Jadłospis | Żłobek nr 45

Jadłospis 25-29.01.2021

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA + PODWIECZOREK
25.01

2021

(PON)

Płatki jaglane na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, waniliowym twarożkiem7 na słodko z kropeczką dżemu truskawkowego.
(dieta: flora/ bez twarogu, z dżemem)

Herbata czarna z cytrynką.

II śniadanie: Sałatka owocowa z winogron kolorowych, posypana orzeszkami pinii8. (dieta: bez orzechów)

 

Ryż czerwony, pulpecik z indyka z dodatkiem koperku, w sosie śliwkowym.

Jarzynka: Żółta fasolka szparagowa z kukurydzą i oliwką.
(dieta: bez kukurydzy)

Surówka: Rukola z pomidorkiem cherry, papryką żółtą, tartym jabłkiem i jogurtem greckim7 z dodatkiem awokado. (dieta: olej z pestek winogron/ bez pomidorka)

Kompot czereśniowy.

 

Barszcz9 czerwony z ziemniaczkami i natką pietruszki, zaprawiany śmietanką7. Ćwiarteczki jajeczka gotowanego3.
(dieta: bez jaja/ bez śmietany)
Kaszka manna na mleku7 na ciepło polana musem malinowym. (dieta: deserek owocowy typu „Bobovita”)
26.01

2021

(WTO)

Płatki gryczane na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, pastą z kukurydzy i plasterkiem pomidorka malinowego.
(dieta: flora/ dżem 100 % owoców)

Herbata owocowa.

II śniadanie: Sałatka owocowa z pomarańczy i pomelo.

 

Ziemniaki puree z koperkiem, bitki wołowe w lekkim sosie chrzanowym.

(dieta: indyk)

Jarzynka: Różyczki brokułów z oliwką.

Surówka: Sałata rzymska z papryką kolorową, szczypiorkiem, ogórkiem świeżym i kulkami mozzarelli7, z dodatkiem jogurtu naturalnego7. (dieta: olej z pestek winogron/ bez mozzarelli)

Kompot jagodowy.

 

Rosołek9 warzywny z makaronikiem typu „nitki”1,3 i natką pietruszki. (dieta: kasza jaglana)

 

Śliwki i jabłka pieczone pod kruszonką1,3. Kakao na mleku7 do picia. (dieta: owoce pieczone bez kruszonki/ napój jaglany)
27.01

2021

(ŚR)

Makaronik orkiszowy na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, roszponką, plasterkiem jajeczka gotowanego3 i plasterkami rzodkiewki kolorowej, posypanej kiełkami lucerny. (dieta: flora/ dżem 100 % owoców)

Herbata czarna z miodem i cytrynką.

II śniadanie: Sałatka owocowa z kiwi i bananów.

 

Puree z batatów, gulasz drobiowy z indyka z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżej bazylii.
(dieta: bez pomidorów)

Jarzynka: Kapusta kiszona z marchewką, cebulką i oliwką.

Surówka z tartej kalarepki, koperku, żurawiny suszonej i jogurtu naturalnego7. (dieta: olej z pestek winogron)

Kompot truskawkowo-ananasowy.

Zupka9 krem z kalafiorka, z kaszą jęczmienną1, mleczkiem kokosowym8 i natką pietruszki. (dieta: kasza jaglana/ bez mleka kokosowego) Borówkowy jogurt grecki7. Chrupki kukurydziane. (dieta: mus borówkowy/ wafle ryżowe)
28.01

2021
(CZW)

Bawarka na mleku7. Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7 i plasterkiem wędlinki wieprzowej1. Mix warzyw: pomidorek cherry, ogórek kiszony, papryka żółta. (dieta: flora/ dżem 100 % owoców)

Mięta.

II śniadanie: Sałatka owocowa z mango i gruszek.

 

Kasza jaglana, kulka rybna z łososia4 z dodatkiem świeżej mięty, w sosie żurawinowym.

Jarzynka: Brukselka z kukurydzą i oliwką. (dieta: bez kukurydzy)

Surówka: Mizeria ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym7.
(dieta: olej z pestek winogron)

Kompot jagodowy.

Zupka z kolorowej fasolki z ziemniaczkami i natką pietruszki. Sernik1,3,7 z nutą wanilii. Malinowy napój orkiszowy do picia. (dieta: wafle ryżowe/ chrupki kukurydziane/ napój jaglany)
29.01

2021(PT)

Pszenno1-ryżowe zacierki3 na mleku7.

Pieczywo mieszane1 (chleb orkiszowy, chleb żytni, bułka wrocławska) z masłem7, pastą z pieczonej papryki czerwonej i plasterkiem ogórka kiszonego. (dieta: flora)

Woda z sokiem pomarańczowym.

II śniadanie: Sałatka owocowa z kiwi i pomelo, posypana orzeszkami pinii8. (dieta: bez orzechów)

 

Ziemniaki puree z koperkiem, gulasz z czerwonej soczewicy, z dodatkiem pomidorów, czosnku, marchewki i groszku. (dieta: bez pomidorów)

Jarzynka: Różyczki kalafiorka z oliwką.

Surówka z kolorowej rzodkiewki, z dodatkiem ananasa, szczypiorku i jogurtu naturalnego7.

(dieta: olej z pestek winogron)

Kompot o smaku mango-żurawina.

 

Zupka9 krem z bakłażana z kaszą bulgur i natką pietruszki. (dieta: kasza jaglana) Kokosowy serek mascarpone7, posypany płatkami migdałowymi8.

Sałatka owocowa z malin, borówek i brzoskwinki. (dieta: wafle ryżowe/chrupki kukurydziane, sałatka owocowa)

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne. Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Obróbka termiczna stosowana w naszym żłobku:

Wszystko poza gulaszem (krótkotrwały proces smażenia a następnie duszenie) oraz niektórych deserów (placuszki, naleśniki – smażenie) jest przygotowywane w piecu konwekcyjno-parowym.

Przejdź do treści