Jadłospis - Żłobek 45 | Żłobek nr 45

Jadłospis 26-30.09.2022

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA + PODWIECZOREK
26.09

2022

(PON)

Płatki jaglane na mleku7.

Pieczywo mieszane (bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni, chleb żytni)1  z masłem7 i pastą jajeczną3 ze szczypiorkiem.

Mix warzyw: ogórek świeży, papryka czerwona.

(dieta: flora/ chleb bezglutenowy/ wędlinka)

Herbata owocowa.

II śniadanie: Mix owoców.

Pieczone ziemniaki, pulpeciki drobiowe w sosie śmietanowo7-koperkowym.

(dieta: pulpecik warzywny/ bez śmietany)

Jarzynka: Dynia z kukurydzą.

Surówka: Cukinia z gruszką, papryką żółtą i jogurtem7.

(dieta: olej rzepakowy)

Kompot z owoców mieszanych.

Zupka9 pomidorowa z makaronem1,3 i natką.

(dieta: zupka jarzynowa/ makaron bezjajeczny/ bezglutenowy)

 

Ciasteczka3 z płatków owsianych1 i żurawiną suszoną.

Kakao na mleku7 do picia.

(dieta: herbatniki bez jaj i mleka/ chrupki kukurydziane, kakao na bazie napoju ryżowego do picia)

27.09

2022

(WTO)

Kasza jaglana na mleku7.

Pieczywo mieszane1 (bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni, chleb żytni)  z masłem7, pastą z mozzarelli7 i koperku.

Mix warzyw: pomidorki koktajlowe, papryka żółta.

(dieta: flora/ chleb bezglutenowy/ bez pomidora/ pasta z awokado)

Herbata czarna z cytrynką i miodem.

II śniadanie: Mix owoców.

Ryż z kurkumą, gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym.

(dieta: gulasz z ciecierzycy)

Jarzynka: Brukselka i kalafior.

Surówka: Kapusta pekińska z marchewką, jabłkiem, kukurydzą, ogórkiem świeżym i jogurtem naturalnym7.

(dieta: olej rzepakowy/bez jabłka i marchewki)

Kompot z czarnej porzeczki.

 

Zupka9 z bobu z ziemniakami i natką.

(zupka jarzynowa)

Galaretka jogurtowa7 z sałatką owocową z bananów, brzoskwinki i winogron.

(dieta: mus owocowy w tubce, wafle kukurydziane)

28.09

2022

(ŚR)

Mini makaron1,3 na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (bułka wrocławska,  chleb pszenno-żytni, chleb żytni)1 z masłem7
i truskawkowym twarożkiem7 z miodem.

(dieta: flora/ chleb bezglutenowy/ dżem 100 % owoców/ bez miodu/ bez truskawek)

Herbata owocowa.

II śniadanie: Mix owoców.

Ziemniaki puree, potrawka drobiowa z bakłażanem, papryką czerwoną i kukurydzą.

(dieta: potrawka strączkowa)

Surówka: Marchewka z porem, jabłkiem, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym7.

(dieta: surówka z pietruszki/ olej rzepakowy)

Kompot brzoskwiniowo-wiśniowy.

 

Zupka9 kalafiorowa z ryżem
i natką.

 

Szarlotka1,3 z kruszonką1,7.

Mleko7 do picia.

(dieta: placuszki z jabłkiem bez jaj i mleka z mąki kukurydzianej/ napój ryżowy do picia)

29.09

2022
(CZW)

Kawa zbożowa bezglutenowa na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni, chleb żytni) z masłem7, sałatą masłową i wędlinką.

Mix warzyw: pomidor, kalarepa, rzodkiewka.

(dieta: flora/ chleb bezglutenowy/
herbata czarna)

II śniadanie: Mix owoców.

 

Ziemniaki puree, pulpeciki z brokułów
i jajka.

(dieta: kotleciki warzywne)

Jarzynka: Buraczki gotowane.

Surówka z ogórków małosolnych, cebulki dymki, jabłka i oleju rzepakowego.
(dieta: bez jabłka)

Kompot czereśniowy.

Zupka9 kukurydziana z płatkami ryżowymi. Twarożek7 bananowy z wiórkami kokosowymi8 i biszkopcikiem.

(dieta: bez wiórek/ mus bananowy, chrupki kukurydziane)

30.09

2022(PT)

Mix płatków1 na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni, chleb żytni)1 z masłem7, pastą z bobu z czosnkiem i ogórkiem kiszonym.

(dieta: flora/ chleb bezglutenowy/ dżem 100 % owoców)

Herbata owocowa.

II śniadanie: Mix owoców.

Kasza kus kus1, kulka rybna4 z dorsza.

(dieta: kasza gryczana/ cieciorka gotowana)

Jarzynka: Brokuły.

Surówka z gruszki i pietruszki z koperkiem i jogurtem naturalnym7.
(dieta: olej rzepakowy)

Kompot z czarnej porzeczki.

 

Zupka9 z dyni z ziemniakami, mleczkiem kokosowym8, jajkiem3 i natką, posypana pestkami dyni.

(dieta: bez mleka kokosowego/ bez jaja)

 

Maślanka7 owocowa.

Chrupki kukurydziane.

(dieta: mus owocowy w tubce, chrupki kukurydziane)

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Obróbka termiczna stosowana w naszym żłobku:

Wszystko poza gulaszem (krótkotrwały proces smażenia a następnie duszenie) oraz niektórych deserów (naleśniki, placuszki) jest przygotowywane w piecu konwekcyjno-parowym.

Przewiń do góry
Przejdź do treści