Jadłospis | Żłobek nr 45

Jadłospis 08-12.02.2021

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA + PODWIECZOREK
08.02

2021

(PON)

Płatki kukurydziane typu „corn flakes” na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, twarożkiem7 z cebulką dymką i tartym ogórkiem świeżym. (dieta: flora/ dżem 100% owoców)

Herbata czarna z cytrynką.

II śniadanie: Sałatka owocowa z winogron kolorowych.

 

Risotto z gulaszem z indyka w sosie paprykowym, z dodatkiem czerwonej cebulki.

Jarzynka: Buraczki puree z oliwką.

Surówka: Pomidory malinowe z oliwkami czarnymi i tymiankowym jogurtem naturalnym. (dieta: olej z pestek winogron/ surówka z marchewki)

Kompot żurawinowy.

 

Zupka9 krem z groszku z ziemniaczkami i natką pietruszki, posypany groszkiem ptysiowym1,3.
(dieta: bez groszku ptysiowego)
Naleśniki1,3 z dżemem.

Malinowy napój jaglany do picia. (dieta: chrupki kukurydziane/malinowy napój jaglany do picia)

09.02

2021

(WTO)

Owocowa kaszka zbożowa1 na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, pastą z fasoli czerwonej i plasterkami papryki kolorowej. (dieta: flora)

Rumianek.

II śniadanie: Sałatka owocowa z mandarynek i bananów, posypana orzeszkami pinii8. (dieta: gruszka)

Ziemniaki puree z koperkiem, gulasz wołowy z cebulką, w sosie ziołowym.

Jarzynka: Różyczki brokułów z kukurydzą i oliwką.

Surówka: Szpinak z pomidorkiem cherry, mozzarellą7, tartym jabłkiem i jogurtem naturalnym7 (dieta: olej z pestek winogron/ bez pomidora/ bez mozzarelli)

Kompot o smaku mango-truskawka.

 

Zupka9 pomidorowa z mini makaronikiem ryżowym typu „muszelki” i natką pietruszki, zaprawiana śmietanką. Ćwiarteczki jajeczka gotowanego3. (dieta: bez śmietany/ bez jaja/ zupka jarzynowa) Sernik na zimno z jogurtów greckich7, polany przecierem owocowym. (dieta: deserek owocowy typu „Bobovita”)
10.02

2021

(ŚR)

Pszenno1-ryżowe zacierki3 na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7. Jajecznica3 ze szczypiorkiem. Mix warzyw: ogórek kiszony, papryka żółta, rzodkiewka.
(dieta: flora/ dżem 100 % owoców)

Herbata czarna z miodem i cytrynką.

II śniadanie: Sałatka owocowa z mango i gruszek.

 

Kasza bulgur1 polana sosem figowym, pulpecik z indyka z cebulką szalotką i koperkiem.

Jarzynka: Mini marcheweczki juniorki z groszkiem i oliwką.

Surówka z tartej kalarepki z kukurydzą, koperkiem i jogurtem naturalnym7.
(dieta: olej z pestek winogron)

Kompot jagodowy.

Zupka9 fasolkowa z ziemniaczkami i natką pietruszki. Waniliowy serek twarogowy7. Sałatka owocowa z mango, truskawki i maliny.
(dieta: sałatka owocowa, chrupki kukurydziane)
11.02

2021
(CZW)

Kawa zbożowa1 na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, sałatą masłową, wędlinką wieprzową1 i plasterkiem pomidorka malinowego, posypany kiełkami słonecznika.
(dieta: flora)

Herbata owocowa.

II śniadanie: Sałatka owocowa z kiwi i jabłek, posypana orzeszkami pinii8.

 

Ziemniaki puree z koperkiem, kotlecik jajeczny3 ze szczypiorkiem.
(dieta: kotlecik warzywny)

Jarzynka: Różyczki kalafiorka z oliwką.

Surówka z tartej marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym7.
(dieta: olej z pestek winogron)

Kompot żurawinowy.

Zupka jarzynowa z komosą kolorową i natką pietruszki. Deser a’la tiramisu na bazie jogurtów greckich7, biszkoptów i kakao. Plasterki bananów.

(dieta: biszkopty, banany/ mandarynki)

12.02

2021(PT)

Mix płatków1 na mleku7.

Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, pastą z marchewki i plasterkami ogórka kiszonego. (dieta: flora)

Herbata czarna z cytrynką.

II śniadanie: Sałatka owocowa z melona
i mandarynek.

 

Puree z batatów, ryba4 po grecku z dodatkiem pomidorów.
(dieta: bez pomidorów)

Surówka z cykorii kolorowej, dodatkiem papryki kolorowej, oliwek i jogurtu naturalnego7.
(dieta: olej z pestek winogron)

Kompot jagodowy.

 

Zupka9 krem z dyni z mleczkiem kokosowym8, kaszą jaglaną i koperkiem. Mleczny7 koktajl o smaku truskawkowym. Biszkopty1,3. (dieta: napój jaglany/ chrupki kukurydziane)

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne. Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…). 

Obróbka termiczna stosowana w naszym żłobku:

Wszystko poza gulaszem (krótkotrwały proces smażenia a następnie duszenie) oraz niektórych deserów (placuszki, naleśniki – smażenie) jest przygotowywane w piecu konwekcyjno-parowym.

Przejdź do treści