Jednostka budżetowa miasta stołecznego Warszawy - Logo

Zespół Żłobków m.st. Warszawy

Statystyki w żłobkach

Grupa 1 (wskaźnik frekwencji)
Liczba miejsc 21
Dzieci zapisanych 23
Dzieci obecnych 10 (43%)
Liczba opiekunów 3
Grupa 2 (wskaźnik frekwencji)
Liczba miejsc 30
Dzieci zapisanych 33
Dzieci obecnych 23 (70%)
Liczba opiekunów 4
Grupa 3 (wskaźnik frekwencji)
Liczba miejsc 31
Dzieci zapisanych 36
Dzieci obecnych 21 (58%)
Liczba opiekunów 3

Jadłospis

Lp I i II śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
 

Poniedziałek

     06.03

 

 

 

Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem  mozzarella , kukurydza , papryka żółta , ogórek kwaszony , pomidory herbata z cytryną        d-b/mk-pieczywo z masłem roślinnym ,jajko ,suszone pomidory, papryka, ogórek kw .napój  ryżowy

Alergeny –gluten, jajko kurze ,białko mleka krowiego,

.Śniadanie II. mix owocowy

Mleko 200ml/1porcję

 

Makaron pełnoziarnisty, klopsik z kurczaka podsmażane na patelni w sosie musztardowym, kapusta czerwona na parze , sur   z ogórka świeżego z koperkiem i  jogurtem  ,kompot porzeczkowy/.diet-bm. sur z oliwą z oliwek/

d-b/mięsa-klopsik warzywny

Alergeny -,jajko kurze, białko mleka ,seler,

 

.  jogurt -15g/1porcję

Zupa z kalarepki  z ziemniakami,   natką, zabielona jogurtem naturalnym

 

Alergeny –seler

 

Twarożek truskawkowy ala danio, herbatniki, napój z cytryny z imbirem

Diety- truskawka  mus ,herbatniki mini

mleko 150ml/1porcja

Alergeny –gluten ,białko mleka

 

Wtorek

07.03

Kasza jaglana  na mleku ,pieczywo mieszane z masłem, sałata rukola ,roszponka, szynka wędzona  ,pomidor  ,   szczypiorek , paseczki papryki żółtej ,herbata owocowa

Dieta-bm. .bułka z masłem roślinnym  i j/w, napój migdałowy

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego.

śniadanie II.mix owocowy

Mleko 200ml/1porcję

 

Ziemniak puree  ,kotleciki  z ryby smażone  na patelni,  burak puree , sur z kapusty białej z jabłkiem, cebulką, marchewką  i jogurtem . kompot z wiśni /dieta –oliwa z oliwek/

d-b/ryby kotlecik z ciecierzycy

Alergeny -jajko kurze, białko mleka .

 

Pomidorowa z makaronem  zabielana mlekiem ,natka./dieta-bez mleka/

Mleko -50ml/1porcja

 

Alergeny –,białko mleka, seler.

 

Jogurt naturalny  z  czereśnią  ,muffinki czekoladowe z wiórkami kokosowymi

Diety-napój sojowy   z owocami j/w. bułeczka z masełkiem roślinnym

Alergeny-białko mleka krowiego, jajko ,gluten

jogurt-12 0ml/1porcję

Środa

08.03

Płatki jęczmienne  na mleku, pieczywo mieszane z masłem ,paprykarz z kaszy jaglanej,  szczypiorek, ogórek kwaszony ,papryka żółta ,sałata roszponka. ,napój z mięty z cytryną..

Dieta-b/mk .bułka z masłem roślinnym pasta z kukurydzy, napój owsiany 

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego.

Śniadanie II. owoce  różne.

Mleko 200ml/1porcję

 

spaghetti z mięsem mielonym/filet z kurczaka i indyka/ sos pomidorowy z cebulką ,bazylia,   ,surówka  z sałaty lodowej, dymki z sosem winegret ,kompot owocowy

 

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka ,seler.

 

 

Barszcz czerwony  z ziemniakami ,jogurtem naturalnym  i natką

Alergeny –jajko kurze,seler.

