JADŁOSPIS DEKADOWY 19-30.10.2020r.
DATA | ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD
II DANIE |
ZUPA | DESER |
19.10.2020 Poniedziałek |
Kasza manna gotowana na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wędliną w plastrach + ogórek kiszony. |
Jabłka, melon, woda do pici. |
Ziemniaki gotowane na sypko, klopsy z mięsa mieszanego (wieprzowo- cielęce) w sosie cebulowym, marchewka „mini” gotowana – polewana masłem, surówka z białej kapusty, jabłka z oliwką z oliwek, napój z soku „bobofrut” |
Pomidorowa na jarzynach z lanym ciastem.
|
Deser z twarogu i jogurtu „greckiego” z brzoskwinią i jagodą + chrupki kukurydziane. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Seler, Gluten (jęczmień, pszenica, żyto). |
Seler, gluten (jęczmień, pszenica, żyto),jajko. |
Mleko (łącznie z laktozą). |
|
20.10.2020 Wtorek |
Płatki pszenne gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta z jajka gotowanego + awokado. |
Banany, owoce kiwi, woda do picia. |
Makaron ryżowy, mięso drobiowe duszone z warzywami i pomidorami suszonym, surówka z jesienna (kapusta, kukurydza, papryka) z oliwką z oliwek, mięta z limonką. |
„krem” z kalafiora na jarzynach z ziemniakami i koperkiem.
|
Budyń waniliowy na bazie mleka + owoce, wafle orkiszowe. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień,
pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), jajka. |
Seler. |
Seler. |
Mleko (łącznie z laktozą). | |
21.10.2020 Środa |
Bawarka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z dżemem. |
Gruszki, owoce kaki , woda do picia
|
Ziemniaki gotowane na sypko, paluszki z dorsza sosie koperkowo – cytrynowym, brokuły gotowane – polewane masłem, surówka z pomidora z cebulką i oliwką z oliwek, kompot owocowy. |
Jesienna na jarzynach z dynią, mleczkiem kokosowym i komosą ryżową + natka pietruszki. |
Müsli na bazie jogurtu greckiego z suszonymi owocami, wiórkami kokosowymi i prosem ekspandowanym. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą), jaja. |
Seler. |
Gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą).
|
|
22.10.2020 Czwartek |
Makaron pełnoziarnisty gotowany na mleku, pieczywo mieszane, pasta z sio z warzywami i kolorową papryką. |
Owoce kiwi, banany, woda do picia. |
Kasza gryczana (biała), gotowana na sypko, roladki z mięsa drobiowego w sosie jarzynowym, buraczki gotowane – zasmażane mąką kokosową, surówka z cykorii, jabłka z sosem śmietankowym, herbatka owocowa. |
Fasolowa na jarzynach z batatami i koperkiem. |
Kisiel owocowy z nasionami „chia” , biszkopty bezglutenowe. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą), jajko. |
Seler. |
|
|
23.10.2019 Piątek
|
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina w plastrach + ogórek kiszony. |
Mandarynki, banany, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane purée, kotleciki z jajka ze szpinakiem –pieczone, fasolka szparagowa gotowana – polewana masłem, surówka z marchewki z ananasem i oliwka z oliwek, napój owocowy. |
Krupnik z kaszy perłowej na jarzynach z i natką pietruszki. |
Kulki twarogowe z wiórkami koksowymi i musem owocowym. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą). | Jaja, gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą). | Seler. | Jaja, gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą). | |
26.10.2020 Poniedziałek |
Płatki pszenne gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta z soczewicy gotowanej na parze + papryka czerwona, szczypiorek. |
Jabłko, gruszki, woda do picia. |
Ryż czerwony gotowany na sypko, bitka z mięsa drobiowego z sosie cebulowym, groszek gotowany purée z płatkami migdałów, sałatka z buraczków, jabłka z oliwka z oliwek, herbatka miętowa z cytryną. |
Ziemniaczana z pomidorami na jarzynach z bazylią i kleksem jogurtowym. |
Budyń czekoladowy na bazie mleka modyfikowanego, mandarynki. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą). |
|
Seler. |
Mleko (łącznie z laktozą). |
|
27.10.2020 Wtorek |
Kakao gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem + sałatka z sera „mozzarella” z pomidorami i świeżą bazylią. |
Mandarynki, banany, woda do picia. |
Kasza bulgur, schab środkowy – duszony w sosie śliwkowym, kalafior gotowany – polewany masłem, surówka marchewki, kalarepki z sosem jogurtowym, herbatka owocowa. |
Koperkowa na jarzynach z ziemniakami. |
Racuszki drożdżowe z suszoną żurawiną, napój owsiany, gruszki. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, żyto), mleko łącznie z laktozą. | Mleko (łącznie z laktozą), seler, jajka. | Seler, gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą | Mleko łącznie z laktozą, gluten, jajka. | |
28.10.2020 Środa |
Gwiazdki pszenne gotowane na mleku, pieczywo mieszane, pasta „awanturka” + świeży ogórek. |
Gruszka, owoce kaki, woda do picia. |
Marchewka gotowana po „mazursku”, paluszki z ryby (dorsz) w sosie „greckim”, surówka z kiszonej kapusty, jabłka z oliwką, napój owocowy. |
Ryżanka na jarzynach z koperkiem.
|
Koktajl na bazie jogurtu naturalnego z owocami, biszkopty. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą. |
Gluten (pszenica), jaja. |
Seler |
Gluten (pszenica), mleko łącznie z laktozą. | |
29.10.2020 Czwartek |
Kasza kuskus na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. |
Banany , jabłko, woda do picia. |
Kluski kładzione z mąki mieszanej – polewane masłem, gulasz z mięsa drobiowego z warzywami, kapusta czerwona gotowana – zasmażana, surówka z selera, jabłka z sosem jogurtowym, kompot malinowy. |
Barszcz czerwony na jarzynach z ziemniakami, natką pietruszki i śmietaną. |
Wafle ryżowe z pastą z owoców awokado, napój jaglany. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą). | Gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza). | Seler. | Mleko (w tym laktoza). | |
30.10.2020 Piątek |
Kasza kukurydziana gotowana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym w plastrach + pomidor i szczypiorek. |
Gruszki, owoce kiwi, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane z masłem, kotleciki z łososia – pieczone + sos koperkowy, bukiet z mieszanych warzyw – polewany masłem, surówka z dyni, marchewki, jabłka z oliwka z oliwek, napój owocowy. |
„Złote piaski” na jarzynach z natką pietruszki. |
„ciepłe” lody na waflach pszennych z borówka „amerykańską” |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą. | Jaja , gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza). | Seler. | Gluten (pszenica), jaja. |
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).