalafior gotowany – polewany masłem, sałatka z buraczków z jabłkiem i oliwką z oliwek, herbatka miętowa z figami. |
Ziemniaczana na jarzynach z pomidorami i koperkiem. |
Krem z kaszki ryżowej na bazie mleka z pianką morelową i orzeszkami pinii. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą, jaja. |
Jajka, mleko (łącznie z laktozą), gluten. |
Seler. |
Mleko łącznie z laktozą, orzechy. |
|
14.10.2020 Środa |
Kakao na mleku modyfikowanym, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z miodem. |
Melon, owoce kaki woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, klopsy z ryby (dorsz) w sosie koperkowo-cytrynowym, marchewka duszona z dynią- zasmażana, surówka z kiszonej kapusty, jabłka z oliwką z oliwek, kompot owocowy. |
Ryżanka na jarzynach z natką pietruszki. |
„Puddnig” śmietankowy na bazie mleka z wiórkami czekoladowymi, biszkopty bezglutenowe. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą. |
Seler. |
Seler. |
Mleko (łącznie z laktozą) | |
15.10.2020 Czwartek |
Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego z awokado i szczypiorkiem. |
Mus owocowy, woda do picia. |
Kasza bulgur na sypko, gulasz węgierski z mięsa drobiowego, bukiet z mieszanych warzyw – polewany masłem, surówka z marchewki, jabłka z jogurtem „greckim” i rodzynkami, napój z soku „bobofrut”. |
Barszcz czerwony na jarzynach z ziemniakami i kleksem jogurtowym + koperek. |
Zupa „nic” na bazie mleka z pianką waniliową, owoce kiwi. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą). |
Gluten (pszenica), ryba. |
Seler. |
Mleko łącznie z laktozą. |
|
16.10.2020 Piątek |
Kuskus na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wiórkami z sera żółtego + pomidor malinowy i kiełki słonecznika. |
Winogrona, mango, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane puree, kotleciki z łososia – pieczone, różyczki z brokułów z pestkami dyni (prażonymi), surówka z czerwonej cykorii, jabłka z sosem jogurtowym, napój z limonki i miodu. |
Jesienna na jarzynach z groszkiem „ptysiowym” i natką pietruszki. |
Sernik z kostką z brzoskwini i rodzynkami na herbatnikach maślanych, kakao, banany. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą. |
Jaja , gluten (pszenica). |
Seler. |
Gluten (pszenica), jaja, mleko łącznie z laktozą. |
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).