DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | ZUPA + PODWIECZOREK | |
08.02
2021 (PON) |
Płatki kukurydziane typu „corn flakes” na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, twarożkiem7 z cebulką dymką i tartym ogórkiem świeżym. (dieta: flora/ dżem 100% owoców) Herbata czarna z cytrynką. II śniadanie: Sałatka owocowa z winogron kolorowych.
|
Risotto z gulaszem z indyka w sosie paprykowym, z dodatkiem czerwonej cebulki.
Jarzynka: Buraczki puree z oliwką. Surówka: Pomidory malinowe z oliwkami czarnymi i tymiankowym jogurtem naturalnym. (dieta: olej z pestek winogron/ surówka z marchewki) Kompot żurawinowy.
|
Zupka9 krem z groszku z ziemniaczkami i natką pietruszki, posypany groszkiem ptysiowym1,3. (dieta: bez groszku ptysiowego) |
Naleśniki1,3 z dżemem.
Malinowy napój jaglany do picia. (dieta: chrupki kukurydziane/malinowy napój jaglany do picia) |
09.02
2021 (WTO) |
Owocowa kaszka zbożowa1 na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, pastą z fasoli czerwonej i plasterkami papryki kolorowej. (dieta: flora) Rumianek. II śniadanie: Sałatka owocowa z mandarynek i bananów, posypana orzeszkami pinii8. (dieta: gruszka) |
Ziemniaki puree z koperkiem, gulasz wołowy z cebulką, w sosie ziołowym.
Jarzynka: Różyczki brokułów z kukurydzą i oliwką. Surówka: Szpinak z pomidorkiem cherry, mozzarellą7, tartym jabłkiem i jogurtem naturalnym7 (dieta: olej z pestek winogron/ bez pomidora/ bez mozzarelli) Kompot o smaku mango-truskawka.
|
Zupka9 pomidorowa z mini makaronikiem ryżowym typu „muszelki” i natką pietruszki, zaprawiana śmietanką. Ćwiarteczki jajeczka gotowanego3. (dieta: bez śmietany/ bez jaja/ zupka jarzynowa) | Sernik na zimno z jogurtów greckich7, polany przecierem owocowym. (dieta: deserek owocowy typu „Bobovita”) |
10.02
2021 (ŚR) |
Pszenno1-ryżowe zacierki3 na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7. Jajecznica3 ze szczypiorkiem. Mix warzyw: ogórek kiszony, papryka żółta, rzodkiewka. (dieta: flora/ dżem 100 % owoców) Herbata czarna z miodem i cytrynką. II śniadanie: Sałatka owocowa z mango i gruszek.
|
Kasza bulgur1 polana sosem figowym, pulpecik z indyka z cebulką szalotką i koperkiem.
Jarzynka: Mini marcheweczki juniorki z groszkiem i oliwką. Surówka z tartej kalarepki z kukurydzą, koperkiem i jogurtem naturalnym7. Kompot jagodowy. |
Zupka9 fasolkowa z ziemniaczkami i natką pietruszki. | Waniliowy serek twarogowy7. Sałatka owocowa z mango, truskawki i maliny. (dieta: sałatka owocowa, chrupki kukurydziane) |
11.02
2021 |
Kawa zbożowa1 na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, sałatą masłową, wędlinką wieprzową1 i plasterkiem pomidorka malinowego, posypany kiełkami słonecznika. (dieta: flora) Herbata owocowa. II śniadanie: Sałatka owocowa z kiwi i jabłek, posypana orzeszkami pinii8.
|
Ziemniaki puree z koperkiem, kotlecik jajeczny3 ze szczypiorkiem. (dieta: kotlecik warzywny) Jarzynka: Różyczki kalafiorka z oliwką. Surówka z tartej marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym7. Kompot żurawinowy. |
Zupka jarzynowa z komosą kolorową i natką pietruszki. | Deser a’la tiramisu na bazie jogurtów greckich7, biszkoptów i kakao. Plasterki bananów.
(dieta: biszkopty, banany/ mandarynki) |
12.02
2021(PT) |
Mix płatków1 na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, pastą z marchewki i plasterkami ogórka kiszonego. (dieta: flora) Herbata czarna z cytrynką. II śniadanie: Sałatka owocowa z melona
|
Puree z batatów, ryba4 po grecku z dodatkiem pomidorów. (dieta: bez pomidorów) Surówka z cykorii kolorowej, dodatkiem papryki kolorowej, oliwek i jogurtu naturalnego7. Kompot jagodowy.
|
Zupka9 krem z dyni z mleczkiem kokosowym8, kaszą jaglaną i koperkiem. | Mleczny7 koktajl o smaku truskawkowym. Biszkopty1,3. (dieta: napój jaglany/ chrupki kukurydziane) |
Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne. Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Obróbka termiczna stosowana w naszym żłobku:
Wszystko poza gulaszem (krótkotrwały proces smażenia a następnie duszenie) oraz niektórych deserów (placuszki, naleśniki – smażenie) jest przygotowywane w piecu konwekcyjno-parowym.