I ŚNIADANIE
II ŚNIADANIE |
II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK | |
PONIEDZIAŁEK
15.02.2021 |
Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterki mozzarelli , papryka kolorowa, limonka, imbir z wodą.
Dieta b/m i b/j -kaszka ryżowa b/m, masło flora, dżem. Dieta b/gl- masło flora, wafel ryżowy, dżem. II śniadanie: melon , kiwi, winogrono. |
Ziemniak z koperkiem, klopsy z indyka w sosie warzywnym z dodatkiem suszonych pomidorów.
Jarzynka: jarmuż duszony z marchewką, czosnkiem z oliwą. Surówka: z buraczków, jabłka, cebulki z oliwą. Kompot z owoców mieszanych. Dieta b/truskawki- mięta. Dieta b/wołowiny- klopsik z szynki. |
Zupa- warzywna (włoszczyzna, kalafior, brokuł ,brukselka z płatkami ryżowymi, natką, zabielana
mlekiem. Dieta b/m- zupa bez mleka. Dieta b/brokuła- zupa z kalafiorem i brukselką i włoszczyzną.
|
Ciasto marchewkowe, z (chia, rodzynkami, orzechami włoskimi, cynamonem), mleko waniliowe.
Dieta b/m, b/j i b/gl- przecier owocowy, ciasteczka zoo i ciasteczka b/gl , napój owsiany.
|
ALERGENY | Gluten, mleko, jaja | Gluten, jaja, mleko | Gluten, mleko ,jaja | Gluten, jaja |
WTOREK
16.02.2021 |
Płatki gryczane na mleku, pieczywo mieszane, pasta z awokado, jajka, rzodkiewka kiełki słonecznika, herbata z cytryną.
Dieta b/m- kaszka ryżowa b/m, masło flora ,pasta j.w. Dieta b/j- dżem. Dieta b/gl- masło flora, wafel ryżowy, pasta j.w. II śniadanie: pomelo, kiwi, winogrono. |
Makaron kokardki, potrawka z cielęciny w sosie ziołowym.
Jarzynka : marchewka z groszkiem. Surówka: z selerem naciowym, rukolą i pomidorem koktajlowym ,orzechami pini i jogurtem. Kompot morela. Dieta b/m- sur bez jogurtu. Dieta b/gl, b.j- makaron ryżowy, Dieta b/groszku- marchewka. Dieta b/cielęciny- potrawka z indyka.
|
Zupa- barszcz czerwony z ziemniakami, natką, zabielana jogurtem.
Dieta b/m- zupa bez jogurtu. |
Gruszka po królewsku z rodzynkami i cynamonem. Napój z maślanki, jogurtu i jagód, wafle i chrupki kukurydziane.
Dieta b/m i b/ j – jabłko j.w. napój ryżowy z jagodą, wafle i chrupki kukurydziane.
|
ALERGENY | Mleko, jaja | Gluten, jaja mleko | Mleko | Meko |
ŚRODA
17.02.2021 |
Płatki kukurydziane mieszane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa, paski ogórka kiszonego, sałata rzymska.
Herbata owocowa. Dieta b/m- kaszka ryżowa ,masło flora, wędlina. Dieta b/gl- masło flora, wafel ryżowy, wędlina. II śniadanie: banan, mandarynka, winogrono. |
Puree z ziemniaków ze szczypiorkiem, pulpety z dorsza w sosie cytrynowym.
Jarzynka: fasolka szparagowa kolorowa z bułeczką tartą Surówka: z dyni, jabłka z jogurtem i prażonym słonecznikiem. Kompot ze śliwek. Dieta b/m- sur bez jogurtu. Dieta b/w. strączkowych- duszona marchewka.
|
Zupa- marchewkowa z bakłażanem z kluskami lanymi i natką z jogurtem.
Dieta b/m- zupa bez jogurtu. Dieta b/gl i b/ j- zupa z batatami. |
Twaróg z bakaliami (figi, daktyle, śliwka, morela)biszkopty , jabłko ,mięta świeża z limonką.
Dieta b/m- mus z jabłka, wafle ryżowe, mięta świeża z limonką.
|
ALERGENY | Gluten, mleko, jaja | Gluten, mleko, jaja | Mleko | Gluten, mleko, jaja |
CZWARTEK
18.02.2021 |
Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z groszku zielonego, jajka, papryka czerwona, kiełki słonecznika ,miód z cytryną.
Dieta b/m- kaszka ryżowa, masło flora , pasta j.w. Dieta b/jaj- kanapka z dżemem. Dieta b/gl- masło flora, wafel ryżowy, pasta j.w. II śniadanie: mango ,winogrono, mandarynka. |
Ryż czerwony ze szczypiorkiem, kuleczki z kurczaka, w sosie musztardowym.
Jarzynka; marchewka mini. Surówka: ogórek świeży z dymką, kiełki lucerny i jogurtem. Kompot ananasowo- żurawinowy.
|
Zupa- krem z kukurydzy z batatami, natką.
|
Kaszka mleczna kakaowa Bobovita z przecierem owocowym, herbatniki maślane.
Dieta b/m i b/gl- kaszka b/m ryżowa, przecier owocowy, ciastka zoo i ciastka b/gl.
|
ALERGENY | Gluten, mleko, jaja | Gluten, mleko, | Gluten | Gluten, mleko, jaja |
PIĄTEK
19.02.2021 |
Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane, masło, serek żłobkowy z kiełkami lucerny i słonecznika, rzodkiewka, ogórek świeży, nektar owocowy z wodą
Dieta b/m- kaszka ryżowa, masło flora, miód. Dieta b/gl- masło flora, wafel ryżowy, miód. II śniadanie: kiwi , banan , winogrono. |
Ziemniaki z koperkiem, pulpety z dorsza i mintaja w sosie majerankowym.
Jarzynka :szpinak baby z czosnkiem. Surówka: z rukoli, roszponki, sałaty masłowej, pomidora koktajlowego z ziołami i oliwą. Kompot gruszkowy.
|
Zupa soczewicy i papryki kolorowej z kaszą kukurydzianą, zabielana mlekiem, natką.
Dieta b/m- zupa bez mleka.
|
Makaron ryż z musem malinowym i koktajl z jogurtu i kefiru z cukrem waniliowym, mięta.
Dieta b/gl, b/j- makaron b/gl z musem malinowym, mięta.
|
ALERGENY | Gluten, mleko, jaja | Gluten | Gluten | Gluten, mleko, jaja |
Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).