Jadłospis - Żłobek 45 | Żłobek nr 45

Jadłospis 8-12.08.2022

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA + PODWIECZOREK
08.08

2022

(PON)

Kasza kukurydziana na mleku7.

Pieczywo mieszane1 (bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni, chleb żytni)  z masłem7. Jajecznica3.

Plasterki ogórka małosolnego.

(dieta: flora/dżem 100 % owoców)

Mięta.

II śniadanie: Mix owoców.

Młode ziemniaki, pulpeciki drobiowe, w sosie toskańskim. (dieta: pulpecik wieprzowy)

Jarzynka: Zielona fasolka szparagowa.

Surówka: Rzodkiewka biała z kukurydzą,

gruszką i jogurtem greckim.

(dieta: olej rzepakowy)

Kompot o smaku kiwi.

Zupka9 z cukinii z płatkami ryżowymi i natką.

 

Ciasto drożdżowe1,3,7 z borówkami.

Kawa1 na mleku7 do picia.

(dieta: racuszki z owocami bez jaj i mleka, kawa zbożowa na bazie napoju ryżowego do picia)

09.08

2022

(WTO)

Mix płatków1 na mleku7.

Pieczywo mieszane1 (bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni, chleb żytni)  z masłem7 i pastą z fasoli i groszku zielonego.

Mix warzyw: pomidor, papryka żółta.

(dieta: flora)

Herbata czarna.

II śniadanie: Mix owoców.

Kasza jęczmienna perłowa1, paluszki rybne4
z mintaja.

Jarzynka: Różyczki brokułów.

Surówka: Sałata rzymska z marchewką, ogórkiem kiszonym, jabłkiem, kalarepą i olejem rzepakowym.

(dieta: bez marchewki i jabłka)

Kompot z owoców mieszanych.

Zupka9 ogórkowa z ziemniakami i koperkiem.

 

Pudding chia na bazie jogurtu naturalnego7 z truskawkami.

(dieta: deserek owocowy typu „Bobovita”/ bez truskawek)

10.08

2022

(ŚR)

Kluski lane1,3 na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (bułka wrocławska,  chleb pszenno-żytni, chleb żytni)1 z masłem7 i twarożkiem7 z jabłkiem i cynamonem.
(dieta: flora/ dżem/ bez jabłka)

Herbata owocowa.

II śniadanie: Mix owoców.

 

Makaron pełnoziarnisty1, gulasz wołowy
z cebulką, pomidorami i oregano.
(dieta: bez pomidora)

Jarzynka: Cukinia z kukurydzą.

Surówka: Mizeria z jogurtem7 i koperkiem.

(dieta: olej rzepakowy)

Kompot borówkowy.

Zupka9 jarzynowa z kalarepką, ziemniakami i natką. Kruche ciasteczka1,3.

Owocowe mleko7 do picia.

(dieta: herbatniki1 bez jaj i mleka/ owocowy napój ryżowy do picia)

 

11.08

2022
(CZW)

Bawarka na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni, chleb żytni) z masłem7, sałatą i wędlinką.

Mix warzyw: rzodkiewka kolorowa, ogórek świeży.

(dieta: flora/ herbata czarna)

II śniadanie: Mix owoców.

 

Risotto z paseczkami warzyw, potrawka z indyka w sosie majerankowym.

(dieta: potrawka wołowa)

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkiem, jabłkiem, kukurydzą i jogurtem naturalnym7.

(dieta: olej rzepakowy)

Kompot z owoców mieszanych.

Zupka9 z dyni i marchewki z ziemniakami i jajkiem3.

(dieta: bez jaja)

 

Twarożek7 z chrupkiem kukurydzianym i malinami.

(dieta: deserek owocowy typu Bobovita/ chrupki kukurydziane)

12.08

2022(PT)

Ryż na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni, chleb żytni)1 z masłem7
i serkiem żółtym7.

Mix warzyw: papryka kolorowa.

(dieta: flora/ wędlinka)

Woda z syropem owocowym.

II śniadanie: Mix owoców.

 

Młode ziemniaki z koperkiem, kulka rybna4 w sosie jarzynowym.

Jarzynka: Buraczki.

Surówka: Jarmuż z jabłkiem, marchewką i oliwą z oliwek.

(dieta: jarmuż z pietruszką i oliwą)

Kompot o smaku kiwi.

 

Zupka9 pomidorowa z makaronem i natką.

(dieta: bez jaja/ zupka jarzynowa)

Deser a’la tiramisu z kakao, biszkoptami1,3, jogurtem naturalnym7 i bananem.

(dieta: chrupki kukurydziane, mus owocowy w tubce)

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Obróbka termiczna stosowana w naszym żłobku:

Wszystko poza gulaszem (krótkotrwały proces smażenia a następnie duszenie) oraz niektórych deserów (naleśniki, placuszki) jest przygotowywane w piecu konwekcyjno-parowym.

Przewiń do góry
Przejdź do treści