Jadłospis | Żłobek nr 45

Jadłospis – 11-15.01.2021

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA + PODWIECZOREK
11.01

2021

(PON)

Płatki orkiszowe1 na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb pszenno-żytni, bułka wrocławska) z masłem7, twarożkiem7 z cebulką dymką i plasterkiem ogórka świeżego. (dieta: flora/ dżem 100 % owoców)

Herbata owocowa.

II śniadanie: Sałatka owocowa z mandarynek i gruszek, posypana orzeszkami pinii8. (dieta: bez orzechów)

 

Makaron orkiszowy1,3 „wstążki”, gulasz z mięska wołowego, z dodatkiem czerwonej cebulki i pomidorów. (dieta: bez pomidorów/ indyk/ kasza jaglana)

Jarzynka: Kosteczki cukinii z kukurydzą i oliwką. (dieta: bez kukurydzy)

Surówka z pomidorów malinowych, kiełków słonecznika i tymiankowego jogurtu greckiego7. (dieta: olej z pestek winogron)

Kompot czereśniowy.

 

Zupka9 fasolkowa z żółtą fasolką szparagową, ziemniaczkami i natką pietruszki.

 

Sernik na zimno z jogurtów z greckich7, polany musem morelowo-borówkowym. (dieta: chrupki kukurydziane/wafle ryżowe, mus borówkowo-morelowy)
12.01

2021

(WTO)

Waniliowa kaszka jaglana na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7. Jajecznica3 ze szczypiorkiem. Paseczki papryki kolorowej. (dieta: flora/ dżem 100 % owoców)

Rumianek.

II śniadanie: Sałatka owocowa z bananów i melona.

 

Puree z batatów, łosoś4 z koperkiem i cytrynką gotowany na parze, w sosie szpinakowym.

Jarzynka: Mini marcheweczki juniorki z oliwką.

Surówka: Tarta dynia z jabłkiem i jogurtem naturalnym7. (dieta: olej z pestek winogron)

Kompot jagodowy.

 

Zupka9 pomidorowa z mini makaronikiem1,3 typu „świderki” i natką pietruszki, zaprawiana śmietanką7. (dieta: zupa jarzynowa/ kasza jaglana/ bez śmietany) Naleśniki1,3 z dżemem. Malinowy napój jaglany do picia. (dieta: deserek owocowy typu „Bobovita”)
13.01

2021

(ŚR)

Pszenno-kukurydziane zacierki1,3 na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, liściem sałaty rzymskiej, wędlinką wieprzową i plasterkiem ogórka kiszonego. (dieta: flora)

Herbata owocowa.

II śniadanie: Sałatka owocowa z kolorowych winogron.

 

Ryż kolorowy, klopsik drobiowy w sosie majerankowym.

Jarzynka: Buraczki puree z czosnkiem i oliwką.

Surówka: Szpinak z kukurydzą, pomidorkiem cherry, żurawiną suszoną, mozzarellą7 i jogurtem naturalnym7. (dieta: olej z pestek winogron/ bez pomidora/ bez kukurydzy/ bez mozzarelli)

Kompot malinowy.

Pejzanka9 z białą kapustką, ziemniaczkami i natką pietruszki. Pudding twarogowy7 z  kosteczką mango. Chrupki kukurydziane. (dieta: mus mango/ wafle ryżowe)
14.01

2021
(CZW)

Kawa orkiszowa1 na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, plasterkiem jajeczka gotowanego3 i pomidorka malinowego, posypanego szczypiorkiem.  (dieta: flora/ dżem 100 % owoców) (dieta: flora)

Rumianek.

II śniadanie: Kaki i mango.

 

Kolorowa komosa ryżowa, gulasz z drobiowy z indyka z cebulką szalotką i suszonymi pomidorami. (dieta: bez pomidorów)

Jarzynka: Różyczki brokułów z oliwką.

Surówka: Mizeria z koperkiem i jogurtem naturalnym7. (dieta: olej z pestek winogron)

Kompot jagodowy.

Zupka9 jarzynowa z ziemniaczkami i natką pietruszki. Musli z płatkami (gryczane, jaglane, orkiszowe1) z jogurtem greckim7 i bakaliami. (dieta: deserek owocowy typu „Bobovita”)
15.01

2021(PT)

Cynamonowa ryżanka na mleku7.

Pieczywo mieszane1 (chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, pastą z cieciorki z dodatkiem majeranku i plasterkami rzodkiewki kolorowej.

Herbata czarna z cytrynką.

II śniadanie: Sałatka owocowa z jabłek i winogron ciemnych, posypana orzeszkami pinii8. (dieta: bez orzechów)

 

Ziemniaki puree z koperkiem, jajko3 na twardo w lekkim sosie chrzanowym. (dieta: kotlecik warzywny)

Jarzynka: Różyczki kalafiorka z oliwką.

Surówka: Tarta cukinia z gruszką i jogurtem greckim7. (dieta: olej z pestek winogron)

Kompot z owoców leśnych.

 

Zupka9 krem z marchewki z kaszą gryczaną krakowską i natką pietruszki. Koktajl mleczny7 o smaku jagodowym. Herbatniki maślane1,3. (dieta: napój jaglany, wafle ryżowe/chrupki kukurydziane)

 

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne. Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

 

Obróbka termiczna stosowana w naszym żłobku:

Wszystko poza gulaszem (krótkotrwały proces smażenia a następnie duszenie) oraz niektórych deserów (placuszki, naleśniki – smażenie) jest przygotowywane w piecu konwekcyjno-parowym.

Przejdź do treści