Jadłospis | Żłobek nr 45

Jadłospis 16-20.11.2020

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA + PODWIECZOREK
16.11

2020

(PON)

Płatki owsiane1 na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb żytni, bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni) z masłem7, kolorowej sałaty karbowanej z twarożkiem7 z dodatkiem cebulki dymki i plasterkami ogórka kiszonego. (dieta: flora/ dżem 100 % owoców)

Herbata czarna z cytrynką

II śniadanie: Kaki i banany z dodatkiem orzeszków pinii8.

Ziemniaki puree z koperkiem, pulpeciki drobiowe z indyka z dodatkiem cebulki szalotki, w sosie figowym.

Jarzynka: Różyczki kalafiorka z oliwką.

Surówka: Marchewka z jabłkiem, szczypiorkiem i jogurtem greckim7. (dieta: oliwa z oliwek)

Kompot z owoców mieszanych.

Zupka9 fasolowa z czerwoną i żółtą fasolką, kaszą bulgur1 i natką pietruszki. Ćwiarteczki jajeczka gotowanego. (dieta: kasza jaglana/bez jaja) Czereśniowy napój migdałowo-owsiany.

Biszkopty1,3,7. (dieta: wafle ryżowe, czereśniowy napój jaglany)

17.11

2020

(WTO)

Waniliowa kaszka jaglana na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb żytni, bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni) z masłem7, pastą jajeczną3 ze szczypiorkiem z dodatkiem awokado i plasterkiem papryki kolorowej, posypanej kiełkami słonecznika. (dieta: flora/ dżem 100 % owoców/ chleb bezglutenowy)

Herbata owocowa.

II śniadanie: Sałatka z kolorowych winogron.

 

Ryż czerwony, gulasz drobiowy z indyka z czerwoną cebulką, w sosie pomidorowym. (dieta: bez pomidorów)

Jarzynka: Brukselka gotowana z oliwką.

Surówka z tartej kalarepki z dodatkiem kukurydzy, jabłka i jogurtu greckiego7, posypana koperkiem. (dieta: oliwa z oliwek)

Kompot morelowo-żurawinowy.

Pomarańczowy krem9 z soczewicy i batatów, posypany natką pietruszki. Mini makaronik bezglutenowy polany malinowo-jagodowym sosem na bazie jogurtu greckiego7, posypany tartą czekoladą gorzką. (dieta: bez jogurtu greckiego)
18.11

2020

(ŚR)

Pszenno-owsiane1,3 kluseczki lane na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb żytni, bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni) z masłem7, liściem sałaty rzymskiej, plasterkiem serka żółtego, wędlinki wędzonej z kurczaka i ogórka świeżego posypanego szczypiorkiem. (dieta: flora)

Mięta.

II śniadanie: Sałatka owocowa z gruszek i mango.

 

Puree ziemniaczane z koperkiem, kotleciki schabowe. (dieta: kotlecik z indyka)

Jarzynka: Marchewka z groszkiem i oliwką.

Surówka: Sałata masłowa z tartą rzodkiewką kolorową, selerem naciowym, ananasem, dodatkiem pomidorka cherry i jogurtu greckiego7. (dieta: oliwa z oliwek)

Kompot czereśniowy.

Zupka9 krem z dyni z kaszą jaglaną i natką pietruszki, posypany wiórkami kokosowymi8. (dieta: bez wiórek kokosowych) Waniliowy sernik1,3,7 z brzoskwinką.

Kawa zbożowa na mleku7 do picia. (dieta: deserek owocowy typu Bobovita/ napój jaglany)

19.11

2020
(CZW)

Kakao na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb żytni, bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni)  z masłem7, pastą z bakłażana z czosnkiem i krążkami rzodkiewki kolorowej.  (dieta: flora)

Herbata czarna.

II śniadanie: Sałatka z mandarynek i winogron białych, posypana orzeszkami pinii8.

 

Ziemniaki puree z koperkiem polane sosem daktylowym, kotleciki z kalafiora z cebulką dymką.

Jarzynka: Różyczki brokułów z oliwką.

Surówka z selera9 z suszoną śliwką i jogurtem naturalnym7. (dieta: oliwa z oliwek)

Kompot z suszonych owoców.

Zupka9 ogórkowa z ryżem i natką pietruszki, zaprawiana śmietanką7. (dieta: bez śmietany) Truskawkowy napój na bazie maślanki7 i kefiru7.

Chrupki kukurydziane. (dieta: deserek owocowy typu Bobovita/ wafle ryżowe)

20.11

2020(PT)

Kokosowa kaszka manna1 na mleku7.

Pieczywo mieszane1 (chleb żytni, bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni) z masłem7. Jajecznica ze szczypiorkiem. Sałatka warzywna z pomidorka malinowego, ogórka małosolnego i papryki żółtej. (dieta: flora/ dżem 100 % owoców)

Herbata owocowa.

II śniadanie: Sałatka z winogron ciemnych i jabłek.

Kolorowa komosa ryżowa polana sosem ziołowym, łosoś4 na parze z koperkiem i cytrynką.

Jarzynka: Kukurydza z groszkiem i oliwką.

Surówka: Mizeria z jogurtem greckim7.

Kompot czereśniowo-morelowy.

 

Zupka9 krem z papryki kolorowej z ziemniaczkami i natką pietruszki. Placuszki1,3 z cukinii. Herbatka owocowa do picia.

(dieta: deserek owocowy typu Bobovita)

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Obróbka termiczna stosowana w naszym żłobku:

 

Wszystko poza gulaszem (krótkotrwały proces smażenia a następnie duszenie) oraz niektórych deserów (placuszki, naleśniki – smażenie) jest przygotowywane w piecu konwekcyjno-parowym.

Przejdź do treści