 

jogurt.-25g/1porcja

naleśniki z serem białym i musem  z owoców mieszanych , napój z cytryny i limonki Dieta-bm. Naleśniki z owocami mieszanymi

 

 

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka.

 

Czwartek

09.03

Zacierki z mąki  na mleku ,pieczywo mieszane z masłem ser żółty mierzwiony ,sałata masłowa ,pomidor ,ogórek kiszony ,rzodkiewka herbata owocowa

Dieta-bm. kanapka z masłem roślinnym i awokado ,i j/w warzywa, napój ryżowy

Alergeny –jajko kurze ,białko mleka krowiego.

Śniadanie II . mix owocowy.

Mleko 200ml/1porcję

 

Kasza orkiszowa  na sypko ,pulpety z cielęciny  w sosie pomidorowym , szpinak  na parze ,   sur z marchewki i brzoskwinki  z rodzynkami i jogurtem  ,kompot wiśniowy ./dieta-bm– sur z oliwą z oliwek/

 d-b/miesa pulpet ziemniaczany

Alergeny –jajko kurze, białko mleka

jogurt -15g/1porcję

 

Zupa  brokułowa z  ziemniakami,  zabielona mlekiem kokosowym, koperek

Alergeny –jajko kurze ,białko mleka ,seler.

 

Makaron z maliną  polany  jogurtem naturalnym   ,napój z miodu z imbirem

d-b/pm- bez jogurtu

n.m.f.  jogurt -30g/1porcję

 mleko 150ml/1porcja.

Alergeny –gluten, jajko kurze ,białko mleka.

 

 

Piątek

10.03

 

 

 

 Makaron  na mleku ,pieczywo mieszane z masełkiem ,pasztet z włoszczyzny ,fasoli białej ,kalafior, szczypiorku ,ogórek kwaszony, woda z limonką i imbirem

Dieta-bm.  pieczywo z masłem roślinnym ,pasta  j/w, napój jaglany

Alergeny –jajko kurze, białko mleka krowiego.

Śniadanie II. Mix owocowy

 

Mleko 200ml/1porcję

Ziemniaki   puree    koperkiem ,pulpety z ryby mrożonej, w sosie chrzanowym ,marchew mini na parze, sur z papryki żółtej ,ogórka kiszonego ,jabłka z oliwą z pestek winogron. /dieta-oliwa z oliwek/, kompot porzeczkowy.

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego.

 

 

Zupa jarzynowa , ryżem i natką ,zbielona mlekiem kokosowym

Alergeny –białko mleka, seler.

 

Placuszki z sera białego  posypane cukrem pudrem ,banan  lemoniada.  

Diety-placuszki z jabłkiem

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka.

Mleko do placuszków 50g na 1porcję

Dzieci które są na diecie bezmlecznej  dostają kaszkę/ryżową wielozbożową/  bez mleczną z owocami, masło roślinne ,napoje ryżowe ,owsiane  ,jaglane, orkiszowe, herbatniki mini bez dodatku jajka i mleka

Dzieci które są na diecie bez jajka dostają makaron bez jajka, herbatniki mini i potrawy robione są bez dodatku jajka.

Dzieci które są na diecie bezglutenowej dostaje wafle ryżowe i zamienniki  które nie mają  glutenu, oraz produkty bezglutenowe dostępne w żłobku /makaron ,mąka, kasza ,kaszki, płatki/

Dzieci które nie jedzą mięsa dostają  potrawy z warzyw ,jaj, ryby ,soczewicy zielonej i czerwonej, cieciorki, warzyw strączkowych, kukurydzy .

 

Dzieci  dostają owoce na II śniadanie –banan, jabłko, gruszka, winogrono białe ,czerwone/bezpestkowe/ brzoskwini, nektarynka, brzoskwini ufo, kaki, mango, melon, arbuz /bezpestkowy/ kiwi, pomarańcze, mandarynki ,pomelo ,owoce sezonowe/truskawka,malina,borówka,morela,śliwka,wiśnia,jeżyna,jagoda/

 

Woda firmy,, Piast Pol” dostępna dla dzieci  przez cały dzień

Informacja o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

 

 

Scroll to Top
Skip to content