Jadłospis - Żłobek 32

jadłospis 15.03.21-19.03.21

  I ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

15.03.21

płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z  mozzarelli z papryką żółtą , , kiełki lucerny, rzodkiewki, nektar owocowy z  wodą.

Dieta b/m- kaszka ryżowa, masło flora, dżem.

II śniadanie: winogrono, mandarynka ,kiwi.

 

Ziemniaki z koperkiem ,roladki z szynki w sosie pomarańczowym.

Jarzynka: kalafior z bułką tartą i oliwą.

Surówka: marchewka z brzoskwinią, jogurtem.

Kompot ze śliwki

Dieta b/m- sur bez jogurtu.

Dieta b.gl- bułka bgl.

 

Zupa- ogórkowa z kaszą kus -kus, z natką , zabielana  jogurtem

Dieta b/m- zupa bez jogurtu

 

Budyń kakaowy, mus truskawkowy biszkopty, mięta.

Dieta b/m, b/gl- kisiel truskawkowy, ciastka zoo, wafle ryżowe, mięta.

 

ALERGENY Gluten, mleko, jaja Gluten, jaja, mleko Gluten, mleko Gluten, jaja
WTOREK

16.03.21

Zacierki jaglane

na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z awokado,  jajka,  ogórek świeży, kalarepka, herbata z cytryną.

Dieta b/m- kaszka ryżowa, masło flora , pasta j.w.

Dieta b/cytrusów- herbata bez cytryny.                                           II śniadanie: kiwi, gruszka, melon.

Kasza bulgur ze szczypiorkiem roladki schabowe w sosie żurawinowym.           Jarzynka:  buraczki puree.                       Surówka: z  rzodkwi białej,  jabłka z jogurtem i szczypiorkiem.

Kompot z ananasa i żurawiny

Dieta b/m- sur bez jogurtu.

Dieta b/gl i b/j- makaron ryżowy.

 

 

Zupa- z fasolką szparagową  kolorową z ziemniakami i   natką, zabielana mlekiem.

Dieta b/m- zupa bez mleka.

 

 

 

Koktajl z jogurtu i maślanki z borówką i czereśnią, jabłka i gruszki zapiekane pod kruszonką cynamonem

Dieta b/m i b/gl – napój  owsiany,  przecier owocowy,

wafle kukurydziane.

ALERGENY Mleko, jaja Gluten, jaja mleko ziemniakami. Meko
ŚRODA

17.03.21

Płatki orkiszowe na mleku na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka z kurczaka, jajko , ogórek kiszony, papryka czerwona,

napój z limonką.

Dieta b/cytrusów- rumianek.

Dieta b/m- kaszka ryżowa, masło flora, szynka,

II śniadanie: mandarynka, banan, winogrono.

 

Ziemniaki ze szczypiorkiem, pałeczka z dorsza w  sosie musztardowym.

Jarzynka: marchewka mini z czosnkiem

Surówka: seler, seler naciowy, jabłko, rodzynki z jogurtem.

Kompot  z owoców mieszanych

Dieta b/m- sur bez jogurtu.

 

 

 

Zupa – z krem z marchwi BIO z batatami i groszkiem ptysiowym, zabielana jogurtem z zieleniną.

 

 

 

Sernik z  rodzynkami, polany gorzką czekoladą, kakao, jabłka

Dieta b/m i b/gl- przecier owocowy, biszkopty b/gl, mięta, jabłko

ALERGENY Gluten, mleko Gluten, mleko Gluten, jaja Mleko, jaja
CZWARTEK

18.03.21

Płatki gryczane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem,  pomidor koktajlowy, rumianek.

Dieta b/m- kaszka ryżowa, masło flora ,jajecznica.

II śniadanie : pomelo, banan winogrono.

Makaron ,potrawka  z indyka w sosie ziołowo- pomidorowym.

Jarzynka: brukselka z cynamonem

Surówka: sałata rzymska i lodowa z papryką kolorową z ziołami i oliwą.

Kompot z wiśni i gruszki

 

Zupa – z soczewicy czerwonej z pomidorami(przecier) z kaszą kukurydzianą, natką, zabielana jogurtem.

Dieta b/m- zupa bez jogurtu.

 

Placuszki kukurydziane z brzoskwinią, bawarka.

Dieta b/j– placuszki bez jajka, napój migdałowy

Dieta b/gl- placuszki z mąki b/gl, z musem i napojem j.w.

 

ALERGENY Gluten, jaja, mleko Gluten, mleko   Mleko
PIĄTEK

19.03.21

Kluski lane  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką, kalarepka, ogórek świeży, herbata owocowa.

Dieta b/m- kaszka ryżowa, masło flora ,szynka z kurczaka

II śniadanie:, mango, winogrono , melon

 

.

Ziemniaki z koperkiem, kuleczki z łososia w sosie chrzanowym.

Jarzynka: kapusta  włoska z kukurydzą i koperkiem.

Surówka: z buraka, jabłka, cebulki z oliwą.

Kompot z porzeczki

Zupa – porowa z kaszą manną i zieleniną. Sałatka owocowa(winogrono jasne, banan, gruszka, mango, kiwi)polewa jogurtowa, wafle kukurydziane, mięta.

Dieta b/m- sałatka bez jogurtu, wafle kukurydziane, mięta.

ALERGENY Gluten, jajka, mleko Mleko Gluten, jajka Gluten, jajko, mleko

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przewiń do góry
Przejdź do treści