Jadłospis | Żłobek nr 61

Jadłospis: 22.02.2021r. – 26.02.2021r.

  Data Śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
Poniedziałek

22.02.2021

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajecznica papryka. Dieta: kaszka bezmleczna, masło roślinne, bułka b/g/j, dieta: b/j –  dżem. Herbatka owocowa.
II śniadanie: gruszki, banan, winogrona.
Pulpeciki z indyka w sosie musztardowym, ziemniaki z koperkiem.

Jarzynka: fasolka żółta i zielona.

Surówka: sałata lodowa z pomidorkami koktajlowymi, marchewką, oliwkami czarnymi i oliwą z ziołami. Kompot śliwkowo-wiśniowy. Dieta: b/m/r – jajko.

Zupa jarzynowa (brokuł, kalafior, groszek) z kaszą manną i jaglaną.

Dieta: b/g – kasza jaglana.

Pudding z tapioki na mleku z nutką wanilii z musem malinowo-jagodowym.

Dieta: b/m – napój migdałowy.

 

Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten, jajko seler, jajko seler, mleko (w tym laktoza), gluten mleko (w tym laktoza)
Wtorek

23.02.2021

Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka z kurczaka, słupki ogórka.  Dieta:  kaszka bezmleczna, masło roślinne, bułka b/j/g, dieta: b/pm – dżem.  Herbatka owocowa. II śniadanie: pomelo, banan, pomarańcze. Pulpecik z mintaja w sosie koperkowym, kasza kuskus.

Jarzynka: buraczki. Surówka: ogórek kiszony z marchewką, jabłkiem, papryką, cebulką i oliwą. Kompot gruszkowy. Dieta: b/j –  b/jajka.

Toskańska zupa z bakłażanem, fasolką, koncentratem i papryką z ziemniakami i listkiem bazylii. Deser z jogurtu, banana i awokado i chrupki kukurydziane.

Dieta: b/pm – mus z banana i awokado i chrupki.

Alergeny mleko(w tym laktoza), gluten  jajko, seler, mleko (w tym laktoza), ryba seler mleko (w tym laktoza)
Środa

24.02.2021

Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z ogórkiem i rzodkiewką.

Dieta: kaszka bezmleczna, masło roślinne, bułka b/g/j, dieta: b/pm – pasta z awokado. Herbatka owocowa.
II śniadanie: mango, banan, mandarynka.

Leczo z mięsem mielonym (cielęcina), papryką żółtą, pomidorkami koktajlowymi, marchewką i cukinią, ziemniaki .

Surówka: marchewka z jabłkiem, rodzynkami i oliwą.

Kompot wiśniowy. Dieta: b/m/r – soczewica.

Krem z białych warzyw (kalafior, seler, por, pietruszka) z groszkiem ptysiowym. Dieta: b/g/j – makaron b/g/j. Makaron ryżowy z musem jabłkowo-cynamonowym z dodatkiem płatków migdałów i kakao do picia.

Dieta: b/m – napój migdałowy.

Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten gluten , seler seler, gluten, jajko mleko (w tym laktoza), kakao, orzechy
Czwartek

25.02.2021

Kawa zbożowa na mleku, pieczywo z masłem, ser żółty, słupki papryki czerwonej i kalarepki.

Dieta: kaszka bezmleczna, masło roślinne, bułka b/g/j, b/pm – pasta z groszku. II śniadanie:  gruszki, banany, pomarańcze.

Kaszotto z kaszy gryczanej z indykiem,  marchewką, pietruszką, szpinakiem i pomidorami.

Surówka: ogórek świeży z koperkiem, słonecznikiem i jogurtem. Dieta: b/pm – oliwa. Dieta: b/j – bez jajka. Dieta: b/m/r – jajko.  Kompot borówkowo-jagodowy.

Zupa buraczkowa z ziemniakami. Ciasto dyniowe z orzechami włoskimi i rodzynkami, kawa zbożowa do picia.

Dieta: b/j/g/pm – bezglutenowy makaron z musem dyniowo bananowym.  Dieta: b/m – napój jaglany.

Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten mleko (w tym laktoza), jajko seler gluten, jajko, mleko (w tym laktoza), orzechy
Piątek

26.02.2021

Makaron na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek jagodowy.
Dieta: kaszka bezmleczna, masło roślinne, b/pm – szynka.  Herbatka owocowa. II śniadanie: banany, winogrona ciemne.
Mintaj w sosie jarzynowym, ziemniaki.

Jarzynka: brokuł.

Surówka: rzodkiewka, ogórek z sałatą masłową i jogurtem.  Dieta: b/pm – oliwa. Dieta: b/j – pulpecik b/j.

Kompot morelowy.

Zupa pomidorowa z ryżem, zabielana mlekiem.
Dieta: b/m – bez mleka.
Truskawkowy deser a’la panna cotta na spodzie z herbatników  (na bazie jogurtu greckiego).

Dieta: b/pm/j – truskawkowy mus i chrupki.

Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten, jajko, orzechy ryba, jajko, seler, gluten seler, mleko (w tym laktoza) mleko (w tym laktoza), gluten, jajko
Przejdź do treści