DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | ZUPA + PODWIECZOREK | |
11.01
2021 (PON) |
Płatki orkiszowe1 na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb pszenno-żytni, bułka wrocławska) z masłem7, twarożkiem7 z cebulką dymką i plasterkiem ogórka świeżego. (dieta: flora/ dżem 100 % owoców)
Herbata owocowa. II śniadanie: Sałatka owocowa z mandarynek i gruszek, posypana orzeszkami pinii8. (dieta: bez orzechów)
|
Makaron orkiszowy1,3 „wstążki”, gulasz z mięska wołowego, z dodatkiem czerwonej cebulki i pomidorów. (dieta: bez pomidorów/ indyk/ kasza jaglana)
Jarzynka: Kosteczki cukinii z kukurydzą i oliwką. (dieta: bez kukurydzy) Surówka z pomidorów malinowych, kiełków słonecznika i tymiankowego jogurtu greckiego7. (dieta: olej z pestek winogron) Kompot czereśniowy.
|
Zupka9 fasolkowa z żółtą fasolką szparagową, ziemniaczkami i natką pietruszki.
|
Sernik na zimno z jogurtów z greckich7, polany musem morelowo-borówkowym. (dieta: chrupki kukurydziane/wafle ryżowe, mus borówkowo-morelowy) |
12.01
2021 (WTO) |
Waniliowa kaszka jaglana na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7. Jajecznica3 ze szczypiorkiem. Paseczki papryki kolorowej. (dieta: flora/ dżem 100 % owoców)
Rumianek. II śniadanie: Sałatka owocowa z bananów i melona.
|
Puree z batatów, łosoś4 z koperkiem i cytrynką gotowany na parze, w sosie szpinakowym.
Jarzynka: Mini marcheweczki juniorki z oliwką. Surówka: Tarta dynia z jabłkiem i jogurtem naturalnym7. (dieta: olej z pestek winogron) Kompot jagodowy.
|
Zupka9 pomidorowa z mini makaronikiem1,3 typu „świderki” i natką pietruszki, zaprawiana śmietanką7. (dieta: zupa jarzynowa/ kasza jaglana/ bez śmietany) | Naleśniki1,3 z dżemem. Malinowy napój jaglany do picia. (dieta: deserek owocowy typu „Bobovita”) |
13.01
2021 (ŚR) |
Pszenno-kukurydziane zacierki1,3 na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, liściem sałaty rzymskiej, wędlinką wieprzową i plasterkiem ogórka kiszonego. (dieta: flora)
Herbata owocowa. II śniadanie: Sałatka owocowa z kolorowych winogron.
|
Ryż kolorowy, klopsik drobiowy w sosie majerankowym.
Jarzynka: Buraczki puree z czosnkiem i oliwką. Surówka: Szpinak z kukurydzą, pomidorkiem cherry, żurawiną suszoną, mozzarellą7 i jogurtem naturalnym7. (dieta: olej z pestek winogron/ bez pomidora/ bez kukurydzy/ bez mozzarelli) Kompot malinowy. |
Pejzanka9 z białą kapustką, ziemniaczkami i natką pietruszki. | Pudding twarogowy7 z kosteczką mango. Chrupki kukurydziane. (dieta: mus mango/ wafle ryżowe) |
14.01
2021 |
Kawa orkiszowa1 na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, plasterkiem jajeczka gotowanego3 i pomidorka malinowego, posypanego szczypiorkiem. (dieta: flora/ dżem 100 % owoców) (dieta: flora)
Rumianek. II śniadanie: Kaki i mango.
|
Kolorowa komosa ryżowa, gulasz z drobiowy z indyka z cebulką szalotką i suszonymi pomidorami. (dieta: bez pomidorów)
Jarzynka: Różyczki brokułów z oliwką. Surówka: Mizeria z koperkiem i jogurtem naturalnym7. (dieta: olej z pestek winogron) Kompot jagodowy. |
Zupka9 jarzynowa z ziemniaczkami i natką pietruszki. | Musli z płatkami (gryczane, jaglane, orkiszowe1) z jogurtem greckim7 i bakaliami. (dieta: deserek owocowy typu „Bobovita”) |
15.01
2021(PT) |
Cynamonowa ryżanka na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, pastą z cieciorki z dodatkiem majeranku i plasterkami rzodkiewki kolorowej. Herbata czarna z cytrynką. II śniadanie: Sałatka owocowa z jabłek i winogron ciemnych, posypana orzeszkami pinii8. (dieta: bez orzechów)
|
Ziemniaki puree z koperkiem, jajko3 na twardo w lekkim sosie chrzanowym. (dieta: kotlecik warzywny)
Jarzynka: Różyczki kalafiorka z oliwką. Surówka: Tarta cukinia z gruszką i jogurtem greckim7. (dieta: olej z pestek winogron) Kompot z owoców leśnych.
|
Zupka9 krem z marchewki z kaszą gryczaną krakowską i natką pietruszki. | Koktajl mleczny7 o smaku jagodowym. Herbatniki maślane1,3. (dieta: napój jaglany, wafle ryżowe/chrupki kukurydziane) |
Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne. Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Obróbka termiczna stosowana w naszym żłobku:
Wszystko poza gulaszem (krótkotrwały proces smażenia a następnie duszenie) oraz niektórych deserów (placuszki, naleśniki – smażenie) jest przygotowywane w piecu konwekcyjno-parowym.