Jadłospis | Żłobek nr 45

Jadłospis 01-05.02.2021

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA + PODWIECZOREK
01.02

2021

(PON)

Kaszka manna1 na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, pastą jajeczną3 z cebulką dymką i papryką kolorową. (dieta: flora/ dżem 100% owoców)

Herbata czarna z cytrynką.

II śniadanie: Sałatka owocowa z winogron kolorowych.

Ziemniaki puree z koperkiem, filecik z indyka z ananasem.

Jarzynka: Marchewka z groszkiem i oliwką.

Surówka: Tarta dynia z suszoną śliwką i jogurtem naturalnym7.
(dieta: olej z pestek winogron)

Kompot o smaku kiwi.

 

Zupka pomidorowa z mini makaronikiem orkiszowym1 typu „muszelki” i natką pietruszki.
(dieta: kasza jaglana/ zupka jarzynowa)
Ciasto biszkopt1,3 z jagodą. Malinowy napój migdałowy8 do picia. (dieta: deserek owocowy typu „Bobovita”/ herbatka owocowa)
02.02

2021

(WTO)

Kawa zbożowa1 na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, twarożkiem7 na słodko z kropeczką przecieru owocowego.
(dieta: flora/ dżem 100 % owoców)

Rumianek.

II śniadanie: Sałatka owocowa z kiwi i pomarańczy.

 

Kasza kus-kus, kulka rybna4 z łososia z dodatkiem koperku, w sosie figowym.

(dieta: kasza jaglana)

Jarzynka: Różyczki kalafiorka z kukurydzą i oliwką. (dieta: bez kukurydzy)

Surówka: Sałata rzymska z pomidorkiem cherry, papryką żółtą, tartym jabłkiem i tymiankowym jogurtem naturalnym7 (dieta: olej z pestek winogron/ bez pomidora)

Kompot żurawinowy.

 

Zupka9 z soczewicy czerwonej z ziemniaczkami i natką pietruszki.

 

Deser jogurtowy7 przekładany warstwą waniliową i o smaku kakao, z dodatkiem plasterków bananów. (dieta: deserek owocowy typu „Bobovita”)
03.02

2021

(ŚR)

Piernikowa ryżanka na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, liściem szpinaku i plasterkiem serka żółtego7. Mix warzyw: ogórek kiszony, pomidorek malinowy, rzodkiewka. (dieta: flora/ dżem 100 % owoców)

Herbata czarna z miodem i cytrynką.

II śniadanie: Sałatka owocowa z bananów i mango.

 

Kolorowy makaronik typu „świderki”, gulasz z cielęciny, z dodatkiem cebulki szalotki i świeżej bazylii w sosie pomidorowym.
(dieta: kasza jaglana/ bez pomidora/ indyk)

Jarzynka: Różyczki brokułów z oliwką.

Surówka z tartej gruszki i pietruszki, z dodatkiem awokado i jogurtu naturalnego7. (dieta: olej rzepakowy)

Kompot malinowo-jagodowy.

Zupka9 krem z batatów, z mleczkiem kokosowym i koperkiem. (dieta: bez mleka kokosowego) Ciasteczka owsiane1,3,7  z suszoną śliwką. Borówkowy koktajl mleczny7. (dieta: wafle ryżowe/ chrupki kukurydziane, herbatka owocowa do picia)
04.02

2021
(CZW)

Owocowa kaszka na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, wędlinką wieprzową1 i plasterkiem ogórka świeżego, posypanego szczypiorkiem. (dieta: flora/ dżem 100 % owoców)

Herbata owocowa.

II śniadanie: Sałatka owocowa z gruszek i kaki.

 

Ryż kolorowy polany sosem daktylowym, pulpecik z indyka.

Jarzynka: Mini marcheweczki juniorki z oliwką. (dieta: bez kukurydzy)

Surówka z ogórków kiszonych z cebulką dymką, tartym jabłkiem i olejem z pestek winogron.

Kompot o smaku żurawina-kiwi.

Zupka z kalarepki z ziemniaczkami, mleczkiem kokosowym8 i natką pietruszki. (dieta: bez mleka kokosowego) Musli z płatkami1 (żytnie, orkiszowe i owsiane) z bakaliami8, jogurtem greckim7 i musem śliwkowo-ananasowym. (dieta: mus śliwkowo-ananasowy, wafle ryżowe/ chrupki kukurydziane)
05.02

2021(PT)

Płatki orkiszowe1 na mleku7.

Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, pastą z bakłażana, z dodatkiem czosnku. Plasterki rzodkiewki kolorowej, posypane kiełkami lucerny. (dieta: flora)

Herbata czarna z cytrynką.

II śniadanie: Sałatka owocowa z melona i kiwi.

 

Puree z batatów, kulka rybna z łososia4 w sosie śliwkowym.

Jarzynka: Różyczki kalafiorka z oliwką.

Surówka z kapusty czerwonej, z jabłkiem, cytrynką i jogurtem naturalnym7. (dieta: olej z pestek winogron)

Kompot truskawkowy.

 

Zupka9 jarzynowa z komosą ryżową i natką pietruszki. Pudding twarogowy7 z owocami. (dieta: mus owocowy/ chrupki kukurydziane/ wafle ryżowe)

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne. Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Obróbka termiczna stosowana w naszym żłobku:

Wszystko poza gulaszem (krótkotrwały proces smażenia a następnie duszenie) oraz niektórych deserów (placuszki, naleśniki – smażenie) jest przygotowywane w piecu konwekcyjno-parowym.

Przejdź do treści