Jadłospis

Jadłospis 16-20.11.2020

  I ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

16.11.2020

Zacierki  żytnie na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z jaj i awokado ze  słupkami ogórka kwaszonego.

Herbata owocowa.

Dieta b/m- kaszka ryżowa, masło flora pasta j.w.

Dieta- b/j- dżem.

Dieta b/gl- wafelek ryżowy.

II śniadanie: pamelo, mandarynka, kiwi.

 

 

Puree ziemniaczane ze szczypiorkiem, gulasz z łopatki, szynki i indyka w sosie jarzynowym z suszoną żurawiną.

Jarzynka: różyczki brokułów z smażoną bułeczką tartą na oliwce.

Surówka: wielowarzywna z jabłkiem (marchew, seler, pietruszka, por) z jogurtem.

Dieta b/brokuła- kalafior.

Dieta b/ml- ziemniaki bez mleka.

Kompot żurawinowo- jabłkowy.

Zupa porowa z płatkami ryżowymi i natką.

 

Ciasteczka z płatków mieszanych(żytnie, owsiane, jaglane) z bakaliami (figi, daktyle, rodzynki) z miodem.

Chrupki kukurydziane maczane w koktajlu z  maliny i jagody na bazie kefiru i jogurtu z dodatkiem cukru trzcinowego.

Dieta b/m, b/j i b/gl- ciasteczka j.w bez jajka. Chrupki kukurydziane napój orkiszowy z maliny i jagody.

ALERGENY Gluten, mleko, jaja Gluten, jaja, mleko Gluten, mleko Gluten, jaja
WTOREK

17.11.2020

Kasza manna na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, plastrem sera żółtego mierzwionego, paseczkami papryki kolorowej.

Napój miodowo- cytrynowy.

Dieta b/m- kaszka ryżowa, masło flora , dżem.

Dieta- b/j- dżem.

Dieta b/gl- wafelek ryżowy.

II śniadanie: gruszka, kaki winogrono.

Ziemniaki z koperkiem, kotleciki z jaj i szczypiorku w lekkim sosie chrzanowym.

Jarzynka: buraczki puree z sokiem z cytrynki i dodatkiem oliwki.

Surówka: kapusta pekińska z koperkiem, jabłkiem, marchewką i olejem z pestek winogron.

Kompot z brzoskwini.

Dieta b/j- kotlecik ziemniaczany z ziołami .

 

Zupa kalafiorowa z kaszą jęczmienną wiejską i natką.

Dieta b/gl- ziemniaki.

Waniliowy budyń z konfiturą z owoców leśnych maliny, jagody, borówki i truskawki, herbatniki maślane.

Dieta b/m/b/gl- kisiel z owoców leśnych, ciastka zoo i ciastka b/gl.

ALERGENY Mleko, jaja Gluten, jaja mleko Mleko Meko
ŚRODA

18.11.2020

Płatki jęczmienne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynką wędzoną z kurczaka, ogórek kiszony, cykoria, mięta świeża.

Dieta b/m- kaszka ryżowa, masło flora, wędlina.

Dieta b/gl- wafelek ryżowy.

II śniadanie: melon, banan, pomarańcz.

Ryż czerwony, z kuleczkami z kurczaka w sosie ziołowym z suszonymi pomidorami.

Jarzynka: kapusta czerwona z jabłkiem, oliwką, prażonym sezamem.

Surówka: mizeria z kiełkami lucerny i jogurtem greckim.

Kompot ze śliwek.

Dieta b/m- sur bez jogurtu.

 

Meksykańska zupka z fasolką szparagową żółtą, soczewicą zieloną, kukurydzą, świeżymi pomidorami, koncentratem pomidorowym z  ziemniakami i natką.

 

Mix jogurtowo- biszkoptowy z pieczonym jabłkiem i rodzynkami z musem z  moreli i  wiśni.

Dieta b/m, b/j i b/gl- mus z wiśni i moreli, wafle kukurydziane, rumianek.

ALERGENY        
CZWARTEK

19.11.2020

Płatki żytnie pełnoziarniste na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z jajka, groszku, pomidor koktajlowy, rumianek.

Dieta b/m- kaszka ryżowa, masło flora pasta j.w.

Dieta- b/j, b/strącz.- dżem.

Dieta b/gl- wafelek ryżowy.

II śniadanie: winogrono, śliwka, banan.

 

Ziemniaki z klopsikami z cielęciny i kurczaka w sosie paprykowym.

Jarzynka: kolorowa fasolka szparagowa z oliwką.

Surówka: rzodkiewka z młodym porem, jabłkiem i jogurtem greckim.

Dieta- sur bez jogurtu. Kompot  morelowy.

Dieta b/m- sur bez jogurtu.

Dieta b/strączkowych- buraczki na ciepło.

 

Zupa – szpinakowa z jajkiem tartym, kluski lane, zabielana jogurtem i natką.

Dieta b/m- zupa bez jogurtu.

 

Naleśniki z serem z cukrem waniliowym.

Jagodowy shake z jogurtu i kefiru.

Dieta b/m, b/j- naleśniki na wodzie z przecierem owocowym, mięta.

Dieta b/gl- naleśnik z mąki b/gl z przecierem owocowym, mięta.

 

ALERGENY        
PIĄTEK

20.11.2020

Kawa zbożowa rozpuszczalna na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, twarożkiem typu tzatziki czyli z czosnkiem, koperkiem i tartym ogórkiem świeżym, pomidor malinowy, kiełki słonecznika.

Woda z cytryną i miodem.

Dieta b/m, b/j- kaszka ryżowa, masło flora , wędlina.

Dieta b/gl- wafelek ryżowy.

II śniadanie: winogrono, banan, mango, jabłko.

Kasza kuskus, paluszki z mintaja w sosie koperkowym.

Jarzynka: kosteczki marchewki z groszkiem i oliwą.

Surówka: kapusta młoda ze szczypiorkiem, czerwoną papryką i olejem z pestek winogron.

Kompot  z porzeczki.       Dieta b/groszku- marchewka z czosnkiem.

Barszcz czerwony z ziemniakami i natką, z uśmiechem z jogurtu.

Dieta b/m- zupa bez jogurtu.

 

Makaron gwiazdeczki z musem malinowym, polewą jogurtową

, herbata owocowa.

Dieta b/m- makaron z musem malinowym, mięta.

Dieta b/j, b/gl- makaron b/gl. z musem malinowym, herbata owocowa.

 

ALERGENY        

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i R

Przejdź do treści