Jadłospis | Żłobek nr 54

Kaki-owoc jesieni.

Kaki, czyli „owoc bogów”. Choć wygląda niepozornie, działa antyrakowo i obniża cholesterol

Kaki, zwany również persymoną, śliwką chińską, hebanowcem lub hurmą wschodnią, to egzotyczny owoc o wielu prozdrowotnych właściwościach. Choć na pierwszy rzut oka przypomina pomidora, jest od niego o wiele słodszy i może stanowi smaczny dodatek do koktajli czy sałatek. Po kaki najchętniej sięgamy jesienią. To właśnie wtedy te egzotyczne najlepiej smakują, ale też są najtańsze.

Kaki to egzotyczny owoc, który zwykle możemy znaleźć na sklepowych półkach od października do grudnia. Wyglądem kaki przypomina pomidora (podobnie jak pomidor, kaki jest jagodą) – ma gładką, pomarańczową skórkę i kilka listków. Po przekrojeniu możemy zobaczyć, że owoc nie ma pestek. Dojrzałe kaki smakuje podobnie do śliwki.

Kaki, persymona, a może szaron?

Chyba nie ma drugiego takiego owocu, który można nazywać tyloma różnymi słowami. Choć w Polsce na ten egzotyczny owoc najczęściej mówi się kaki (widać to zwłaszcza w sklepach spożywczych czy na targach) lub persymona, występuje on również pod nazwami: szaron, sharon, hurma, hebanek, szarona czy chińska śliwka. Co ciekawe, starożytni Grecy owoc hurmy kaukaskiej (inną odmianą hurmy jest pochodząca z Chin hurma wschodnia) nazywali „owocem bogów” lub „owocem Zeusa.

Kaki – właściwości zdrowotne

Kaki jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Z uwagi na wysoką zawartość dobroczynnego beta-karotenu persymona należy tzw. owoców antyrakowych, które mogą hamować rozwój komórek nowotworowych. Kaki polecane jest również osobom, które spędzają dużo czasu przed komputerem czy telefonem – zawarte w nich luteina oraz karotenoidy pozytywnie wpływają na narząd wzroku, zapobiegając powstawaniu zaćmy i zmniejszając ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej.

Regularne spożywanie persymony korzystnie wpływa na układ naczyniowo-sercowy, obniża ciśnienie krwi i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Persymona bogata jest również w błonnik, dzięki czemu pozytywnie wpływa na przemianę materii.

Ponadto owoce kaki zawierają:

  • witaminę C,
  • witaminy A, E i K,
  • witaminę B6,
  • kwas foliowy,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas,
  • polifenole i karotenoidy.

 

Przejdź do treści