Jadłospis | Żłobek nr 45

Jadłospis 09-13.11.2020

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA + PODWIECZOREK
09.11

2020

(PN)

Kaszka manna na mleku7. Pieczywo pszenno-żytnie1 z masłem7, liściem sałaty rzymskiej, wędlinką wędzoną z kurczaka, plasterkiem jajeczka gotowanego3 i rzodkiewką kolorową posypaną szczypiorkiem. (dieta: flora/ dżem 100 % owoców).

Herbata owocowa.

II śniadanie: Sałatka z mango i śliwek, posypana orzeszkami pinii8. (dieta: bez orzechów)

Ziemniaki puree z koperkiem, filecik z indyka zapiekany z mozzarellą i ananasem.  (dieta: bez mozzarelli)

Jarzynka: Buraczki puree z czosnkiem
i oliwką.

Surówka z tartej kalarepki i jabłka z dodatkiem koperku i jogurtu greckiego7. (dieta: oliwa z oliwek)

Kompot morelowo-wiśniowy.

Zupka pomidorowa z mini makaronikiem typu „literki”1,3, zaprawiana śmietanką7 i posypana natką pietruszki. (dieta: bez śmietany/ kasza jaglana)

 

Ciasteczka z kleiku ryżowego3,7. Malinowa maślanka7 do picia. (dieta: deserek owocowy typu „Bobovita”, chrupki kukurydziane/wafle ryżowe)

 

10.11

2020

(WT)

Bawarka na mleku7. Pieczywo żytnie1 z masłem7, pastą z awokado, paseczkami papryki kolorowej i kiełkami słonecznika. (dieta: flora)

Herbata czarna z cytrynką.

II śniadanie: Sałatka z winogron ciemnych i bananów. (dieta: jabłko)

Ryż jaśminowy, leczo z mięskiem wołowym, cukinią, bakłażanem, pomidorami i nutą szalotki. (dieta: bez pomidora/ indyk)
Jarzynka: Mini marcheweczki z oliwką.Surówka: Kapusta czerwona z tartym jabłkiem i olejem rzepakowym.

Kompot o smaku mango-żurawina.

Zupka krem z zielonych warzyw (brokuł, fasolka szparagowa zielona, groszek) z ziemniakami i natką pietruszki, posypany bezglutenowym groszkiem ptysiowym. (dieta: bez groszku ptysiowego) Wafle kukurydziane z waniliowym twarożkiem7 i polewą z przecieru owocowego. (dieta: deserek owocowy typu Bobovita/ wafle ryżowe)
11.11

2020

(ŚR)

Święto
Niepodległości
Święto
Niepodległości
Święto Niepodległości Święto Niepodległości
12.11

2020
(CZ)

Płatki ryżowe na mleku7 z cynamonem. Pieczywo mieszane (chleb pszenno- żytni, bułka wrocławska, chleb żytni)1 z masłem7,, pastą jajeczną3 ze szczypiorkiem i plasterkiem ogórka małosolnego. (dieta: flora).

Herbata owocowa.

II śniadanie: Sałatka z melona i mandarynek.

Kolorowa komosa ryżowa, pulpecik drobiowy z indyka z dodatkiem świeżej mięty, w sosie musztardowym.

Surówka: Mix sałat z tartą rzodkiewką, ogórkiem świeżym, papryką żółtą, brzoskwinką i tymiankowym jogurtem naturalnym7. (dieta: oliwa z oliwek)

Kompot z owoców mieszanych.

Kapuśniaczek z ziemniakami i natką pietruszki.

 

 

Kakaowy serek mascarpone7. Sałatka owocowa z borówek, truskawek i morelki. (dieta: sałatka owocowa, chrupki kukurydziane/ wafle ryżowe)
13.11

2020 (PT)

Pszenno-owsiane kluseczki lane1,3 na mleku7.

Pieczywo mieszane (chleb pszenno- żytni, bułka wrocławska, chleb żytni)1 z masłem7, i twarożkiem7 z cebulką dymką. Sałatka warzywna z papryki żółtej, pomidorka malinowego i ogórka małosolnego. (dieta: flora/  polędwica wieprzowa).

Mięta.

II śniadanie: Winogrona ciemne i jabłka.

Puree z batatów, kulka rybna z mintaja4, z dodatkiem świeżej bazylii w sosie marchewkowym.

Jarzynka: Różyczki brokułów z oliwką.

Surówka: Tarta dynia z kukurydzą, koperkiem i jogurtem greckim7 z dodatkiem awokado. (dieta: oliwa z oliwek)

Kompot malinowy.

 

Zupka jarzynowa z kaszą jaglaną, z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej i natką pietruszki. Ciasteczka owsiane1,3 z bakaliami.

Borówkowy napój jaglany do picia. (dieta: deserek owocowy typu Bobovita/ borówkowy napój jaglany)

 

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

 

Obróbka termiczna stosowana w naszym żłobku:

 

 Wszystko poza gulaszem (krótkotrwały proces smażenia a następnie duszenie) oraz niektórych deserów (naleśniki, placuszki)  jest przygotowywane w piecu konwekcyjno- parowym.

Przejdź do treści