Jadłospis | Żłobek nr 45

Jadłospis 19-23.10.2020

 

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA + PODWIECZOREK
19.10

2020

(PON)

Płatki pszenne na mleku. Pieczywo mieszane (chleb żytni, bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni) z masłem, wędlinką wieprzową, paseczkami papryki kolorowej i  kiełkami lucerny.  (dieta: flora/ płatki jaglane)

Herbata czarna z imbirem świeżym.

II śniadanie: Sałatka z winogron kolorowych i mandarynek, posypana orzeszkami pinii.

 

Komosa ryżowa biała, pulpecik drobiowy z indyka z dodatkiem cebulki szalotki, w sosie figowym.

Jarzynka: Buraczki puree z czosnkiem.

Surówka z pomidorków koktajlowych i szczypiorku polana bazyliowym jogurtem naturalnym. (dieta: oliwa z oliwek)

Kompot o smaku czereśnia-mango.

Zupka krem ze szparagów z ziemniaczkami i natką pietruszki. Ćwiarteczki jajeczka gotowanego. Ciasteczka amarantusowo-bananowe z suszonymi owocami i nasionami chia.

Malinowy napój migdałowy do picia. (dieta: bez nasion chia/ malinowy napój jaglany do picia)

20.10

2020

(WTO)

Truskawkowo-bananowa kaszka owsiana na mleku. Pieczywo mieszane (chleb żytni, bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni) z masłem, kokosowym twarożkiem na słodko z kropeczką przecieru owocowego. (dieta: flora / płatki jaglane/ dżem 100 % owoców)

Herbata owocowa.

II śniadanie: Sałatka z arbuza i jabłek, posypana płatkami migdałowymi.

 

Ziemniaki puree z koperkiem, bitki wołowe w sosie chrzanowym. (dieta: filecik z indyka)

Jarzynka: Różyczki brokułów z oliwką.

Surówka z ogórków małosolnych i jabłka z cebulką dymką i olejem rzepakowym.

Kompot morelowo-żurawinowy.

 

Zupka pomidorowa z mini makaronikiem typu „wstążki” i natką pietruszki, zabielana śmietanką. (dieta: bez śmietany/ zupka jarzynowa/ kasza jaglana) Kisiel borówkowy. Biszkopty.

(dieta: wafelek ryżowy)

21.10

2020

(ŚR)

Mini makaronik typu „muszelki” na mleku. Pieczywo mieszane (chleb żytni, bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni) z masłem, kolorową sałatą karbowaną, plasterkiem jajeczka gotowanego. (dieta: flora/ płatki jaglane/dżem 100 % owoców)

Herbata owocowa.

II śniadanie: Sałatka z bananów i winogron ciemnych posypana orzeszkami pini.

 

Puree z batatów, gulasz drobiowy z indyka w sosie śliwkowym.

Jarzynka: Różyczki kalafiorka z oliwką.

Surówka: Mizeria z koperkiem i jogurtem greckim. (dieta: oliwa z oliwek)

Kompot z suszonych owoców.

Zupka fasolkowa z kaszą jęczmienną perłową i natką pietruszki. Waniliowy serek twarogowy z nutą piernika. Mus owocowy z jagód i moreli. (dieta: chrupki kukurydziane/wafle ryżowe)
22.10

2020
(CZW)

Kawa zbożowa na mleku. Pieczywo mieszane (chleb żytni, bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni)  z masłem, pastą z mozzarelli i suszonych pomidorów z dodatkiem słonecznika. (dieta: flora/ płatki jaglane/ bez mozzarelli/ dżem 100 % owoców)

Mięta.

II śniadanie: Sałatka ze śliwek i mango.

 

Kasza gryczana biała polana sosem ziołowym, kotlecik drobiowy z indyka z dodatkiem cebulki szalotki i świeżej kolendry.

Jarzynka: Szparagi z oliwką.

Surówka: Sałata rzymska z tartą rzodkiewką kolorową, gruszką i papryką żółtą z dodatkiem jogurtu greckiego.

Kompot czereśniowo-brzoskwiniowy.

Zupka krem z kukurydzy z batatami, wiórkami kokosowymi i koperkiem. (dieta: bez wiórek) Ciasto z jabłkami. Mleczny shake jagodowy. (jagodowy napój jaglany/owsiany, wafle ryżowe/ chrupki kukurydziane)

 

23.10

2020 (PT)

Płatki pszenne na mleku.

Pieczywo mieszane (chleb żytni, bułka wrocławska, chleb pszenno-żytni) z masłem, sałatą masłową, wędlinką wędzoną z kurczaka i plasterkiem pomidorka malinowego posypanego szczypiorkiem.

Herbata owocowa.

II śniadanie: Sałatka z winogron białych, gruszek i bananów, posypana wiórkami kokosowymi.

Ziemniaki puree z koperkiem, łosoś na parze z nutą świeżej mięty i cytrynki.

Jarzynka: Kapusta włoska z oliwką.

Surówka z tartej kalarepki z brzoskwinką, świeżą bazylią i sosem z jogurtu greckiego i awokado.

Kompot malinowy.

 

Zupka9 jarzynowa z dodatkiem ciecierzycy z kaszą jaglaną i natką pietruszki. Ćwiarteczki jajeczka gotowanego. (dieta: bez jaja) Mini makaronik bezglutenowy z truskawką polewą na bazie jogurtu greckiego. (dieta: bez jogurtu)

 

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

 

Obróbka termiczna stosowana w naszym żłobku:

Wszystko poza gulaszem (krótkotrwały proces smażenia a następnie duszenie) oraz niektórych deserów (placuszki, naleśniki – smażenie) jest przygotowywane w piecu konwekcyjno-parowym.

Przejdź do treści