Jadłospis - Żłobek 31 | Żłobek nr 31

Jadłospis 19-30.10.2020r.

JADŁOSPIS  DEKADOWY   19-30.10.2020r.

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

II DANIE

ZUPA DESER
 

 

19.10.2020

Poniedziałek

 

Kasza manna gotowana na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wędliną w plastrach + ogórek kiszony.

 

Jabłka, melon, woda do pici.

Ziemniaki gotowane na sypko, klopsy z mięsa mieszanego (wieprzowo- cielęce) w sosie cebulowym, marchewka „mini” gotowana – polewana masłem, surówka z białej kapusty, jabłka z oliwką z oliwek, napój z soku „bobofrut”  

Pomidorowa na jarzynach z lanym ciastem.

 

 

Deser z twarogu i jogurtu „greckiego” z brzoskwinią i jagodą + chrupki kukurydziane.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).    

    Seler, Gluten (jęczmień, pszenica, żyto).

 

Seler, gluten (jęczmień, pszenica, żyto),jajko.

   

Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

20.10.2020

Wtorek

 

Płatki pszenne  gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego + awokado.

 

Banany, owoce kiwi, woda do picia.

 

Makaron ryżowy, mięso drobiowe duszone z warzywami i pomidorami suszonym, surówka z jesienna (kapusta, kukurydza, papryka) z oliwką z oliwek, mięta z limonką.

 

„krem” z kalafiora na jarzynach z ziemniakami i  koperkiem.

 

 

Budyń waniliowy na bazie mleka + owoce, wafle orkiszowe.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień,

pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), jajka.

   

Seler.

 

Seler.

Mleko (łącznie z laktozą).
 

21.10.2020

Środa

 

Bawarka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z dżemem.

 

 Gruszki, owoce kaki , woda do picia

 

Ziemniaki gotowane na sypko, paluszki z dorsza sosie koperkowo – cytrynowym, brokuły gotowane – polewane masłem, surówka z pomidora z cebulką i oliwką z oliwek, kompot owocowy.  

Jesienna na jarzynach z dynią, mleczkiem kokosowym i komosą ryżową + natka pietruszki.  

 

Müsli  na bazie jogurtu greckiego z suszonymi owocami, wiórkami kokosowymi i prosem ekspandowanym.

 

 

Alergeny

 

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).

   

Gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą), jaja.

 

Seler.

 

Gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą).

 

 

 

22.10.2020

Czwartek

Makaron pełnoziarnisty gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta z sio z warzywami i kolorową papryką.  

Owoce kiwi, banany, woda do picia.

Kasza gryczana (biała), gotowana na sypko, roladki z mięsa drobiowego w sosie jarzynowym, buraczki gotowane – zasmażane mąką kokosową, surówka z cykorii, jabłka z sosem śmietankowym, herbatka owocowa.  

Fasolowa na jarzynach z batatami i koperkiem.

 

Kisiel owocowy z nasionami „chia” , biszkopty bezglutenowe.

 

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).    

Gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą), jajko.

 

Seler.

 

 

 

 

23.10.2019

Piątek

 

 

 

 

 

 

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina w plastrach + ogórek kiszony.

 

Mandarynki, banany, woda do picia.

 

Ziemniaki gotowane purée, kotleciki z jajka ze szpinakiem –pieczone, fasolka szparagowa gotowana – polewana masłem, surówka z marchewki z ananasem i oliwka z oliwek, napój owocowy.

 

Krupnik z kaszy perłowej na jarzynach z i natką pietruszki.

 

Kulki twarogowe z wiórkami koksowymi i musem owocowym.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).   Jaja, gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą). Seler. Jaja, gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą).
 

 

26.10.2020

Poniedziałek

 

Płatki pszenne gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta z soczewicy gotowanej na parze + papryka czerwona, szczypiorek.

 

Jabłko,  gruszki, woda

 do picia.

 

Ryż czerwony gotowany na sypko, bitka z mięsa drobiowego z sosie cebulowym, groszek gotowany purée z płatkami migdałów, sałatka z buraczków, jabłka z oliwka z oliwek, herbatka miętowa z cytryną.

 

Ziemniaczana z pomidorami na jarzynach z bazylią i kleksem jogurtowym.

 

Budyń czekoladowy na bazie mleka modyfikowanego, mandarynki.

Alergeny  

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).

   

 

 

 

Seler.

 

Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

27.10.2020

Wtorek

Kakao gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem + sałatka z sera „mozzarella” z pomidorami i świeżą bazylią.  

 

Mandarynki, banany, woda do picia.

 

Kasza bulgur, schab środkowy – duszony w sosie śliwkowym, kalafior gotowany – polewany masłem, surówka marchewki, kalarepki z sosem jogurtowym, herbatka owocowa.

 

Koperkowa na jarzynach z ziemniakami.

Racuszki drożdżowe z suszoną żurawiną, napój owsiany, gruszki.
Alergeny Gluten (jęczmień, żyto), mleko łącznie z laktozą.      Mleko (łącznie z laktozą), seler, jajka. Seler, gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą Mleko łącznie z laktozą, gluten, jajka.
 

28.10.2020

Środa

Gwiazdki pszenne gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta  „awanturka” + świeży ogórek.  

Gruszka, owoce kaki, woda do picia.

Marchewka gotowana po „mazursku”, paluszki z ryby (dorsz) w sosie „greckim”, surówka z kiszonej kapusty, jabłka  z oliwką,  napój owocowy.  

Ryżanka na jarzynach z koperkiem.

 

 

Koktajl na bazie jogurtu naturalnego z owocami,  biszkopty.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.    

Gluten (pszenica), jaja.

 

Seler

Gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą.
 

29.10.2020

Czwartek

Kasza kuskus na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.  

Banany , jabłko, woda do picia.

Kluski kładzione z mąki mieszanej – polewane masłem, gulasz z mięsa drobiowego  z warzywami, kapusta czerwona gotowana – zasmażana, surówka z selera, jabłka z sosem jogurtowym, kompot malinowy.  

Barszcz czerwony na jarzynach z ziemniakami,  natką pietruszki i śmietaną.

 

Wafle ryżowe z pastą z owoców awokado, napój jaglany.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).   Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza). Seler.  Mleko (w tym laktoza).
 

30.10.2020

Piątek

 Kasza kukurydziana gotowana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym w plastrach + pomidor i szczypiorek.  

Gruszki, owoce kiwi, woda do picia.

Ziemniaki gotowane z masłem, kotleciki z łososia – pieczone + sos koperkowy, bukiet z mieszanych warzyw – polewany masłem, surówka z dyni, marchewki, jabłka z oliwka z oliwek, napój owocowy.  

„Złote piaski” na jarzynach z natką pietruszki.

 

„ciepłe” lody na waflach pszennych z borówka „amerykańską”

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.      Jaja , gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza).                     Seler. Gluten (pszenica), jaja.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przewiń do góry
Przejdź do treści